Er bestaat op dit moment alleen nog maar een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Die bedraagt 4% tot een maximum bedrag van 50.000 euro van de catalogusprijs. Voor het bedrag erboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%.

Wat zijn de wijzigingen van bijtellingsregels in 2020?

De afgelopen jaren waren er slechts twee bijtellingstarieven: 4% voor volledig elektrische auto’s, en 22% voor auto’s met co2  uitstoot. In 2020 zal het bijtellingspercentage stijgen voor volledig elektrische auto’s van 4% naar 8%. Tussen 2020 en 2026 zal het bijtellingspercentage tot 2026 stapsgewijs toenemen tot 22 procent. Vanaf 2026 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s dus gelijk aan die van benzine- en dieselauto’s.

Wat is de bijtelling van elektrische auto’s in 2020?

Koopt u in 2020 een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde van maximaal € 45.000? Dan betaalt u 8% bijtelling per kalenderjaar. Als uw auto duurder is, betaalt u over dat deel 22% bijtelling. Dat betekent dat u van doen heeft met een gecombineerd bijtellingspercentage. Deze beperking geldt alleen voor nieuwe auto’s en voor auto’s die op een batterij rijden. Auto’s die op waterstof rijden vallen ook boven een cataloguswaarde van 50.000 euro onder het 4% bijtellingstarief.

Wat is de regelgeving van de Belastingdienst?

Iedereen die meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in een zakelijke auto rijdt, betaalt bijtelling aan de Belastingdienst. Eigenlijk is de bijtelling een verrekening van uw privégebruik met de autokosten van uw onderneming. Deze verrekening gebeurt in uw aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel kilometers u privé en zakelijk maakt, houdt u eenvoudig bij met rittenregistratie.

 

Bijtelling overzicht

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken