Kies je in 2024 voor een elektrische auto? Dan profiteer je nog van een gunstig bijtellingstarief. Hoeveel procent is de bijtelling in 2024? Tot welke catalogusprijs profiteer je  hiervan? En hoe bereken je zelf de bijtelling zodat je weet wat ik per maand kwijt ben? Dit en meer weet jij na het lezen van deze blog!

Bijtelling voor elektrische auto in 2024, hoe zit dat precies?

Net als voorgaande jaren krijgen elektrische auto’s in 2024 ook korting op de bijtelling. Een nieuwe elektrische auto in 2024 betaal je 16% tot een catalogusprijs van 30.000 euro. Over het bedrag boven die 30.000 euro betaal je dus het reguliere 22% bijtelling.

Stel je hebt dus een elektrische auto met een catalogusprijs van 50.000 euro. Over de eerste 30.000 euro betaal je 16% bijtelling en over de resterende 20.000 euro betaal je 22% bijtelling.

Kies je voor een diesel, benzine, hybride of plug-in hybride auto, dan betaal je over de volledige catalogusprijs 22% bijtelling.

Wat is bijtelling?

Indien je een zakelijke leaseauto voor zowel zakelijke als privédoeleinden gebruikt, beschouwt de Belastingdienst dit als een vorm van loon in natura. Als gevolg hiervan dien je belasting te betalen over dit voordeel. Dit fiscale voordeel wordt aangeduid als “bijtelling” en vertegenwoordigt het bedrag dat aan je belastbare inkomen wordt toegevoegd. Met andere woorden, je draagt bij aan de belasting voor het privégebruik van een zakelijke auto. Het is belangrijk om te weten dat de bijtelling alleen van toepassing is wanneer je jaarlijks meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt.

Het bijtellingstarief van 16% geldt dus enkel voor volledig elektrische auto’s!

Bereken eenvoudig zelf de bijtelling

De maandelijkse bijtelling voor een leaseauto is inderdaad een complexe berekening en kan aanzienlijk variëren van persoon tot persoon. Hier is een nadere uitleg van de factoren die van invloed zijn op de bijtelling:

  • Belastingjaar
  • Elektrische auto of brandstofauto
  • Cataloguswaarde van de auto
  • Bruto jaar inkomen
  • Eventuele eigen bijdrage
  • Jaarlijkse niet vergoede autokosten
  • Gevolgen heffingskortingen mee berekenen

Al deze factoren samen resulteren in het uiteindelijke bedrag dat je maandelijks als bijtelling moet betalen. Het is belangrijk om te onthouden dat de bijtelling voor elke persoon anders zal zijn, zelfs als ze in dezelfe auto rijden, omdat individuele omstandigheden zoals inkomen en eigen bijdragen aanzienlijke variaties kunnen veroorzaken.

Via de onderstaande button kun je eenvoudig bereken hoeveel bijtelling je maandelijks zal gaan betalen afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Bijtelling elektrische auto in 2024

Hoelang is de bijtelling geldig?

De bijtelling voor een leaseauto is een belangrijke overweging voor veel mensen, vooral als het gaat om de financiële aspecten van het privégebruik van de auto. Een interessante nuance die in Nederland van toepassing is, betreft de duur van de bijtelling voor een leaseauto. Deze bijtelling is namelijk maximaal 60 maanden geldig, vanaf het moment dat de auto op kenteken wordt gezet. Dit kan aanzienlijke invloed hebben op de financiële planning van leaserijders, vooral als het gaat om elektrische auto’s.

Met een elektrische auto kun je gedurende de volledige 60 maanden, ofwel 5 jaar, profiteren van het lagere bijtellingspercentage. Dit is een belangrijke stimulans voor de acceptatie van elektrische voertuigen in Nederland. Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s is over het algemeen lager dan voor brandstofauto’s, wat elektrisch rijden financieel aantrekkelijker maakt. Dit verschil in bijtellingstarieven kan aanzienlijke besparingen opleveren gedurende de periode van 60 maanden waarover de bijtelling geldig is.

De duur van de bijtelling is niet alleen van invloed op de financiën van de leaserijder, maar heeft ook gevolgen voor de keuzes die worden gemaakt bij de aanschaf van een leaseauto. Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn om een elektrische auto te overwegen, gezien het langdurige voordeel van het lagere bijtellingspercentage. Dit kan de keuze voor een groenere, milieuvriendelijkere mobiliteitsoplossing bevorderen.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat het belastinglandschap en de wetgeving met betrekking tot bijtelling in de loop der tijd kunnen veranderen. Daarom is het raadzaam om op de hoogte te blijven van de actuele regelgeving en eventuele wijzigingen in bijtellingstarieven, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen van je leaseauto.

Kortom, de duur van de bijtelling, in combinatie met het type auto dat je kiest, kan een aanzienlijke invloed hebben op je financiën en de keuzes die je maakt bij het leasen van een auto. Het loont de moeite om de mogelijkheden te verkennen en advies in te winnen bij experts om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw persoonlijke situatie en wensen.

Verlaagde bijtelling tot 2026

In 2023 wordt de verminderde bijtelling van 16% berekend over een vastgesteld bedrag van € 30.000. Echter, in 2025 zal het bijtellingspercentage worden verhoogd naar 17%. Vanaf 2026 zal voor volledig elektrische auto’s het bijtellingspercentage worden vastgesteld op 22% en dit zal gelden voor de volledige cataloguswaarde van de auto.

 

Bijtelling alleen bij meer dan 500 privé kilometers!

Bijtelling is enkel relevant wanneer de zakelijke auto ook voor privédoeleinden wordt gebruikt. Het bedrag dat overeenkomt met het bijtellingspercentage wordt dan toegevoegd aan het belastbare inkomen van de werknemer. Als echter privégebruik van de auto minder bedraagt dan 500 kilometer per kalenderjaar, is bijtelling niet van toepassing. In de meeste gevallen is het vereist om een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden om dit aan te tonen. Bovendien dient een ‘verklaring geen privégebruik auto’ te worden ingediend. Deze verklaring is beschikbaar in digitale vorm op de website van de Belastingdienst.

 

Elektrische auto leasen bij Fleximo

Profiteer van het aantrekkelijke bijtellingstarief van slechts 16%! Bij Fleximo hebben we de perfecte oplossing voor jou: lease een volledig elektrische auto en geniet van alle voordelen zonder gedoe.

Bij Fleximo heb je de keuze uit een breed scala aan elektrische automodellen en uitvoeringen, allemaal tegen een zeer competitief all-in maandbedrag. Geen verborgen kosten, geen verrassingen. We maken elektrisch rijden eenvoudig en betaalbaar, zodat je kunt genieten van de voordelen van een milieuvriendelijke auto zonder je zorgen te maken over de financiën.

Toch liever een benzine, diesel, hybride of plug-in hybride? Ook dan ben je bij Fleximo aan het juiste adres!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken