Hyundai zet een grote stap vooruit in de wereld van de elektrische auto. Zij komen met een volledige lijn elektrische personenauto’s. De Ioniq 5 bijt het spits af: een elektrische cross-over met een retro-achtig design. Deze bolide zal nog dit jaar leverbaar worden in Nederland.

Retro design

Het innovatieve, elektrische karakter van de Ioniq 5 spat er ook aan de buitenkant van af. Met scherpe lijnen en karakteristieke pixel LED-verlichting aan de voor- en achterkant zie je meteen dat je met een bijzondere auto te maken hebt.

Het design van de Ioniq 5 is een door ontwikkeling van het moderne Concept 45 die Hyundai in 2019 op de IAA in frankfurt presenteerde. Veel elementen van deze concept car zijn terug te vinden in de Hyundai Ioniq 5, zoals de bijzondere led-verlichting en de scherpe vouwen in Z-vorm op de flanken. De Ioniq 5 meet 4,64 meter in de lengte, is 1,89 meter breed en 1,61 meter hoog. Natuurlijk zijn er verschillen. Zo zijn de koplampen van de Ioniq 5 niet van het ‘pixelige’ soort, al is de led-dagrijverlichting die om de ledpitten heen is geplaats uit segmentjes opgebouwd. De achterlichten lijken sterk op die van de 45 concept car. Dit alles zorgt voor een strak uitgelijnde elektrische bolide.

Hyundai Ioniq 5Hyundai Ioniq 5 bovenaanzichtHyundai Ioniq 5 achterkant

Interieur Hyundai Ioniq 5

Het interieur van de Hyundai Ioniq 5 is meer dan een normaal interieur, het is een Smart living space geworden. Meer dan genoeg ruimte, comfort en voorzien van de allernieuwste technologie. Er is alles aangedaan om jou een gevoel van thuiskomen te geven. De kofferbak van de Ioniq 5 beschikt over een ruimte van 540 liter en je hebt nog extra opbergruimte onder de motorkap. Samen met de vlakke vloer is dit een ontzettend ruim model.

Direct achter het stuur zit een 12,3 inch digitaal instrumentarium, dat optisch is samengesmolten met het eveneens 12,3-inch infotainmentscherm dat ernaast een plek krijgt. Onder het rechter scherm zit een klein plateau met daaronder een relatief eenvoudig en strak vormgegeven knoppeneiland. Meer visuele pret komt in de vorm van een uitgebreid Advanced Head-Up Display waarmee een groot deel van de voorruit min of meer wordt omgetoverd in een extra informatievoorziening. Aan de rechterkant van de stuurkolom zit een tweede keuzehendel waarmee je de Ioniq 5 in P, R, N en D kunt zetten.

Het interieur is leverbaar in vier kleurstellingen en Hyundai biedt de Ioniq 5 onder meer aan met een groot glazen dak; ook een dak met zonnecellen is beschikbaar.

Hyundai Ioniq 5 interieurHyundai Ioniq 5 stoelenHyundai Ioniq 5 dashboard

Techniek en aandrijving

Beschikbaar in achterwielaangedreven variant? Jazeker. De Hyundai Ioniq 5 heeft in beginsel achterwielaandrijving, maar Hyundai biedt de Ioniq 5 ook met vierwielaandrijving aan. Zowel de achter- als vierwielaangedreven uitvoeringeb zijn verkrijgbaar met een 58 kWh en 72,6 kWh accupakket. De instapversie heeft het kleinste accupakket en een 170 pk en 350 Nm sterke elektromotor op de achteras. Die basisversie zoemt in 8,5 seconden al naar de 100 km/h. Wie het kleinste accupakket combineert met vierwielaandrijving, krijgt een 72 pk en 255 Nm sterke elektromotor op de vooras én een 88 pk en 350 Nm sterke unit op de achteras. Deze 235 pk en 605 Nm sterke versie schiet al in 6,1 seconden naar de 100 km/h.

Ga je voor het grotere 72,6 kWh accupakket, dan krijg je direct krachtigere elektromotoren. De achterwielaangedreven variant is in dit geval 218 pk en 350 Nm sterk, goed voor een 0-100-sprint van 7,4 tellen. De absolute topversie heeft een elektromotor van 91 pk en 255 Nm op de vooras en een 211 pk en 350 Nm krachtige unit achterin. Wie die 306 pk en 605 Nm krachtige variant op zijn staart trapt, heeft al in 5,2 seconden een snelheid van 100 km/h op de digitale klok. Hyundai belooft voor de Ioniq 5 een actieradius van tot 470-480 kilometer, maar houdt de cijfers van de andere types nog even onder de pet. Alle Ioniqs 5 hebben een topsnelheid van 185 km/h. Het basismodel legt zo’n 1.800 kilo in de schaal, het vierwielaangedreven topmodel weegt zo’n 2 ton. Afhankelijk van de gekozen versie kun je met de Hyundai Ioniq 5 tot 1.600 kilo trekken.

Veiligheidssystemen

Hyundai stopt de nieuwe elektrische bolide helemaal vol met veiligheidssytemen. Systemen zoals: Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA) en Safe Exit Assist (SEA) zijn beschikbaar, evenals systemen als intelligente adaptieve cruisecontrol, automatisch grootlicht, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA), Parking Collision-Avoidance Assist (PCA) en Remote Smart Parking Assist (RSPA). Daarnaast kan de Ioniq 5 dankzij Highway Driving Assist 2 op de snelweg semi-autonoom zijn gang gaan.

Veelbelovende specificaties van de Hyundai Ioniq 5

 • Gelimiteerde oplage van 3000 stuks voor Europa (vijf landen)
 • Circa 480km actieradius volgens WLTP
 • 73kWh accu
 • Vierwielaandrijving
 • 306 PK
 • 605 Nm koppel
 • 0-100 kmh in 5,2 sec.
 • Snelladen in 18 minuten
 • Laden aan een Mobilitics laadpaal tot 11kW
 • Max. 1600 kg trekgewicht
 • 20” lichtmetalen wielen
 • Zonnepanelen op het dak
 • Bagageruimte van 540 L in de kofferbak
 • Tot 57 L bagageruimte onder de motorkap
 • Modulair interieur
 • Gebruik van duurzame/gerecyclede materialen (zoals portierafwerking van paparette en stoelen van pet flessen)
 • Wielbasis van 3 meter
 • Afmetingen iets groter dan de Volkswagen ID4
 • V2L (opladen van elektrische apparaten zoals een e-bike, of zelfs je huis)
 • Vol assistentie en hulpsystemen
 • € 58.995,- voor deze exclusieve Project 45 (topversie).

Ongekend snel snelladen

Snelladen is geen probkeen voor de Ioniq 5. Elke Ioniq 5 krijgt standaard een indrukwekkend 800 volt-systeem mee. Dit betekent dat de elektrische bolide ongekend snel kan opladen bij een DC laadpunt mits dat punt over een hoog vermogen beschikt. Hang je de Ioniq 5 aan een 350 kW-lader, dan slurpt-ie binnen vijf minuten 100 kilometer aan rijbereik binnen. Opladen van 10 naar 80 procent duurt volgens Hyundai dan slechts 18 minuten. Dit is ongekend snel!

Prijzen en beschikbaarheid

De elektrische Hyundai Ioniq Project 45-versie van de Hyundai Ioniq 5 is te reserveren. Dit bertreft het eerste model Deze gelimiteerde oplage van 3000 stuks heeft alle toeters en bellen: het dak met zonnepanelen, de 20-inch wielen en een head-up display met augmented reality. ederland mag zich gelukkig prijzen. Ons land behoort samen met Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen tot de weinige landen waar een speciale introductieversie van de Ioniq 5 beschikbaar komt. Dat verklaart de forse prijs van 58.995 euro. De Hyundai Ioniq 5 Project 45 wordt in de zomer uitgeleverd.

Vond je dit een interessante blog? Op ons YouTube kanaal kan je veel meer vinden over Rijtesten!

Bekijk hier de Wereld Premiere!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken