Er zijn veel artikelen geschreven over TCO en gerelateerde onderwerpen. Fleximo is er echt op gefocust verder te kijken dan alleen naar de aankoop van een bedrijfswagen. Het gaat om de gehele levenscyclus van een bedrijfswagen. Op het gebied van mobiliteit hebben wij gespecialiseerd personeel. Door samen met u te kijken naar de mogelijkheden krijgt u een kleine training in de zaken waar u op moet letten. In dit artikel leggen wij het begrip TCO uit en waarom dit zo belangrijk is voor uw bedrijf. Een offerte of een TCO bedrijfswagens vergelijk is zo gemaakt.
Wat is TCO?
Als het over bedrijfswagens gaat, is TCO een veelgenoemd begrip. TCO is de afkorting van de Engelse term Total Cost of Ownership en wordt ook wel life cycle costing genoemd. Dit zijn de totale kosten over de gehele economische levensduur. Naast de aanschafprijs worden alle kosten meegerekend die gedurende de levenscyclus erbij komen.
TCO bedrijfsbussen
Gedurende de gebruikscyclus van een bedrijfswagen zijn er verschillende TCO kosten. Op het moment dat bedrijven een bedrijfswagen aangeschaffen, zijn de aanschafkosten de eerste kosten. Daarna zijn er vaste en variabele kosten die maandelijks en jaarlijks terugkomen. Maandelijks krijg je als ondernemer te maken met verzekeringskosten, wegenbelasting en brandstofkosten en tot slot afschrijvingskosten. De afschrijvingskosten zijn past zichtbaar op het moment dat de auto verkocht wordt. Dan wordt duidelijk hoeveel de bestelauto minder waard is geworden.
Total cost of ownership (TCO) belangrijk?
Op het eerste gezicht lijkt een elektrische bedrijfswagen velen malen duurder dan een diesel bedrijfswagen. De aanschafprijs is momenteel aanzienlijk hoger. De initiële kosten zijn hoger, maar hoe zit het de rest van de periode? Het blijkt dat na gemiddeld drie jaar er een omslagpunt is voor elektrische bedrijfswagens. Daarnaast is de verwachting dat de komende jaren de prijs van elektrische bedrijfswagens zal afnemen. Vanaf 15 maart 2021 is een subsidie voor elektrische bedrijfswagens waarmee bedrijven 10% van de aanschafprijs terug kunnen vragen.
De reden dat elektrische bedrijfswagens na verloop van tijd mogelijk voordeliger zijn dan diesel bedrijfswagens komt door het feit dat de totale kosten na aanschaf aanzienlijk lager zijn bij een e-bestelauto. Allereerst heeft een elektrische bedrijfswagen geen wegenbelasting, daarnaast zijn de onderhoudskosten lager en de energiekosten zijn lager dan dieselkosten. Dit is wel afhankelijk waar er geladen wordt. Door de combinatie van deze besparingen heb je na drie jaar de extra aanschaf kosten terugverdiend.
Financieringsvormen bedrijfswagen
Een bedrijfswagen kan aangeschaft worden op verschillende manieren. Het volledige aankoopbedrag kan in één keer betaald worden, maar de bestelauto kan ook gefinancierd worden. Daarin heeft de zakelijke koper twee opties.
Financial lease
Ten eerste is het mogelijk om een bestelauto te financieren door middel van financial lease. Het te financieren bedrag wordt evenredig over een x aantal jaar gespreid waar een maandbedrag uit voortkomt. Daarbovenop komt nog rente. Het voordeel is dat de bedrijfswagen na afloop van de financiële lease in eigen bezit is. Daarnaast staat de bestelauto met financial lease op de balans. De bestelauto wordt dan in vijf jaar afschreven, wat de fiscale winst drukt.
Operational lease
Daarnaast is het mogelijk om een bedrijfswagen te financieren door middel van operational lease. Dit product of dienst ontzorgt een bedrijf volledig. Voor een vast maandbedrag is een bedrijf voorzien van bijna alle vaste en variabele kosten die komen kijken bij de TCO van een bedrijfswagen. Reparatie, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en de afschrijving zitten in de maandprijs verwerkt. De enige variabele kosten zijn de brandstofkosten.
(TCO) Total cost of ownership tool
Ben jij op zoek naar TCO informatie over bedrijfswagens en wil je inzicht over welke financieringsvorm het meest verstandig is, dan helpen wij jou graag verder! Wij bekijken welke bedrijfswagen bij jou past en berekenen wat total cost of ownership jou kan opleveren als je voor een elektrische bedrijfswagen zoals een Maxus eDeliver 3 kiest. Neem contact op en maak gebruik van onze kennis!