Als je een auto van de zaak bezit en je rijdt deze ook privé dan krijg je te maken met bijtelling. In 2021 is de bijtelling voor auto’s met een brandstofmotor onveranderd nog steeds 22%. De bijtelling voor elektrische auto’s zonder co2 uitstoot is gestegen naar 12%. Een stijging van 4% ten opzichte van 8% in 2020. Het drempelbedrag is verlaagt na 40.000,-. De komende jaren zal de overheid co2 uitstoot vrij rijden stimuleren. In deze blog lees je alles over bijtelling en welke bijtellingsregels gelden in 2021.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een bekend begrip is de lease wereld. Je krijgt hiermee te maken als je een zakelijke leaseauto rijdt en deze ook privé wilt gaan gebruiken. Pas wanneer je meer dan 500 kilometer privé gaat rijden moet je bijtelling betalen. Je betaalt bijtelling omdat de Nederlandse overheid het privé gebruik van een zakelijke leaseauto ziet als onderdeel van het inkomen. Zoals de naam ‘bijtelling’ al aangeeft, moet je een percentage van de cataloguswaarde van je auto of bus optellen bij je inkomen. Het bedrag wat je betaalt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De fiscale waarde van de zakelijke leaseauto
  • Co2 uitstoot van de zakelijke leaseauto
  • De belastingschijf waar de berijder in valt

Welke bijtelling geldt voor auto’s in 2021?

Net als voorgaande jaren blijft de bijtelling voor benzine, diesel en hybride aangedreven auto’s onveranderd, 22%. Zoals eerder gezegd wil de overheid elektrisch rijden blijven stimuleren. De belastingdienst geldt ook in 2021 voor volledig elektrische auto’s een lager tarief. Elektrische auto’s worden steeds populairder en daarom bouwt de ficus het bijtellingsvoordeel langzaam af. Bij Fleximo profiteer je heel 2021 van 12% bijtelling!

Voor 2021 geldt een bijtelling van 12% over de eerste 40.000,- van de fiscale waarde. Over de rest van de fiscale waarde rekent de ficus het reguliere tarief van 22 procent. Een jaar geleden was er nog een percentage van 8% van kracht met een drempelwaarde van 45.000,-.

De invloed van het klimaatakkoord op de bijtelling

Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s is een stuk lager dan auto’s met een brandstofmotor. Het scheelt maar liefst 10%! Bij aanschaf van een elektrische auto profiteer je dus van een hoge korting. Maar waarom geeft de overheid zoveel korting? Dat heeft onder andere te maken met het klimaatakkoord. In het klimaatakkoord staan veel afspraken om de uitstoot van broeikassen tegen te gaan. Het stimuleren van elektrische voertuigen die geen co2 uitstoten is een van de manieren om de uitstoot tegen te gaan.

Hoe bereken je de netto bijtelling?

De fiscale bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. Om de netto bijtelling te berekenen vermenigvuldig je dit bedrag met het tarief inkomstenbelasting dat voor jou van toepassing is.

Bereken je bijtelling in 2021: elektrische auto

Behalve de CO2-uitstoot, de cataloguswaarde en de uitgiftedatum van uw kenteken, is ook de belastingschijf waarin uw inkomen valt van invloed op de hoogte van de bijtelling die u (eventueel) moet betalen. Een voorbeeld: Thomas is een ondernemer die ook privé gebruikmaakt van zijn zakelijke auto. In 2020 schaft hij een zakelijke auto aan die volledig elektrisch rijdt (een nul-emissieauto). Deze auto heeft een cataloguswaarde van € 39.000. Thomas rijdt meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden met deze auto. Hij moet dus bijtelling betalen. Omdat Thomas een elektrisch voertuig heeft, betaalt hij per kalenderjaar 12% bijtelling (woon-werkverkeer wordt aangemerkt als zakelijk gebruik). De bijtelling die Thomas betaalt is dan: 12% van € 39.000 = € 4.680 per jaar. Over dit extra bedrag moet hij dus ook belasting betalen. Als Thomas hierover 37,10% belasting (schijf 1) betaalt, zijn de netto jaarlasten voor het privégebruik van zijn zakelijke auto 37,10% van € 4.680 = € 1.736,-.

Als de zakelijke auto niet of minder dan 500 km per jaar privé gebruikt wordt, hoef je geen bijtelling te rekenen. Maar de Belastingdienst verwacht wel dat je dat aan kunt tonen. In de praktijk betekent dit in de meeste gevallen het bijhouden van een sluitende rittenregistratie in combinatie met een ‘ verklaring geen privégebruik auto ‘.

Waterstofauto’s

Een waterstofauto is een bijzondere vorm van een elektrische auto. Je tankt immers waterstof en een brandstofcel aan boord van de auto zet dat om in elektriciteit. Vanwege het innovatieve karakter van de waterstofauto geldt er voor de bijtelling geen drempelbedrag. In 2021 is er sprake van een bijtellingspercentage van 12 procent over de gehele cataloguswaarde.

In 2023 en 2024 blijft de bijtelling gelijk. In 2025 zal de bijtelling doorstijgen naar 17 procent. In de huidige planenn van het kabinet geldt per 1 januari 2026 geen korting meer op de bijtelling voor emissievrije voertuigen.

Na 2021 zal de bijtelling dus weer een forse sprong maken. Profiteer dit jaar nog van 12% bijtelling bij Fleximo met een drempelwaarde van 40.000,-!

Bijtelling elektrische auto in 2022-2024

Per 1 januari 2022 maakt de bijtelling voor volledig elektrische auto’s weer een sprong. Tot aan de drempelwaarde van 40.000 euro geldt een bijtelling ter hoogte van 16 procent. Voor het deel van de cataloguswaarde dat boven de 40.000 euro uitkomst, is 22 procent bijtelling van toepassing.

Bijtellingstabel

BijtellingstabelBijtelling elektrische leaseauto 2021

Het bijtellingspercentage voor elektrische leaseauto’s (of andere auto’s die geen CO₂-uitstoot hebben) wordt in 2021 12%. Dit kortingspercentage is geldig tot een catalogusprijs van € 40.000. Heb je voor 2021 een nieuwe zakelijke leaseauto op het oog met een hogere catalogusprijs? Dan wordt over de meerwaarde het reguliere bijtellingspercentage van 22% berekend. Ook voor een elektrische auto in 2021 hebben we een voorbeeldberekening gemaakt.

Elektrische auto’s

Heb je interesse in het leasen van een volledig elektrische auto? Dan is het zeker de moeite om dit jaar de overstap te maken. Het gehele jaar 2021 is het bijtellingstarief nog 12%. Dit bijtelling percentage geldt voor een periode van 60 maanden. Per 1 januari 2022 zal dit stijgen naar 16%. Elektrische auto hebben vele voordelen. Zo is niet alleen de bijtelling interessant, maar ook het onderhoud is goedkoper, je hoeft niet meer te tanken en het is beter voor het milieu.

Heb je vragen of vrijblijvend advies nodig over een elektrische auto? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Elke donderdag posten wij een nieuwe auto review. Vaak komen hier elektrische auto’s voorbij. Bekijk al onze reviews hier!

Neem contact op

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken