Het opladen van de elektrische auto is vrij eenvoudig. De accu wordt middels een laadpunt opgeladen en daarin zijn er verschillende soorten laadpunten met elk hun specifieke eigenschappen.

De openbare laadpunten leveren verschillende laadvermogens op. Hoe snel een elektrische auto dus is opgeladen hangt ook af van het gebruikte laadpunt. De accu en de oplader in een auto hebben natuurlijk ook grote invloed op de laadsnelheid.

Opladen & snelladen

Het is al lang bekend dat er twee laadmogelijkheden zijn, ‘normaal laden’ en ‘snel laden’. De normale laadpunten zijn al op veel locaties terug te vinden, denk dan aan thuis, op werk, openbare parkeerplaatsen of openbare locaties zoals hotels of restaurants. Deze laadpunten hebben een vermogen van 3.7 en 11 kilowatt (kW). Dit komt neer op 20 a 60 kilometer toegevoegd aan de actieradius per uur.

Snelladen

Snelladen wordt alleen onderweg gedaan en het doel is om zoveel mogelijk actieradius toe te voegen  binnen een zo kort mogelijke tijd. Deze laders staan in de meeste gevallen daarom ook langs de snelwegen en andere hoofdwegen, bijvoorbeeld bij tankstations.

Bij het snelladen blijf je in principe in de buurt van je auto, omdat je ook weer snel weg kunt gaan. Bij moderne elektrische auto’s kan het vermogen oplopen tot maar liefst 175 of zelfs 350 kW.

Waarom zou ik niet altijd snelladen?

Snelladen is nog vrij duur op de dag van vandaag en wordt meestal gebruikt als de nood echt hoog is. Zo’n dergelijk laadpunt is tienduizenden euro’s duurder en ook het laden is een stuk duurder. Daarom kiezen veel mensen ervoor om in de nacht de auto aan de laadpaal te leggen.

Thuis, op werk of publiek opladen

Vele mensen kiezen ervoor om thuis de auto op te laden of op werk, zodat er altijd een getankte auto gereed staat. Niet iedereen heeft echter direct het kapitaal of de ruimtelijke mogelijkheden om dit te bewerkstelligen. Deze mensen gebruiken publieke oplaadpunten. Deze oplaadpunten zijn op veel locaties beschikbaar en het wordt nog steeds flink uitgebreid.

Je kunt met een laadpas in principe bij iedere openbare oplaadpaal laden.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken