Het ene merk na het andere merk komt de laatste tijd met een elektrische bedrijfswagen. Sommige zijn al te leveren, andere laten nog even op zicht wachten. Maar welke voordelen biedt zo’n elektrische bedrijfswagen voor jou? De investering is in ieder geval een stuk hoger dan de gemiddelde nieuwe dieselbus, maar de overheid probeert financieel wel de elektrische bedrijfsauto’s te stimuleren. Hieronder vertellen we jou precies wanneer een elektrische bedrijfswagen interessant kan zijn voor jouw bedrijf. De link met een vergelijking van verschillende bedrijfsauto’s en hun specificaties staat onderaan in het artikel.

De investering

Een bedrijfsauto kopen die rijdt op diesel kost nieuw al rond de 20.000 euro. De aanschafprijs van een elektrische bedrijfswagen gaat al snel richting de 60.000 euro. Zo klinkt het niet erg aantrekkelijk om een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen. De overheid maakt het verschil kleiner met subsidies.

De KIA

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) geldt voor elke ondernemer die investeert in bedrijfsmiddelen. De KIA heeft betrekking op zowel een diesel bedrijfswagen als een elektrische bedrijfswagen. Bij een investering tussen €2401 t/m €58.238, mag 28% van het geïnvesteerde bedrag van de fiscale winst afgetrokken worden. De schaal daarna zit tussen €58.239 t/m €107.848. In die schaal mag €16.307 van de fiscale winst af. De investering tussen €107.849 t/m €323.544 heeft als voordeel dat €16.307 minus 7,56% van het geïnvesteerde bedrag boven de €107.848 afgetrokken mag worden van de fiscale winst. De investeringsbedragen zijn altijd ex. BTW als je als ondernemer btw-plichtig bent.

De overheid kijkt bij een VOF of een maatschap naar de totale investering van een bedrijf en niet afzonderlijk naar de onderneming.

De MIA

Vanaf de Milieu-investeringsaftrek (MIA) wordt het interessant om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen. Van de overheid mag je als ondernemer tot 36% van het geïnvesteerde bedrag van je fiscale winst halen. De 36% mag van een bedrag van maximaal €75000 euro afgehaald worden. De MIA komt bovenop de gewone investeringsaftrek.

Een voorbeeld:

36% x €70.000 = €25.000 x 25%* = €6.300.-

*Het belastingpercentage is afhankelijk van de winst.

Een laadpaal is ook een investering behoort ook tot de milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daarom is het mogelijk om een aparte MIA-aanvraag te doen. De laadpaal moet een minimale prijs van €2500 hebben, omdat de MIA geldt vanaf dat bedrag.

VAMIL

Naast de MIA, kent de overheid ook de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Dit zijn beide subsidies die gelden voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de VAMIL kan je als ondernemer op elk willekeurig moment afschrijven. De MIA en de VAMIL gelden alleen voor nieuwe elektrische bedrijfswagens. De afschrijving is beperkt tot 75% van het investeringsbedrag. Het geeft je als ondernemer een liquiditeits- en rentevoordeel.

Om in aanmerking te komen voor de MIA en de VAMIL, moet de investering voldoen aan de milieulijst die te vinden is op www.rvo.nl. De volledig elektrische bedrijfswagens staan op deze lijst.

Kosten van een elektrische bedrijfswagen

De voordelen van een elektrische bedrijfswagen zijn met name terug te vinden na de aanschaf. De onderhoudskosten van een elektrisch voertuig zijn beduidend lager dan die van een diesel. Ook de wegenbelasting is erg aantrekkelijk. Tot 2025 hoeft er geen wegenbelasting betaald te worden. Daarnaast is laden voordeliger dan de dieselprijzen. Zeker bedrijven met zonnepanelen halen het uiterste uit een bedrijfswagen die elektrisch rijdt. Hierdoor zijn de kilometerkosten aanzienlijk goedkoper dan dieselvoertuigen.

Bijtelling

Wanneer je als ondernemer ook privé met je bedrijfswagen wilt rijden, betaal je 22% bijtelling over de fiscale waarde van de auto. Dit geldt voor bedrijfsauto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Als je dit jaar nog een elektrische bedrijfsauto op kenteken hebt, is de bijtelling 8% over €45.000. Alles daarboven betaal je 22% bijtelling over. In 2021 is de bijtelling 12% over de eerste €40.000 en daarboven 22% bijtelling.

De actieradius

Een veel gehoord argument om geen elektrische bedrijfswagen te kopen, is dat de range tekort is. Steeds meer autofabrikanten hebben een elektrische auto in hun productgamma. Zo ook de fabrikanten van bedrijfswagens. Door consolidatie in de autowereld worden technieken gedeeld en door schaalvergroting worden de prijzen van accu-pakketten lager. Het voordeel is dat een bedrijfsauto met een goede range toegankelijker wordt. Zeker in de stad kan een elektrische auto veel voordelen bieden. Elektrische auto’s hebben meteen vanaf stilstand de maximale koppel. Via een regeneratief systeem tijdens het remmen, laadt een auto veel op in de stad. De afstanden zijn kort en de snelheden relatief laag. Daardoor zijn er genoeg bestelwagens uitermate geschikt in de stad. Geen fijnstof in de lucht en geen ronkende motoren.

Voor bedrijven die veel bedrijfswagens op de snelweg hebben rijden, is een langere range belangrijk. Tot voorheen was heen was het aanbod eigenlijk nihil. Maar met de introductie van de Peugeot e-Boxer, Citroën ë-Jumper en de Fiat e-Ducato, zijn er wel degelijk goede opties. De Fiat e-Ducato komt namelijk met een 79 kWh accupakket, die op papier een range van 360 kilometer heeft. Dit is volgens de verouderde NEDC methode. De range zal in praktijk minder zijn, maar loopt wel voor op zijn concurrentie. Efficiënt omgaan met laden, is essentieel wanneer er veel kilometers met een elektrische bedrijfsauto gereden worden. Als er dagelijks alleen kilometers op de snelweg gemaakt worden, kan nog altijd beter gekozen worden voor een bestelauto’s die op diesel rijdt.

Extra subsidie in jouw stad

Er zijn verschillende gemeentes die subsidies bieden om elektrisch rijden in de stad te stimuleren. Wellicht is dit een extra motivatie om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen. Kijk op https://openbaarladen.nl/ of je een gratis laadpaal aan kan vragen in jouw gemeente. Bijna elke provincie heeft gemeentes met regelingen voor een gratis laadpaal. Kijk op de site van jouw gemeente of dit mogelijk is. Subsidies bespreken we hieronder.

Amsterdam

In Amsterdam kan een ondernemer een subsidie aanvragen voor de aanschaf van een emissievrije bestelwagen, vrachtwagen of autobus. Dit kan tot maximaal 5 voertuigen. De subsidie kan een voordeel van €3.000 tot €40.000 opleveren. Kijk op de site van de gemeente voor de precieze voorwaarden.

Gelderland

In Gelderland stimuleert de provincie het zakelijk rijden extra. Als een bedrijf een elektrische bedrijfswagen/vrachtwagen leaset of koopt, heeft het recht op een subsidie van €4.000 euro. Op de site van de gemeente vind je de voorwaarden.

Elektrische bedrijfsauto’s en hun range

Benieuwd naar wat de specificaties zijn van verschillende bedrijfswagens en wat voor jouw bedrijf interessant kan zijn? Klik dan op deze link:  Elektrische Bedrijfswagen leasen

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken