Kia Rio, onopvallend goed!

SterktesZwaktes
Rijke uitrustingAfrolgeluiden banden
Gunstige prijsGebruik hard plastic in interieur
Goede rij-eigenschapenKoppeling geeft minder gevoel

Een verzekeringsmaatschappij in Nederland hanteert al jaren de slogan: ‘Als je maar lang genoeg gewoon blijft, wordt je vanzelf bijzonder.’ Deze slogan is eigenlijk op het lijf geschreven voor de auto van deze test, de Kia Rio. Het woord gewoon is op veel fronten van toepassing. Kijk je bijvoorbeeld naar de vormgeving, dan zie je een behouden vormgegeven B-segmenter. Niemand zal hem lelijk vinden, maar het is ook geen auto die zorgt voor duimpjes omhoog of draaiende hoofden. Toch heeft de vormgeving wel wat bijzondere elementen, zoals sportieve neus waarmee hij duidelijk aangeeft tot de Kia familie te horen, de knik in het dak boven de voorruit en zijn hoge heupen. De felle kleur blauw staat hem goed, denk er een setje sportieve velgen onder (zoals de velgen van de GT-versie) en er staat zo maar een sportieve hatchback voor je.

Kijk je naar het interieur dan geldt eigenlijk hetzelfde. Het dashboard is strak vormgegeven en heeft duidelijk een ‘Europese’ uitstraling. In deze auto nog geen digitale meters maar gewoon twee analoge meters die goed zijn af te lezen. Verder steekt het dashboard keurig in elkaar, alles voelt stevig aan, en de verschillend knoppen zitten op de plek waar je ze verwacht. Wat opvalt is de ruimte die de auto te bieden heeft. Met mijn 1,85 meter kan ik makkelijk ‘achter mijzelf zitten’ zonder klem te zitten tussen stoel en dak. De kofferruimte biedt een inhoud van 325 liter, klap je de bank omlaag (flexibel in 60:40 verhouding) dan levert dat bijna 1000 liter aan ruimte op. Meer dan voldoende dus voor de wekelijkse lading boodschappen!

Motorisch

De Kia Rio is leverbaar met een 1.0 GDi MHEV van 100 pk of 120 pk, de testauto beschikt over de 100 pk versie. Dit is meer dan voldoende om lekker met het verkeer mee te komen. Daarnaast is de motor enorm soepel. De schakelindicator geeft aan dat al bij 60 km/h naar de zesde versnelling kan worden geschakeld, waardoor het toerental daalt naar 1200 toeren, wat natuurlijk gunstig is voor het verbruik. Versnellen in zijn zes is ook geen probleem, dit verloopt altijd soepel zonder horten of stoten. Deze Rio is de eerste versie die beschikt over de EcoDynamics Mild Hybrid aandrijving. Dit is een nieuw type hybride aandrijving waarbij de 1.0 T-GDi benzinemotor nauw samenwerkt met een elektromotor  met een 48-volt lithium-ion accu. Hoe verloopt een rit dan? De start is altijd elektrisch. Wordt er versnelt of heuvelop gereden, dan wordt de benzinemotor ondersteunt door de elektromotor met stroom uit de accu. Op kruissnelheid doet enkel de benzinemotor het werk, bij vertragen of afremmen werkt de elektromotor als dynamo voor de accu. Tot slot wordt bij vertragen of afremmen tot stilstand in de versnelling, de benzinemotor uitgezet om brandstof te besparen. Het gemiddeld verbruik zou hiermee uit moeten komen op 18 a 20 kilometer per liter, het testverbruik lag daar net iets onder, dus de fabrieksopgave zou bij een rustige rijstijl haalbaar moeten zijn.

Daarnaast heeft de Rio nog een leuke functie: coasting oftewel zeilen. Bij uitrollen wordt de benzinemotor tijdelijk uitgeschakeld. Het is best een bijzondere ervaring om te zien dat je bij een snelheid van 100 km over de snelweg 0 toeren per minuut maakt. Raakt je de rem of het gas aan, dan schakelt de benzinemotor weer bij.  De samenwerking tussen benzine- en elektromotor werkt perfect, op geen enkel moment merk je dat één van de beide motoren in- of uitschakelt. Dit stukje techniek heeft Kia goed in de vingers.

Sterke punten Kia Rio

De testauto betreft een Kia Rio DynamicPlusLine, welke onder andere is voorzien van een 8”full map navigatiesysteem met Kia Live Services en UVO Connect, climate control, elektrisch inklapbare buitenspiegels met LED-richtingaanwijzers, smart key met start/stopknop, LED-achterlichten en privacyglass achter. Tel daarbij op de veiligheidsvoorziengen die standaard aanwezig zijn zoals de autonome noodremassistentie, actieve rijbaanassistentie, rechtuitstabiliteitscontrole, grootlichtassistentie en een  hellingproefassistent, en je kunt niet anders stellen dat het een compleet uitgeruste auto is die van alle gewenste gemakken is voorzien.

Het navigatiesysteem is uitgerust met Kia Live Services, wat inhoudt dat je ‘live’ informatie kunt krijgen over verkeersinformatie, controles en blackspots (waar staan de flitsers of zijn trajectcontroles, waar zijn milieuzones). Daarnaast krijg je informatie over nuttige plaatsen, parkeervoorzieningen en tankstations. Kia heeft voor de auto ook een app ontwikkeld, de UVO app. Via deze app is het mogelijk om informatie met de auto uit te wisselen. Zo heeft de app de functie ‘Vind mijn auto’ (altijd handig als je je parkeerplek vergeten bent), kun je de voertuigstatus uitlezen, kun je thuis op je telefoon al je bestemming voor de navigatie ingeven en kun je de deuren openen en sluiten. Handige functies, maar vooral ook leuk om te hebben! Wat betreft de werking van het navigatiesysteem alleen maar lof: het systeem werkt snel, past routes zeer snel aan, is erg makkelijk in gebruik en geeft door het grote scherm duidelijke aanwijzingen!

De Rio heeft prettige rijeigenschappen. Hij licht stevig op weg, is sportief afgeveerd zonder het comfort uit het oog te verliezen. De motor doet in alle rust zijn werk en heeft te allen tijde voldoende kracht voor handen om lekker met het verkeer mee te komen. Kruissnelheden van 120/130 kilometer per uur zijn voor de Rio geen probleem. De stoelen zijn comfortabel en geven voldoende steun aan rug en benen, van te korte zittingen heeft de Rio gelukkig geen last.

Zwakke punten Kia Rio

In het interieur van de Kia Rio is veel hard plastic gebruikt. Tegenwoordig zie je bij veel auto’s, ook in deze klasse, dat zachtere materialen zijn gebruikt, die net wat comfortabeler aanvoelen. Maar zoals gezegd voelt het wel zeer degelijk aan. Daarnaast is het jammer is dat de rugleuning van de stoelen niet traploos verstelbaar is. Hierdoor zou de zitpositie achter het stuur nog net iets beter in te stellen zijn. Derde punt waarop de Kia wat punten laat liggen is het feit dat de afrolgeluiden van de banden goed in het interieur hoorbaar zijn, je kunt duidelijk horen wat voor wegdek er onder je doorgaat. Mogelijk is dit op te lossen door banden van een ander merk te monteren. De koppeling is overigens niet van het traditionele mechanische type maar is elektrisch. In het begin even wennen maar daarna werkt het goed, er zit voldoende gevoel in het pedaal. Verder zijn er weinig punten van kritiek op de auto te vinden, de auto doet wat er van hem gevraagd wordt, en doet dat ook goed.

Conclusie

Kia heeft voldoende vertrouwen in hun eigen producten dat ze 7 jaar volledige garantie  geven. In de eerste drie jaar is het aantal kilometers ook onbeperkt, vanaf het 4e jaar tot maximaal 150.000 km. Deze garantie is zelfs overdraagbaar op een nieuwe eigenaar. Daarmee koop je naast een goede auto ook een stukje zekerheid. Op basis van bovenstaande kan ik niet tot een andere conclusie komen dan dat de Kia Rio onopvallend goed is, en daarmee is hij wat mij betreft de status ‘gewoon’ ontstegen!

Prijzen
Kia Rio ComfortLinev.a. € 19.995,00
Kia Rio DynamicLinev.a. € 21.495,00
Kia Rio DynamicPlusLinev.a. € 23.495,00
Kia Rio GT-Linev.a. € 24.495,00
Operational lease vanaf € 299,00 per maand (looptijd 60 maanden, 10.000 km/jaar)

Het bericht Rijtest Kia Rio verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken