Elektrische auto’s met trekhaak

Elektrische auto’s met trekhaak, hoe zit dan nou precies? Met regelmaat krijgen wij de vraag als er al elektrische auto’s zijn met een trekhaak. Het is namelijk handig als je je eigen caravan, vouwwagen, fietsendrager of paardentrailer achter je elektrische bolide mee kan nemen. Helaas beschikken de meeste elektrische auto’s niet over de mogelijkheid om een trekhaak te bevestigen. Bij de meeste elektrische auto’s van de huidige generatie kan dat niet, onder meer omdat de aandrijflijn het trekken van een aanhanger niet mogelijk maakt. En soms is ook de constructie van de auto er niet voor geschikt. Maar toch zijn er een aantal uitzonderingen. De Tesla Model X, Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Hyundai Kona Electric, Tesla Model 3 en de Kia e-Niro kunnen allemaal uitgerust worden met een trekhaak.

Tesla Model X

De Tesla Model X kan een behoorlijke hoeveelheid trekken. Want de Model X heeft behoorlijk veel kracht en beschikt over een grote actieradius. In de praktijk kan de Model X zelfs een vliegtuig vooruit trekken. De Model X is standaard voorzien van een trekhaak, die  geschikt is voor het trekken van maximaal 2.268 kg. Dit is wel afhankelijk van de velgmaat. Bij een velgmaat van 22 inch is het maximaal trekgewicht 1.580 kg.

Tesla Model X met trekhaak

Audi e-tron

De Audi e-tron beschikt over een trekhaak optie. Audi heeft officieel bevestigd dat de e-tron te bestellen is met een trekhaak. De e-tron kan maximaal 1.800 kg trekken.

Jaguar I-Pace

Onlangs is de Jaguar I-Pace uitgroepen tot ‘World Car of the Year 2019’.  De Jaguar I-Pace kan net als zijn concurrenten voorzien worden van een trekhaak. Echter is het maar mogelijk om maximaal 750 kg te trekken.

Hyundai Kona Electric

De Hyundai Kona Electric is nog leverbaar in 2019. Voor de Kona is het mogelijk om een fietsendrager te bestellen. De fietsendrager voor de volledig elektrische auto bestaat uit drie onderdelen. Een fietsdrager met montagebeugel, een kabelset en tot slot een fietsendrager. De fietsendrager voor de Hyundai Kona Electric bestaat uit een trekhaak met afneembare kogel.

 

Kia e-Niro

Sinds kort is het ook mogelijk om een Kia e-Niro mét trekhaak te bestellen. Net zoals de Hyundai Kona Electric, mag de Kia e-Niro alleen een trekhaak om fietsen mee vervoeren.

Tesla Model 3

De Tesla Model 3 kan uitgerust worden met een trekhaak. Het gaat om de Tesla Model 3 Standard Range Plus en Tesla Model 3 Long Range. De trekhaak voor de Tesla Model 3 is geschikt voor ski- en fietsendragers en heeft een maximaal trekgewicht van 910 kg voor aanhangwagens. De prijs van de trekhaak voor de Tesla Model 3 is € 1.080,-. Optioneel is het mogelijk om de reeds bestelde Tesla Model 3 uit te rusten met een trekhaak. Het is niet mogelijk om achteraf een Tesla Model 3 uit te rusten met een trekhaak.

De Renault ZOE, de BMW I3, de Opel Ampera-e, de Nissan Leaf, de Tesla model S en de Hyundai IONIQ electric en Volkswagen e-Golf mogen niet voorzien worden van een trekhaak.

Nadelen

Wat betreft vermogen zouden elektrische auto’s en bedrijfswagens prima een trekhaak kunnen hebben. Er zijn echter diverse redenen waarom het nu nog niet zo verstandig is om een trekhaak te bevestigen achter een elektrische auto of bedrijfswagen.

  • Door een zwaar accupakket hebben elektrische auto’s al een behoorlijk gewicht. Als daar nog een caravan of vouwwagen bij komt is dat gewicht nog hoger. Je kunt je voorstellen dat zo’n zware elektrische auto met volle belading dan ook niet meteen stilstaat als je remt. De Tesla model X is wel specifiek ontwikkeld om massa te kunnen trekken, maar vanwege je lange remweg is het niet verstandig om de andere elektrische auto’s te voorzien van een trekhaak.
  • Wanneer je een trekhaak zou bevestigen achter jouw elektrische auto, en je koppelt hier de caravan achter, dan kun je je voorstellen dat je flink wordt beperkt in actieradius. Dit komt door het gewicht wat de auto moet trekken. De reële actieradius van de meeste elektrische auto’s die nu op de markt verkrijgbaar zijn ligt zo tussen de 200 en 400 kilometer op een volle accu. Je kunt je voorstellen dat het verre van optimaal is om bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk te rijden wanneer jouw actieradius als gevolg van het extra trekgewicht wordt gehalveerd.

Het is dus zeker mogelijk om een elektrische auto te voorzien van een trekhaak. Alleen zijn de mogelijkheden nog beperkt. Let wel op, door het zware gewicht gaat je actie radius flink omlaag. De elektrische auto’s zullen steeds verder ontwikkeld worden. Er is dus een grote kans dat er in 2020 meer elektrische auto’s beschikbaar komen met een grote actieradius waarbij het goed mogelijk is een trekhaak te bevestigen.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken