Veel mensen willen de overstap maken naar elektrisch, maar zien het nog niet zo zitten om de auto elke dag aan de laadpaal te hangen. Ook zijn volledig elektrische auto’s vaak flink duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor en de actieradius is vaak nog te klein. Voor mensen die toch elektrische willen rijden in combinatie met een verbrandingsmotor is de perfecte oplossing: Hybride auto’s.
Hybride auto’s hebben zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. Niet lang wachten bij een laadpaal, nee gewoon nog tanken bij het tankstation. Als je zoektocht begint naar een hybride auto is het belangrijk om te weten dat er hybride auto’s zijn met en zonder stekker.
3 soorten hybride auto’s
De termen vliegen je vaak om de oren. Hierdoor ontstaan er vaak onduidelijkheden wat voor hybride auto het nu eigenlijk is. Om dit goed inzichtelijk te maken leggen we de 3 soorten even voor je uit.
Plug-in Hybride – opladen aan een laadpaal of stopcontact
Plug-in zegt het al een beetje. Je moet de auto met een stekker in het stopcontact op laadpaal steken. Je moet de auto opladen net als bij een volledig elektrische auto. Een Plug-in hybride heeft vaak een behoorlijke accu waar je gemiddeld 50 tot 100 km ver kan komen. Dit is ideaal voor korte stadsritten. De brandstofmotor neemt het over als de accu leeg is of wanneer er meer vermogen vrij moet komen dan de accu aankan. Je staat dus nooit langs de weg omdat je accu leeg is. Plug-in hybrides worden steeds populairder, het aanbod blijft hierdoor toenemen.
Mild Hybride – kan niet volledig op elektriciteit rijden
Een Mild Hybride is vrijwel gelijk aan een auto met een verbrandingsmotor. Er is geen stekker die je in het stopcontact of laadpaal moet duwen en ook is er geen accu in de auto te vinden. Een Mild Hyride is uitgerust met een kleine elektromotor en een kleine accu. Deze accu wordt bijgeladen wanneer je remt. Als je optrekt komt deze energie weer vrij als de elektromotor de verbrandingsmotor ondersteunt. Hierdoor heb je een lager verbruik en betere rijprestaties.
Full Hybrid – elektrisch rijden mogelijk zonder opladen
In principe werkt een full hybrid hetzelfde als de bovengenoemde mild hybrid. Het verschil? De accu is groter en het vermogen van de elektromotor ook. De accu wordt net als bij de mild hybride opgeladen tijdens het rijden. De accu kan dus genoeg vermogen geven om kortere afstanden op lagere snelheden volledig elektrische te kunnen rijden. Dit leidt o.a. tot: betere rijprestaties, lager brandstofverbruik en minder uitstoot in de binnensteden.
Top 10 hybride auto’s
Wat zijn nu de beste hybride auto’s? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Het is maar net waar je naar opzoek. Ook is het lastig om een plug-in hybride van 90.000,- te vergelijken met een een mild hybrid van 40.000,-. Hierdonder zet we een aantal hybride modellen voor je op een rijtje.
Volvo V60 Plug in hybride
Als je aan Volvo denkt, denk je aan veiligheid. Het merk staat er om bekend. De Volvo V60 verschijnt in 2010 en is dan de stationwagenvariant van de Volvo S60. De SUV-versie heet Volvo XC60. De Volvo V60 geldt als opvolger van de Volvo V70 maar is echter een stuk minder ruim.
De Volvo V60 is er in diverse plug-in hybride en mild hybrid aandrijvingen. De benzine plug-in hybrides beginnen bij 49.995,-. Daarvoor heb je een 345 sterke T6 Recharge. De hybrides hebben een vanaf prijs van 39.975,-. Het topmodel van de plug-in hybrid T8 Polestar engineerd met een vermogen van maar liefst 449 pk. Je rijdt dan een B3 Momentum Advantage met 161 pk.
Volkswagen Golf
De Volkswagen Golf is al sinds de jaren zeventig een begrip in de autowereld. De Volkswagen Golf is in bijna elke aandrijflijn verkrijgbaar. Van volledig elektrische ( Golf-e) tot zeer sportief ( Golf GTI), de Golf is echt een groot succesnummer. In 2014 presenteerde Volkswagen voor het eerst een plug-in Hybrid, de GTE. Sinds de GTE heeft Volkswagen flink doorgepakt en inmiddels zijn er meerdere hybride variant beschikbaar van de Golf.
De Golf 8 is er met diverse mild hybride aandrijflijnen en als plug-in-hybride. De mild hybrides beginnen vanaf 33.150 euro met een 110 pk sterke 1.0 eTSI aandrijflijn. De Golf 1.4 eHybrid is de goedkoopste Golf met stekker, voor net geen 40.000 euro.
Audi A3 e-tron
Als plug-in hybride combineert de Audi A3 Sportback TFSI e de voordelen van een verbrandingsmotor met de sterke kanten van een elektrische aandrijving. De e-motor met de bijbehorende stroom uit de lithium-ionaccu ondersteunt op sportieve manier de 1.4 TFSI-motor. Het systeemvermogen van de 40 TFSI e bedraagt 150 kW/204 pk en dat van de 45 TFSI e 180 kW/245 pk.
De vanaf prijs van de 40 TFSI e bedraagt 40.213,-. Ook zijn er mild hybride motoren verkrijbaar vanaf 34.661,-. De 30 TFSI variant heeft een vermogen van 109 pk.
BMW 3-serie Plug-in Hybride
BMW introduceerde in 2016 de 330e. De eerste plug-in hybride binnen de reeks overtuigde meteen, want het Beierse merk liet de benzine- en elektromotor samenwerken tot een flink vermogen van 252 pk. Die sportiviteit vertaalt zich in een 0-100 km/u sprint in 6,1 seconden. Onder dat fraaie uiterlijk gaat dus een sportwagen schuil. BMW duidt de 330 niet voor niets als iPerformance.
Vanaf de volgende generatie, modeljaar 2019 dus, plakt BMW haar ‘e’ achter twee varianten: de 320e en 330e. En daar houdt de keuze niet op, want ook de ruime Touring is als zodanig leverbaar, terwijl je ook nog voor vierwielaandrijving kunt kiezen. Als je voor de plug-in hybride gaat heb je de keuze tussen sportief en zeer sportief, zuinig en extra zuinig. Klinkt als een luxe probleem. Zo kun je met de plug-in hybride van BMW zomaar een verbruik van 1 op 76,9 aantekenen. Puur elektrisch bereik je tot 61 kilometer ver. Zelfs de meest sportieve variant is nog altijd goed voor een verbruik van 1,4 liter brandstof per honderd kilometer.
Kia Niro
De Kia Niro is verkrijgbaar in een hybride, plug-in hybride of volledig elektrische crossover. Die Kia Niro is al jaren een succesnummer van KIA. Sinds 2018 is de hybride variant op de markt met een goede elektrische actieradius.
De Plug-in Hybride variant van de Niro heeft een batterijcapaciteit van 8,9 kWh en heeft daarmee een elektrisch rijbereik van 49 km WLTP. Dit brengt het gemiddeld brandstof gebruik naar 1,4 op 100 km! De volledig elektrische Kia e-Niro heeft een batterijcappaciteit van 64 kWh waarmee je een range van 455 km WLTP hebt.
Volvo XC40 Plug-in hybride
De compacte SUV van Volvo is al een tijdje een succes nummer onder de Scandinaviërs. De elektromotor en verbrandingsmotor werken perfect samen. Zo ontstaat een plug-in hybride SUV die rekening houdt met de toekomst, zonder in te leveren op de prestaties van vandaag. In Pure electric modus rijdt u zonder emissies in de XC40 Plug-in hybrid. Daardoor is in veel gevallen dagelijks woon-werkverkeer zonder uitstoot mogelijk.
Met de Plug-in Hybrid heb je een elektrische rijbereik van ongeveer 46 kilometer. Prima voor het woon-werk verkeer en het dagelijks stadsverkeer.
Ford Focus
De Ford Focus is verkrijbaar met een ECOBOOST hybrid aandrijving, uitgebreid met comfort en connected technologie. De verbeterde Ford Focus, voorzien van een brandstofefficiënte geëlektrificeerde EcoBoost Hybrid-aandrijflijn, is nu te bestellen. Geavanceerde 48-volt mild hybride technologie zorgt ervoor dat de nieuwe Focus 1.0-liter EcoBoost Hybrid een vermogen levert tot 155 pk, met 115 g/km CO2-emissie (WLTP). Dat is een zeventien procent lager verbruik vergeleken met de uitgaande combinatie van een 150 pk 1.5-liter EcoBoost benzinemotor en handbediende zesversnellingsbak.
Toyota Corolla
De Toyota Corolla heeft al decennialang een vaste plaats in het modellenaanbod van het merk. Het eerste model verscheen in 1966 op de markt als compact model dat leverbaar was als sedan, coupé (Sprinter) en stationwagen. Verspreid over zes generaties evolueerde het model op deze wijze voort tot in de jaren ’90. Er kwamen nieuwe carrosserievarianten bij, zoals de hatchback en liftback. De verschillende carrosserievarianten namen wel steeds meer afstand van elkaar, totdat zelfs de drie- en vijfdeurs hatchbackvarianten hun carrosserie niet deelden.
Met de nieuwe generatie Hybrid werken een benzine- en elektromotor naadloos samen voor een zuinige en krachtige manier van rijden. De brandstofbesparing en vermindering van CO2 uitstoot maken Toyota Hybrid erg populair.
Porsche Panamera
Porsche zet volop in op plug-in hybrides om de co2 uitstoot van de modellen te drukken. De Panamera is er diverse Plug-in hybrude smaken zoals: Panamera 4 E-Hybrid, Panamera 4S E-Hybrid en de Panamera Turbo S E-Hybrid.
Alle PHEV-versies beschikken over een nieuwe 17,9 kWh sterke batterij. Voorheen was die batterij 3,8 kWh kleiner. De Panamera Turbo S E-Hybrid heeft een elektrische actieradius van 50 kilometer (WLTP). De Panamera 4 E-Hybrid legt op stroom een puur elektrische actieradius van 56 kilometer af.
In alle gevallen ondersteunt een 136 pk en 400 Nm sterke elektromotor – geïntegreerd in de achttraps PDK-transmissie – de verbrandingsmotor. In de Panamera 4 E-Hybrid is dat een 330 pk sterke 2,9-liter biturbo-V6, in de Panamera 4S E-Hybrid een 440 pk sterke 2,9-liter biturbo-V6 en in de Panamera Turbo S E-Hybrid lepelt Porsche een 571 pk sterke 4,0-liter biturbo-V8. Het topmodel – de Panamera Turbo S E-Hybrid dus – sprint in 3,2 seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 315 km/u.
Mercedes-Benz A-Klasse Hybride
Geen diesel hier, die Mercedes als enige aanbiedt op de grotere plug-ins uit het gamma. De PHEV-uitvoeringen van de modellen die op het platform van de A-Klasse staan krijgen een benzinemotor in combinatie met de elektromotor. Het gaat hier om een 1.3-liter met 160 pk en 250 Nm. Voor de elektrische punch wordt gezorgd door een elektromotor met 102 pk en 300 Nm. Samengeteld en herberekend levert dat 218 pk en 450 Nm: opmerkelijke cijfers voor een compacte auto.
De batterij is met 15,6 kWh bovengemiddeld groot en zou zorgen voor een elektrisch rijbereik van 75 kilometer. Hoewel je dat niet haalt zijn 60 elektrische kilometers perfect haalbaar, ruim meer dan de 45 kilometer die de gemiddelde Europeaan per dag aflegt.
De Mercedes A250e is verkrijgbaar vanaf 41.995,-. Met een totaal vermogen van 218 pk is het een vlotte maar niet te vergeten heel stijlvolle auto uit het compacte segment.
Voor- en nadelen
Voordelen
- Lager verbruik
- Minder uitstoot
- Milieubewust (groen imago)
- Meestal een automaat
- Minder wegenbelasting
- Minder brandstofkosten
Nadelen
- In enkele gevallen kan er geen trekhaak gemonteerd worden
- Onderhoud moet worden uitgevoerd door een specialist
- Een caravan of aanhanger kan lastig zijn
- Aanschafprijs is hoger
- Minder ruimte door het accupakket
- Beperkte actieradius
- Minder plek door accu
Veelgestelde vragen over hybride auto’s
Wat is een hybride auto?
Een hybride auto is een auto die niet alleen wordt aangedreven door een verbrandingsmotor maar ook door een elektromotor.
Wat is de beste Hybride auto?
Wat de beste hybride auto is, is afhankelijk van de wensen die je stelt. Ga voor vermogen en design, dan kies je eerder een Volvo, Audi of Volkswagen. Kies je voor zuinigheid dan kan de Toyota Corolla echt iets voor jou zijn.
Hoe werkt een hybride auto?
Stekkerloze of zelfopladende modellen zijn de mild hybride (MHEV) of full hybride (HEV). Tijdens het rijden drijft de verbrandingsmotor zowel de wielen als een generator aan. Hierdoor krijgt het accupakket van jouw hybride auto voldoende stroom. Met die energie kun je accelereren. Ook de energie die vrijkomt bij het remmen komt in de accu terecht. Dat heet ‘regeneratief remmen’. Meestal rijden hybrides bij snelheden onder de 50 km/u elektrisch en bij hoger snelheden schiet de brandstofmotor te hulp. De plug-in hybride (PHEV), de hybride met stekker, moet je wél opladen aan een laadpaal. Afhankelijk van de capaciteit van de accu rijd je tussen de 40 tot 70 kilometer volledig elektrisch. Via diverse rij-modi die je kunt selecteren, bepaal je zelf of je plug-in hybride volledig elektrisch rijdt, alleen op brandstof of een combinatie van brandstof- en elektromotor.