Het hebben van een elektrische auto is niet alleen heel goedkoop met betrekking tot de brandstof, maar ook het belastingvoordeel wat erbij komt kijken. Vooral nu het ‘rekeningrijden’ in Nederland steeds vaker ter sprake komt.

Wat is rekeningrijden?

Rekeningrijden is een andere, voor sommige mensen zelfs een eerlijke, variant van motorrijtuigenbelasting.

Momenteel betaalt iedere auto bezitter op basis van het voertuig en woonadres een vast bedrag per maand. Het aantal kilometers die je maandelijks rijdt heeft geen invloed op de hoogte van de belasting.

Rekeningrijden is een variant die juist wel gebaseerd is op het aantal kilometers die mensen rijden. Betalen naar gebruik is voor veel mensen die juist weinig kilometers rijden een eerlijkere verdeling van het belastingstelsel. In politiek Den Haag is het regelmatig een discussiepunt. Het is namelijk ook een milieuvriendelijke manier van belasting innen, omdat de overheid op deze manier elektrisch rijden nog meer steunt en het veelvuldig rijden op andere brandstofvormen probeert tegen te gaan.

Onderzoeksbureau I&O Research is door de Telegraaf ingeschakeld om de mening van de Nederlandse burgers in kaart te brengen.

Rekeningrijden, kilometerheffing of betalen naar gebruik?

Onderzoeksbureau I&O Research heeft gemeten hoe Nederlanders denken over het thema. In totaal deden 3.263 deelnemers mee aan het onderzoek. De resultaten waren:

  • 58% was positief over het betalen naar gebruik
  • 20% was tegen het betalen naar gebruik

Betalen naar gebruik was de kern van het onderzoek. Termen als rekeningrijden en kilometerheffing werden vermeden, vanwege de negatieve discussies die kleven aan de genoemde termen. Het bureau wilde niet dat dit het onderzoek zou beïnvloeden.

Betalen naar gebruik is eerlijker?

Betalen naar gebruik zou volgens het onderzoek eerlijker zijn als vervanging van de motorrijtuigenbelasting.

In plaats van dat je betaalt per automatische incasso voor een vast bedrag per maand, zou dat bedrag volgens dit onderzoek variabel zijn.

Daarnaast wordt wel gesteld dat het openbaar vervoer ook goedkoper zou moeten worden. Zo wordt het interessanter voor mensen om milieuvriendelijk te reizen.

De andere voordelen

Niet alleen is het milieuvriendelijker, maar rekeningrijden zorgt ook voor minder files en daarmee ook minder potentiële auto ongelukken. De spits is op verschillende snelwegen in Nederland al jarenlang een probleem. De maatregel zou het spits probleem permanent kunnen oplossen.

Toch zal de Nederlandse regering op de proppen moeten komen met milieuvriendelijke maatregelen. In Parijs heeft Nederland zich gecommitteerd aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Tot 2021 nog zeker geen verandering

Het huidige kabinet heeft dit thema voorlopig afgezworen en zal in de lopende kabinetsperiode tot 2021 niet meer opnieuw aangehaald worden. Tijdens de kamer debatten en stemmingen werd namelijk al snel duidelijk dat de partijen niet op een lijn zitten.

Kies voor een volledig elektrische auto

Niet alleen valt de wegenbelasting weg bij een volledig elektrische auto, maar is het rijden ook veel goedkoper. Daarnaast wordt de actieradius van een elektrische auto steeds beter en investeren gemeentes meer in de infrastructuur voor elektrische auto’s.

Kies voor Fleximo

Wij bieden een groot en divers aanbod aan van elektrische auto’s. Daarnaast geven wij u specialistisch advies over alle mogelijke leasevormen.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken