Als je een auto van de zaak ter beschikking krijgt en meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Rijd je minder dan 500 kilometer privé, moet je dit kunnen aantonen door middel van een ritregistratie. De overheid stimuleert elektrische rijders met een lager bijtellingstarief in 2024. Gaat dit in 2025 en 2026 ook nog zo zijn?

Bijtelling 2024: De huidige situatie

In 2024 krijg je als elektrische rijder korting op de bijtelling, dit geldt enkel en alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride en plug-in hybride modellen.

Een elektrische auto heeft in 2024 een bijtellingspercentage van 16% tot een fiscale waarde van €30.000,-. Over het bedrag daarboven betaal je het reguliere 22% bijtellingspercentage.

Voor auto’s met een brandstofmotor betaal je volledig 22%, niets meer niets minder.

Voorbeeld: Stel je hebt een elektrische auto van € 50.000,-. Over de eerste € 30.000,- betaal je 16% bijtelling en over de resterende € 20.000,- betaal je 22% bijtelling.

De bijtelling in 2025: Stijging met 1%

In 2025 zal het bijtellingspercentage op elektrische auto’s stijgen met 1%, je betaalt dan dus 17% bijtelling tot € 30.000,- en daarboven 22%. Dit is op voorbehoud dat er tussentijd geen wijzigen zullen worden doorgevoerd. Voor brandstofmodellen blijft het reguliere 22% bijtellingstarief.

Op het oog lijkt 1% natuurlijk niet veel. Voor ondernemers die een groot wagenpark hebben kan het echter toch de nodige euro’s per maand/jaar schelen.

De bijtelling in 2026: Geen voordeel meer

In 2026 maakt de overheid het nog minder interessant om een elektrische auto te kiezen boven een brandstofmodel. Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s zal dan ook stijgen naar 22%, het wordt dus gelijk getrokken met het brandstof tarief. Dit is op voorbehoud dat er geen nieuwe regelgeving komt.

Geldigheid van het bijtellingspercentage

De bijtelling heeft een geldigheidsduur van 5 jaar (60 maanden). Dit betekent dus als je in 2024 kiest voor een nieuwe elektrische auto, je tot 2029 profiteert van het huidige bijtellingstarief.

Hoe wordt bijtelling gezien door de overheid?

Bijtelling wordt, als je werknemer bent, bij de loonbelasting geheven en valt onder ‘loon in natura’. Je betaalt dus loonbelasting over de bijvoorbeeld 16 procent.

Elektrische auto van de zaak leasen? Fleximo ontzorg je van A tot Z!

Als je nog op zoek bent naar een nieuwe elektrische auto is 2024 het beste moment. Je profiteert nog van 16% bijtelling tot € 30.000,-. In 2025 stijgt het daar in tegen maar met 1%, maar als je het kan besparen moet je het natuurlijk doen.

Wens je maar informatie of een vrijblijvend advies? Dan helpen we je uiteraard graag, neem contact met ons op!

Fleximo is merk en dealer onafhankelijk, daarom kunnen we elk gewenst en model tegen scherpe tarieven en de beste voorwaarden aanbieden. Bekijk ons uitgebreid aanbod, wat wordt jou volgende leaseauto?

Het laatste autonieuws!

Fleximo, uw partner in mobileit

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken