Wat moet je doen bij pech onderweg?Pech onderweg

Auto vakantie is een avontuur, maar brengt soms ook frustrerende situaties met zich mee. Pech onderweg is niet te voorkomen. De kans verkleinen kun je wel! Controleer altijd voor je op reis gaat o.a de koelvloeistof, oliepeil en de bandenspanning van je voertuig.
Mocht er zich toch iets voordoen, contacteer dan direct en eerst de leasemaatschappij! Op de website van de leasemaatschappij staan de noodnummers vermeld. De leasemaatschappij zal zorgen dat je zo snel mogelijk weer op pad kunt! Indien je – zonder eerst bij de leasemaatschappij te melden – je bij een lokale garage/dealer meldt, kunnen er mogelijk kosten voor eigen rekening optreden. Dat is in de vakantie natuurlijk nooit de bedoeling!

Elektrische rijders let op!!

Elektrisch rijden in het buitenland gaat steeds beter! Er komen steeds meer oplaadpunten beschikbaar in diverse landen in Europa. Maar waar moet je nou allemaal extra op letten?

Bekijk altijd eerst goed wat de tarieven zijn, voordat je jouw elektrische auto aan een openbare laadpaal parkeert. Meerdere mensen hebben de ervaring dat tarieven sterk wisselen, maar ook dat tarieven niet altijd goed inzichtelijk zijn op de laadpaal zelf. Zorg dus dat je vooraf altijd even online kijkt welke laadpunten je onderweg tegenkomt en wat hiervan de kosten zijn.

Niet elke Nederlandse laadpas kun je gebruiken in het buitenland. Zorg ervoor dat je altijd ruim van te voren in bezit bent van de juiste laadpas voor je bestemming. Vergeet deze niet te activeren voor vertrek!

Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is dat je een laadpaal bij je uiteindelijke vakantie bestemming hebt. Op je bestemming raken is één, maar je wilt ter plaatse natuurlijk ook nog mobiel blijven!

In Europa staan ruim 170.000 oplaadpunten, bij 20.000 van die laadpunten kun je snelladen. Met name in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s, maar ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk. Dit komt omdat er steeds meer elektrische rijders bijkomen. Door het ”schaarste” aan laadpalen in het buitenland heb je kans op langere wachttijden.

Op de Google Maps-app op je telefoon kun je zoeken naar laadpalen in de buurt. Je kunt ook van tevoren een app op je telefoon installeren van een grote aanbieder van laadpalen in het gebied van je bestemming. Dan kun je vaak niet alleen de locatie, maar ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van nabijgelegen laadpalen achterhalen.

Groene kaartGroene kaart

Een groene kaart is een document of pasje dat door de verzekeraar wordt afgegeven. Met de groene kaart kan eenvoudig worden aangetoond dat een voertuig verzekerd is.

De originele groene kaart is verplicht in Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland. Voor uw caravan moet u in sommige landen óók een groene kaart hebben (bijvoorbeeld Duitsland, Spanje en Polen).

Corona reisregels

Vanaf 1 juli is het weer toegestaan om met meerdere personen in een auto te zitten. Mochten er personen uit een ander huishouden in de auto zitten, wordt er geadviseerd om een mondkapje te dragen!

De regels in het buitenland verschillen per land. Dagelijks komen er updates over het reizen in één auto. Bekijk voor je op vakantie gaat dus goed welke regels voor jou bestemming van toepassing zijn.

Tip: neem een extra sleutel mee

Het zal je maar gebeuren… Je staat in Italië op de camping en dochterlief gooit de autodeur dicht met de sleutel in de auto… En nu?

Een goede tip is om de reservesleutel mee te nemen op reis. Zo ben je op dergelijke calamiteiten voorbereid. Leg deze echter niet in de auto, want dan bestaat de kans dat er twee sleutels in een afgesloten auto terecht komen!

De reservesleutel in de tas, in de beurs, de caravan of in de hotelkamer is een handiger en veiliger plek.

De zwarte zaterdagen op een rij

Door het Corona-virus zien de zwarte zaterdagen er wat anders uit dan anders. Het is lastig te voorspellen welke zaterdagen gaan pieken met verkeersdrukte, anders dan andere jaren.

Houd daarom goed de verkeersinformatiediensten van de vakantielanden in de gaten. De autoriteiten aldaar hebben het beste zicht op de actuele informatie.

Voor je gaat, neem even deze checklist door

  • Kentekencard
  • Groene kaart
  • Paspoort / identiteitsbewijs
  • RijbewijsVakantie checklist
  • Milieusticker buitenland
  • Elektronisch betaalmiddel om te tanken
  • Gevarendriehoek en veiligheidshesjes
  • Koelvloeistof en motorolie (check deze ook voor de reis!)
  • Krik en reservewiel
  • Europees schadeformulier

Meer informatie of advies nodig? Neem dan contact met ons op! Kijk tevens ook op YouTube kanaal om video’s zoals rijtesten te bekijken!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken