Bijtelling auto van de zaak: Een overzicht

Als je voor een bedrijf werkt en een auto van de zaak gebruikt, is de kans groot dat je bekend bent met het concept van bijtelling. Maar zelfs voor degenen die al wat ervaring hebben met deze regeling, kan het soms nogal verwarrend zijn.

Wanneer je een auto van de zaak rijdt, dien je rekening te houden met verschillende belastingen, afhankelijk van hoe je de auto gebruikt en het type auto dat je rijdt. Een cruciaal punt om te overwegen is of je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt.

Bijtelling bij privégebruik: Wat houdt dit in?

Een van de belangrijkste aspecten waar je mee te maken krijgt, is de bijtelling bij privégebruik. Als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, ben je verplicht bijtelling te betalen. Deze bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de auto en wordt belast met inkomstenbelasting.

Voor wie geldt bijtelling?

Bijtelling geldt voor werknemers die een auto van de zaak ter beschikking hebben én deze ook privé gebruiken. Het maakt niet uit of je de auto daadwerkelijk privé gebruikt; zolang je de mogelijkheid hebt om dit te doen, moet je bijtelling betalen. Dit geldt ook voor ondernemers die een auto van de zaak op naam van hun bedrijf hebben staan.

Bijtellingspercentages en uitzonderingen: Een verzicht

In de meeste gevallen bedraagt de standaard bijtelling 22% van de cataloguswaarde van het voertuig. Echter, voor elektrische auto’s geldt vaak een lager bijtellingspercentage, een maatregel die gericht is op het bevorderen van elektrisch rijden ter ondersteuning van milieubescherming en klimaatverbetering. In 2024 is dit 16% tot een fiscale waarde van € 30.000,-.

De youngtimer-regeling: Voordelen voor auto’s van 15 jaar of ouder

Voor auto’s die 15 jaar of ouder zijn, geldt een speciale regeling, bekend als de ‘youngtimer-regeling’. Bij deze regeling wordt de bijtelling berekend over de huidige verkoopwaarde van de auto, in plaats van de nieuwwaarde. Dit zorgt ervoor dat het bedrag aan bijtelling beter overeenkomt met de werkelijke waarde van de auto, wat voordelig kan zijn voor zakelijke rijders.

Geen motorrijtuigenbelasting: Een bijkomend voordeel van een auto van de zaak

Een ander belangrijk punt om te vermelden is dat je geen motorrijtuigenbelasting (ook wel bekend als wegenbelasting) hoeft te betalen voor een auto van de zaak. Deze belasting wordt meestal afgedekt door de leasemaatschappij of je werkgever en wordt vaak verrekend in de leasevergoeding die je betaalt.

Hoe wordt de bijtelling berekend?

De bijtelling wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot. De Belastingdienst heeft een bepaald percentage vastgesteld dat wordt toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Over het algemeen geldt: hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de bijtelling.

Bereken je bijtelling

Bereken je bijtelling snel en gemakkelijk in de calculator.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken