Op de derde dinsdag van september is het traditiegetrouw Prinsjesdag in Nederland, waarop het kabinet zijn plannen voor het komende jaar en daarna onthult. Dit jaar brengt enkele opmerkelijke veranderingen met zich mee voor automobilisten en zakelijke rijders. Laten we eens kijken naar de wijzigingen in de autobelasting en bijtelling voor het jaar 2024.

Verhoogde belasting op personenauto’s (BPM)

De Belasting van Personenauto’s (BPM) is het bedrag dat u betaalt bij de aanschaf van een nieuwe auto, wat ook invloed heeft op het maandelijkse leasebedrag. Een deel van de BPM wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Vanaf 1 januari 2025 streeft het kabinet ernaar het vaste BPM-gedeelte voor personenauto’s met ongeveer 200 euro te verhogen. Deze maatregel is bedoeld om de transitie naar elektrische auto’s te versnellen en de subsidiemogelijkheden voor tweedehands elektrische auto’s te behouden.

Belasting op elektrische personenauto’s in 2024

Voor elektrische personenauto’s en waterstofauto’s zonder CO2-uitstoot blijft in 2024 een vrijstelling van de BPM van kracht. U hoeft dus geen belasting te betalen bij de aanschaf van deze voertuigen tot en met 2024. Na deze periode zal de BPM-verhoging ook van toepassing zijn op emissievrije personenauto’s en plug-in hybrides.

Bijtellingskorting van 16% voor elektrische voertuigen blijft in 2024

Goed nieuws voor liefhebbers van elektrische auto’s! De overheid blijft de overstap naar elektrische voertuigen aanmoedigen door zakelijke rijders een aanzienlijke korting op de bijtelling te bieden. In 2024 geldt een bijtelling van slechts 16% voor elektrische auto’s, in plaats van de eerdere 22%. Bovendien blijft de bijtellingscap, het maximale bedrag waarop de korting van toepassing is, gelijk aan het huidige jaar, namelijk 30.000 euro. Voor het resterende deel van de cataloguswaarde geldt een bijtelling van 22%.

Einde aan BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens

Ondernemers met bedrijfswagens moeten zich voorbereiden op ingrijpende veranderingen. Tot op heden waren bestelauto’s voor ondernemers vrijgesteld van BPM, maar deze vrijstelling verdwijnt vanaf 1 januari 2025 voor nieuwe bedrijfswagens. Dit betekent dat ook hier BPM moet worden betaald, wat resulteert in een aanzienlijke prijsstijging van maar liefst 37% voor nieuw geleverde bedrijfswagens.

Subsidie voor elektrische bestelauto’s in 2024

Ondernemers kunnen ook volgend jaar profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) voor elektrische bestelbussen. Met SEBA kunt u tot 12% subsidie krijgen op de aanschafprijs, met een maximum van 5.000 euro. Het budget voor 2023 was echter snel uitgeput vanwege de grote vraag, waarbij het jaarbudget 33 miljoen euro bedroeg. Voor 2024 is een budget van 21,3 miljoen euro beschikbaar. Als u van deze regeling wilt profiteren, is het raadzaam er snel bij te zijn!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken