Compacte SUV

De nieuwe Volvo EX30 is officieel onthuld. Het is de kleinste Volvo ooit, met een lengte van 4,23 meter is hij inderdaad 21 centimeter compacter dan de Volvo XC40. De nieuwe EX30 is ook minder breed en minder hoog. De verwachting is dat de Volvo EX30 een absoluut succesnummer gaat worden. Een compacte elektrische SUV met een ruime actieradius en een vanafprijs van 36.795 euro, moet wel een succes worden!

Als je een blik werpt naar de designtaal dan zie je dat de compacte SUV veel lijkt op zijn grotere broer, de EX90. Aan het uiterlijk zie je gelijk dat het een pure Volvo is.

Volvo EX30 Hightlights

  • Vanaf € 36.795,-
  • 51 kWh & 69 kWh accupakket
  • Tot 480 kilometer actieradius!
  • Vermogen tot 428 pk / 543 Nm
  • Snelladen in 25 minuten
  • 400L bagageruimte
Volvo EX30

Betaalbare elektrische auto

De Volvo EX30 is leverbaar vanaf 36.795 euro. Het instapmodel heeft een vermogen van 272 pk en 343 Nm koppel. Met dit vermogen sprint je van 0-100 km/u in slechts 5,7 seconden. De single motor beschikt over een batterijcapaciteit van 51 kWh en heeft een rijbereik van 344 kilometer WLTP.

De EX30 Single Motor Extended Range beschikt over hetzelfde vermogen als het instapmodel. Echter ligt de 0-100 km/u sprint iets hoger, namelijk 5,2 seconden. De baterijcapaciteit bedraagt 69 kWh en de WLTP actieradius ligt op 480 kilometer. Deze variant is te bestellen vanaf 41.495 euro.

De EX30 Twin Motor Performance is voorzien van AWD (vierwielaandrijving) en heeft een prijskaartje van 49.995 euro. Het woord performance verraad als dat deze variant ook voorzien is van een stuk meer vermogen. Het vermogen in de AWD variant bedraagt 428 pk en 543 Nm koppel. Binnen slechts 3,6 accelereert de EX30 van 0-100 km/u. De performance uitvoering heeft een batterijcapaciteit van 69 kWh en een rijbereik van 460 kilometer WLTP.

Interieur Volvo EX30

Ruimtelijk interieur

In het interieur van de nieuwe EX30 vallen een aantal dingen direct op, het interieur is verrassend ruim en het centrale touchscreen is veel groter dan je normaal van het Zweedse merk gewend bent. Het digitale scherm is maar liefst 12,3 inch groot. Kijk je nog een keer dan zal je misschien nu pas opvallen dat het instrumentarium achter het stuur ontbreekt. Om onder andere naar je snelheid te kijken of hoeveel actieradius je nog hebt moet je net als bij Tesla op het grote centrale scherm kijken.

Achter het stuur vinden net de Volkswagen ID. modellen een automaat hendel. Op het dashboard is een soundbaar te vinden. Deze soundbar is verwerkt in de gehele breedte van het dashboard en vervangt hiermee de luidsprekers in onder andere de deurportieren.

De kofferruimte in de nieuwe Volvo EX30 bedraagt 400 liter. Prima ruimte voor een SUV met deze compacte afmetingen. Volvo maakt hiermee hun uitspraak waar: ”Compact van buiten maar ruim van binnen”. Gooi je dan banken plat dan heb je maar liefst 900 liter aan bagageruimte tot je beschikken. Onder de motorkap is er ook nog een frunk waar je nog eens een 7 liter extra hebt voor bijvoorbeel de laadkabels.

Laden in slechts 26 minuten

Het standaard accupakket kan worden geladen met maximaal 134 kW, de laadtijd bedraagt 25 minuten van 10 tot 80 procent. De NMC-accu kan dat 153 kW sneller. De laadtijd blijft bij beide accupakketen gelijk. De reden daarvan is simpel, de goedkopere accu kan minder energie met zich meedragen.

Volvo EX30 design

Afmetingen Volvo EX30: compact en praktisch

De Volvo EX30 is een compacte elektrische SUV die in 2023 op de markt kwam. De auto heeft een lengte van 4,23 meter, een breedte van 1,84 meter en een hoogte van 1,55 meter. Met deze afmetingen hoort hij thuis in het B-segment, dat ook wel het compacte SUV-segment wordt genoemd.

De lengte van de Volvo EX30 is vergelijkbaar met die van andere compacte SUV’s, zoals de Volkswagen T-Cross, de Renault Captur en de Peugeot 2008. De breedte is iets minder dan die van de meeste concurrenten, waardoor de Volvo EX30 een iets sportievere uitstraling heeft. De hoogte is vergelijkbaar met die van de andere compacte SUV’s.

De afmetingen van de Volvo EX30 hebben een aantal praktische gevolgen. De auto is compact genoeg om gemakkelijk door de stad te rijden, maar biedt toch voldoende ruimte voor vijf volwassenen. De bagageruimte heeft een inhoud van 318 liter, wat voldoende is voor een weekendje weg.

Bodemvrijheid

De Volvo EX30 heeft een bodemvrijheid van 17 centimeter. Dit is hoger dan de meeste andere compacte SUV’s, waardoor de auto ook geschikt is voor onverharde wegen. De hogere bodemvrijheid is ook handig bij het in- en uitladen van de bagageruimte.

Auto van het jaar 2024?

Als we kijken naar de vanafprijs van 36.795 euro, is de EX30 super scherp geprijsd ten opzichte van zijn directe concurrenten. Daarmee is de Volvo EX30 een serieuze kanshebber om best verkochte auto van het jaar te worden.

De eerste showroom en voorraad modellen zullen eind dit jaar worden uitgeleverd. De levertijd bij nieuwe te bestellen is Q1 2024.

Zijaanzicht nieuwe compacte Volvo EX30

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken