Het mobiliteitsbudget ook wel mobiliteitsvergoeding genoemd, is de laatste jaren steeds populairder geworden bij bedrijven. Maar wat is een mobiliteitsbudget eigenlijk? Is het interessant voor het woon werkverkeer van je werknemers? De mobiliteit is de laatste jaren flink veranderd. Er zijn meer mogelijkheden gekomen om je mobiliteitsbudget in te delen. In deze blog lees je alles over het mobiliteitsbudget.

Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget is, eenvoudig gezegd, een budget per werknemer om het werkverkeer zelf mee te financieren. Met dit bedrag moet de werknemers zijn of haar mobiliteit zelf regelen of het nu gaat om woon werkverkeer, openbaar vervoer of zakelijke mobiliteit naar bijvoorbeeld klanten.

Voordelen voor zowel werknemers als voor de werkgever

Een mobiliteitsvergoeding kan heel interessant zijn voor bedrijven, maar waarom? Werknemers gaan bewuster nadenken over hun rijgedrag. Een groot voordeel hiervan is dat ze milieuvriendelijker reizen.

Werknemers

 • Medewerkers hebben zelf keuzevrijheid en flexibiliteit hoe zij met het mobiliteitsbudget omgaan. Zij kunnen zelf kiezen voor vervoer dat bij hen past.
 • Werknemers kunnen milieubewuste keuzes maken, bijvoorbeeld door vervoer te kiezen met minder CO2-uitstoot (elektrische auto). Naast de auto kan dat ook de trein, tram of wat dan ook zijn(openbaar verovoer)g.
 • Werknemers hoeven geen bijtelling voor een private lease auto te betalen. Wanneer ze kiezen voor een operational leaseauto (auto van de zaak) en buiten de zakelijke kilometers ook privé kilomters maken dan moeten ze wel fiscale bijtelling betalen.

 

Werkgevers

 • De kosten zijn inzichtelijker en beter te begroten en managen. De meeste kosten zijn vooraf vastgesteld en hebben een maximum. Hierdoor weet iedereen waar hij aan toe is. Zo zijn de kosten goed beheersbaar. Tevens zijn er nergens kleine lettertjes over verborgen kosten. Een vast bedrag per maand dus.
 • Als bedrijf kunt u doelstellingen stellen op het gebied van duurzaamheid, CO2-voetstap en milieuvriendelijkheid. Deze doelen kunnen door middel van het mobiliteitsbudget samen met de werknemer worden bereikt. En worden beloond wanneer deze worden gerealiseerd.

Fiscale voordelen

Een mobiliteitsbudget kan aardig wat fiscaal voordeel opleveren. In principe is het zo dat werknemers die een budget krijgen om hun zakelijke mobiliteit te bekostigen hier loonbelasting over betalen. Administratief is dit voor de werkgever vaak de makkelijkste oplossing. Bepaalde kosten zijn namelijk al verrekend als het budget netto wordt uitgekeerd. Door slim om te gaan met het registreren van de gemaakte reizen is het echter wel mogelijk zoveel mogelijk van dit bepaald bedrag netto te gebruiken. Zo is het mogelijk om reizen met het openbaar vervoer tegen werkelijke kosten af te boeken van het bruto mobiliteitsbudget. Daarnaast zijn zowel zakelijke als woon-werk kilometers belastingvrij te vergoeden tegen 0,19 cent.

 

Netto en bruto mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget kan bruto of netto worden uitgekeerd. Wie het budget bruto ontvangt, moet over het volledige bedrag loonbelasting betalen. Voor werkgevers is dit administratief de eenvoudigste oplossing. Als het mobiliteitsbudget netto wordt uitgekeerd, zijn bepaalde kosten al verrekend. Bij het bruto mobiliteitsbudget is dit nog niet het geval.

 

Rittenregistratie bijhouden is verplicht bij mobiliteitsbudget

Als ondernemer wordt er van je geacht dat je een overzicht bijhoudt hoeveel privékilometers je hebt gereden met jouw bedrijfsauto. Als je de bijtelling betaald dan hoeft dit niet. Dat is de rittenregistratie. Rijd je zakelijke ritten met een privéauto? Dan houd je een kilometerregistratie bij.

Wat zijn zakelijke ritten?

Wat is zakelijk rijden precies? Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

De oplossing voor thuiswerken

Werk rustig en ongestoord in je eigen mini-kantoor van OfficeCube. Comfortabel thuiswerken in een tiny office. De ideale thuiswerkplek met alle gemakken van een modern kantoor. Zet hem in je tuin en stap thuis je optimale werkomgeving binnen. OfficeCube? Alsof je naar kantoor gaat maar dan net even anders. Een bouwvergunning heb je niet nodig.

Je eigen thuinskantoor met je mobiliteitsbudget

Een tuinkantoor is niet alleen een te gekke blikvanger, het is een volledige werk- en vergaderplek voorzien van alle gemakken om ongestoord te kunnen werken.

Zet hem op het dak, terras of parkeerplaats en creëer voor jezelf of voor je medewerkers een fantastische werkplek. Woon je in het buitengebied? Je kunt de OfficeCube Remote op de meest afgelegen locatie zonder stroomvoorziening gebruiken. Voor een vast bedrag per maand kunnen wij jou voorzien van een eigen thuiskantoor!

Interessant voor de werknemer

 • Je eigen flexibele werkplek
 • Privé- en werksituatie echt gescheiden
 • Eyecatcher in je tuin
 • Na het leasecontract te gebruiken als tuinhuis
 • Geen reistijd meer
 • Optie tot koop aan het einde van het contract

nteressant voor de werkgever

 • Geen of minder reiskosten
 • Unique selling point bij werven nieuwe medewerkers
 • Volledig ontzorgd concept
 • Je faciliteert een goede werkplek
 • Kosten van de lease volledig aftrekbaar
 • Optie tot koop aan het einde van het contract voor werkgever of werknemer
 • Turnkey opgeleverd op elke locatie in Nederland
 • Meubilair mee te leasen
 • Fiscale voordelen

Veelgestelde vragen over het mobiliteitsbudget

Wat is een mobiliteitsbudget?

Bij het verstrekken van een mobiliteitsbudget biedt de werkgever een vast bedrag per maand aan de werknemer. Of het nu gaat om woon-werkverkeer of de reizen naar zakelijke afspraken.

Moet ik mijn mobiliteit zelf regelen?

Ja, hij of zij de mobiliteit zelf moet regelen en betalen.

Waarom is een mobiliteitsbudget interessant voor de werkgever?

Om meerdere redenen is de mobiliteitsvergoeding interessant voor de werkgever. Zo is deze vorm makkelijk te budgetteren voor een organisatie. Verder is er nooit een risico dat er zakelijke leaseauto’s ‘over’ blijven binnen de organisatie. Tot slot kunnen we ook prima duurzaamheids- en milieu doelstellingen bereikt worden samen met de werknemer.

Ontvang ik het mobiliteitsbudget bruto of netto?

Het mobiliteitsbudget kan bruto of netto worden uitgekeerd. Wie het budget bruto ontvangt, moet over het volledige bedrag loonbelasting betalen. Voor werkgevers is dit administratief de eenvoudigste oplossing. Als het mobiliteitsbudget netto wordt uitgekeerd, zijn bepaalde kosten al verrekend.

Waarom is een mobiliteitsbudget interessant voor de werknemer?

De mobiliteitsvergoeding is voor de werknemer ook zeker aantrekkelijk te noemen. Zo kan de werknemer met het slim regelen van vervoer ook geld overhouden. Het budget hoeft immers niet te worden terugbetaald. Ook is er keuzevrijheid en flexibiliteit voor de werknemer. Daarnaast is de bijtelling verleden tijd en kan de werknemer die waarde hecht aan duurzaamheid zelf simpel een steentje bijdragen door verantwoorde keuzes te maken op gebied van mobiliteit. Als werkgever kun je ervoor kiezen om een cash gedeelte van het mobiliteitsbudget onbelast uit te keren.

Wat is de hoogte van mijn mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget heeft geen bepaalde hoogte. Die hoogte bepaalt de werkgever. Hoe? Door goed te kijken naar de vervoerskosten die de medewerker al heeft.

Fleximo, uw partner in mobileit

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken