Volvo trekt het doek van de Volvo EX90. De opvolger van de XC90 verandert in de benaming slechts één letter, maar op technisch vlak zal alles compleet anders zijn tot in detail! De nieuwe Volvo EX90 wordt de veiligste Volvo ooit genoemd met een elektrisch rijbereik van maar liefst 600 km!

Highlights Volvo EX90

  • Elektrische opvolger van de XC90
  • 600 km actieradius
  • Accupakket 111 kWh
  • Tot 250 kW snelladen
  • Topsnelheid begrensd op 180 km/u
  • Maximum trekgewicht 2.200 kg

 Nieuwe Volvo EX90

Afmetingen

Zoals de foto’s al verklappen is de Volvo EX90 een forse SUV. De EX90 is maar liefst 5,04 meter lang. Deze ruimte heb je ook zeker nodig want de SUV beschikt over een derde zitrij en biedt dus plaats voor zeven personen. Ten opzichte van de XC90 is het nieuwe model 9 centimeter langer. De wielbasis bedraagt 2,99 meter en staat gelijk aan de Polestar 3 die op het zelfde SPA2 platform staan. De hoogte van de EX90 komt niet overeen met de Polestar 3, De EX90 is met 1,75 meter, 13 centimeter hoger.

Ruimte afmetingen bij de Volvo EX90

Bagageruimte

De extra derde zitrij neemt uiteraard flink wat ruimte in beslag. Desondanks kun je achter de derde zitrij toch nog 310 liter kwijt! Gooi je de derde zitrij plat dan neemt de bagageruimte toe tot 655 liter. Klap je de tweede zitrij ook nog plat dan heb je maar liefst 1.040 liter aan bagageruimte beschikbaar. Verder heeft de Volvo EX90 ook nog een frunk. In deze frunk kun je ook nog eens 37 liter aan spullen kwijt. Kortom genoeg ruimte!

 

 

Specificaties van de nieuwe Volvo EX90

Zoals eerder gezegd delen de Polestar 3 en de Volvo EX90 hetzelfde platform met elkaar. Elke Volvo EX90 heeft daarom net als bij de Polestar 3 een accupakket van 111 kWh waarvan 107 kWh bruikbaar is. Wel zijn er twee motorversies beschikbaar voor de EX90.

Het reguliere model, de Volvo EX90 Twin Motor heeft een vermogen van 408 pk en 770 Nm koppel. Met het 111 kWh accupakket haal je een actieradius van 600 km. Een sprintje van 0-100 trek je in slechts 5,9 seconden. Geen slechte acceleratie cijfers als je je bedenkt dat motor 2,8 ton moet mee sleuren.

De vooralsnog sterkste motorvariant heet de Volvo EX90 Twin Motor Performance. De Twin Motor Performance heeft een vermogen van maar liefst 517 pk en 910 Nm koppel. De krachtigste versie accelereert 1 hele seconden sneller dan het reguliere model, van 0-100 sprint je in 4,9 seconden. De actieradius van deze topversie bedraagt tot 590 kilometer.

Het maximum trekgewicht bedraagt bij beide modellen 2.200 kilo.

Een verrassend interieur

Als je een blik op het interieur werpt zal je toch even moeten wennen. Het is namelijk niet meer zoals we van het vorige model de XC90 gewend zijn. De techniek van de Volvo EX90 komt in hoge mate overeen met die van de Polestar 3 en ook het interieur van de nieuwe Zweedse SUV vertoont gelijkenissen met die van zijn zustermodel. Sterker nog: je moet goed kijken om de verschillen te zien. Volvo betrekt het verticaal georiënteerde en 14,5-inch metende infotainmentscherm meer bij het dashboard door het dashboard er omheen te vouwen. Daarnaast is het stuurwiel van de Polestar 3 aan de onderkant afgeplat en net even anders ingevuld, maar de verschillen tussen de twee SUV’s zijn binnenin minimaal. Wel is het verschil met het traditioneler vormgegeven dashboard van de XC90 natuurlijk groot.

Het interieur is kort samengevat erg minimalistisch vormgegeven met een groot centraal display, weinig fysieke knoppen en een scherm achter het stuur.

Veiligste Volvo ooit!

De EX90 zou geen Volvo zijn als het niet bomvol met veiligheidssystemen zou zitten. De Volvo EX90 heeft maar liefst 16 ultrasone sensoren, achter camera’s vijf radarsystemen én een LiDAR-module de situatie buiten constant in de gaten. Met als deze technologie moet het de veiligste Volvo ooit zijn! De Volvo EX90 ziet alles tot in de kleinste details op honderden meters afstand en kan zo bijna elke verkeerssituatie perfect inschatten. Mocht de bestuurder iets over het hoofd zijn kan de auto zelf ingrijpen.

Van binnen houdt de EX90 ook alles in de gaten omtrent de bestuurder. De software van Volvo is namelijk in staat om e concentratie van de ogen van de bestuurder te meten. Wie afgeleid is, kan een zachte duw in de stoel verwachten. Wordt daar niet op gereageerd, dan zet de EX90 zich aan de kant en kan dan hulp inschakelen.

Verder kan de Volvo EX90 250 meter ver kijken in het donker en kan hij niet worden afgesloten als er nog mensen of dieren zich in de auto bevinden.

Prijzen Volvo EX90

Na het lezen van deze ongekend goede specificaties snappen we dat je heel benieuwd bent wat deze bolide gaat kosten. De Volvo EX90 kost in Nederland minimaal € 102.495. Voor dat geld rijd je in de  408 pk sterke EX90 Twin Motor AWD. Voor de 517 pk krachtige Volvo EX90 Twin Motor Performance AWD Ultra ben je minstens €107.495 kwijt. De productiestart is eind 2023 en bestellen kan al per direct!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken