Wat is bijtelling, hoe hoog is de bijtelling, en wat houdt 4% bijtelling in? Deze vragen en meer zullen wij beantwoorden in deze blogpost. Na het lezen van deze blogpost zijn hopelijk al uw vragen op het gebied van bijtelling beantwoord. Indien u nog andere vragen heeft, kunt u een reactie achterlaten waar wij zo snel mogelijk op reageren!

Wat is 4% bijtelling

Bijtelling bij een leaseauto is een veel genoemd begrip. Daarom zullen wij dit als eerste toelichten. 4% bijtelling houdt in dat u 4% van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van uw leaseauto moet optellen bij uw inkomen. De hoogte van het bijtellingspercentage is afhankelijk van de milieuklasse van de leaseauto, en de CO2 uitstoot. Verder is deze maatregel alleen van toepassing wanneer u een auto van uw werkgever krijgt en hier meer dan 500 kilometer privé in rijdt. Bijtelling is dus als het ware extra inkomen waar u belasting over betaalt.

Bijtelling berekenen

De werkelijke hoogte van de bijtelling kan niet zomaar worden gegeven per auto, aangezien deze per situatie anders is. Hier is echter wel een handige formule voor. Deze luidt als volgt:

Percentage bijtelling X cataloguswaarde leaseauto – eigen bijdrage

Voorbeeld uit de praktijk: Uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van €31.500 euro tegen een bijtellingspercentage van 4%. De bruto bijtelling is daarom: €31.500*0.04= €1.260 euro. Voor de netto bijtelling te berekenen moet u de bruto bijtelling vermenigvuldigen met het tarief inkomstenbelasting.

Het liefst betalen we allemaal zo min mogelijk bijtelling. Het is daarom niet gek dat er in Nederland veel hybrides of zuinige auto’s rijden. Vanaf 2017 zijn de regelingen omtrent de bijtelling weer veranderd. Voor elke auto die meer dan 0 gram co2/km uitstoot moet 22% bijtelling worden betaald. Het rijden van elektrische auto’s is steeds populairder aan het worden. Dit komt mede doordat de overheid het interessant maakt door de bijtelling 4% te maken en door de milieu investering aftrek (MIA).

Tesla

Leidend op het gebied van elektrisch rijden. Er zijn geen merken die hetzelfde kunnen bieden als Tesla kan. Het topmodel van de model S zou een actieradius hebben van maar liefst 612 km. Naast het topmodel is er bijvoorbeeld ook de S75D uitvoering. Deze heeft een fiscale waarde van €88.000,- lease je al vanaf €1.077,- p/m en betaald u €153,- p/m bijtelling.

Heeft u niet zo een grote actieradius nodig maar wilt u toch elektrisch rijden? Er is meer dan genoeg aanbod. Een VW e-Golf lease je vanaf €575,- p/m en heeft een actieradius van 300 km. Of een Opel Ampera-e? deze heeft een actieradius van 520 km en lease je al vanaf €543,- p/m.

Wilt u een offerte op maat van een elektrische auto? Uiteraard kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken