De bijtelling, iedereen heeft het wel eens voorbij zien komen. Als het over zakelijk leasen van een (elektrische) auto gaat komt dit altijd ter sprake. Maar wat is bijtelling nu precies? Hoe kan ik de bijtelling berekenen? Wanneer moet ik bijtelling betalen? Hoeveel bijtelling moet ik betalen? Dat gaan we je allemaal uitleggen.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je komt hiervoor in aanmerking als je 500 kilometer per jaar of meer privé rijdt. Je gaat dan bijtelling betalen omdat de fiscus de kilometers die je rijdt ziet als een vorm van inkomen. Hierover moet je dus belasting betalen.

Dat werkt zo: een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting.

Bijtelling

Hoogte van de bijtelling berekenen

De bijtelling voor uw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde – eigen bijdrage.

Voorbeeld:

Uw leaseauto heeft een catalogusprijs van € 30.000, een bijtelling van 22% en u heeft een eigen bijdrage van € 1.500 per jaar.

De fiscale bijtelling bedraagt dan: 22% van € 30.000 – € 1.500 = € 5.100 bijtelling per jaar.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 42% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld

 

de netto bijtelling 42% van € 5.100, dus € 2.652,- per jaar.

bijtelling berekenen

Bijtelling calculator

Wil je snel je en makkelijk je bijtelling berekenen? Gebruik dan een bijtellingcalculator (https://www.berekenhet.nl/inkomen/bijtelling-auto-van-de-zaak.html) Deze berekening toont wat de netto kosten van een auto van de zaak zijn voor een werknemer en welke fiscale bijtelling van toepassing is.

Ritten administratie auto van de zaak

Wie zijn zakelijke auto niet of nauwelijks voor privédoeleinden gebruikt, hoeft geen bijtelling te betalen. Om dit aan te tonen, houden de meeste ondernemers een rittenadministratie bij. Daarin registreren ze alle ritten die ze met hun zakelijke auto maken.

Toch is een rittenadministratie wettelijk niet verplicht, blijkt uit een arrest van de Hoge Raad. De Belastingdienst adviseert je echter dit wel te doen. Zonder rittenadministratie heb je namelijk geen enkel bewijs en is het erg moeilijk om aan te tonen dat je jouw auto nauwelijks gebruikt voor privédoeleinden. Dat leidt al snel tot gedoe met de fiscus. Fleximo adviseert dus om dit bijtehouden!

Co2 uitstoot

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van je Co2 uitstoot. Voor auto’s die in 2021 voor het eerst op naam worden gezet gelden twee percentages:

Auto’s met een hybride aandrijving hebben geen aparte categorie. Zij vallen ook onder het bijtellings percentage van 22%. Volledig elektrische auto’s betalen 16% bijtelling tot 35.000,- over de cataloguswaarde van de auto. Daarboven betalen ook zei 22% bijtelling.

Co2 uitstoot

Geen bijtelling als zakelijke auto niet privé gebruikt wordt

Als de zakelijke auto niet meer of minder dan 500 kilometer privé rijdt hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je uiteraard wel kunnen aantonen aan de belastingdienst. In de praktijk betekent dit in de meeste gevallen het bijhouden van een sluitende rittenregistratie in combinatie met een ‘verklaring geen privégebruik auto’. Deze verklaring is digitaal beschikbaar op de site van de belastingdienst.

Auto's

Geldt de bijtelling ook voor bestelauto’s?

Voor bedrijfswagen gelden in principe dezelfde regels als voor personenauto’s. Wanneer je de berijfswagen uitsluitend gebruikt voor zakelijke doeleinden kan je dit aangeven met het formulier: ”verklaring uitsluitend zakelijk gebruik”.Hiermee voorkom je bijtelling en een rittenregistratie is overbodig. Woon werkverkeer kilometers tellen als zakelijke kilometers.

Geldigheids duur lage bijtelling

Het bijtellingspercentage dat geldt bij de eerste ingebruikname van de auto (de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld) blijft van toepassing gedurende 60 maanden (gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname). Hierbij zijn eigenaar- en gebruikerswisselingen niet relevant, net als het wel of niet onder de bijtelling vallen.

Dus een volledig elektrische auto (CO2-uitstoot = 0) die op 1 januari 2022 voor het eerst in gebruik wordt genomen houdt tot en met januari 2024 (2 jaar lang), over de eerste 35.000 euro catalogusprijs, het 16% bijtellingspercentage. Als de auto in februari 2026 nog als zakenauto wordt ingezet, dan blijft voor deze auto het algemene bijtellingspercentage van 22% gelden, een eventuele milieukorting wordt dan bepaald volgens de dan geldende bijtellingsregels.

Wel is het zo dat na de periode van 60 maanden per jaar bezien wordt of de auto nog in aanmerking komt voor een korting op het algemene bijtellingspercentage.

Bijtelling en de toekomst

In 2020 profiteerde we nog van een bijtelling van 8% bij een auto van de zaak. Per 1 januari 2021 is deze verhoogd naar 16%, hierdor ga je dus 4% meer bijtelling betalen.  In de jaren daarop stijgt het bijtellingspercentage in stappen verder naar 22 procent. In de onderstaande tabel kan je gemakkelijk aflezen hoe hoog de bijtelling de komende jaren is. Vanaf 2021 is de bijtelling cap 35.000 euro over de catalogusprijs. Over het bedrag wat boven de bijtelling cap komt wordt 22% berekend. Elektrisch rijden in de toekomst gaat er als volgt uitzien: 2024/2025/2016 = 16%/17%/22%

Autobelasting 2021 bijtelling

Elektrische auto’s

Bekijk hier ons aanbod elektrische auto’s.

Privégebruik

Wat goed is om te beseffen is dat je bijtelling puur en alleen betaalt voor het privégebruik van de auto. Omdat leaseauto’s over het algemeen geen goedkope auto’s zijn, is dit een erg dure manier van je privé kilometers rijden.

Goed om te weten

De Belastingdienst gaat uit van de catalogusprijs, niet van de dagwaarde. Het maakt voor de bijtelling dus niet uit of je in een nieuwe auto rijdt of in hetzelfde model van zes jaar oud.

Fleximo helpt je graag verder!

Fleximo heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van lease auto’s. Wij maken maakt zakelijk rijden toegenalijkelijk voor iedereen. Wij hebben voor iedereen een passend aanbod dat past bij je situatie en budget.

page 1 of 4

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken