Volvo en clichés

Volvo XC40 Recharged is er! Bij Volvo denken de meeste mensen aan een hoekige stationcar, een labrador in de kofferbak en geparkeerd op de parkeerplaats van de plaatselijke Hockeyclub. Al die clichés zijn misschien wel voor een gedeelte waar, maar vergeet niet dat Volvo de laatste 25 jaar langzaam maar zeker een volledige metamorfose heeft ondergaan. Volvo is voorzichtig gaan pionieren met stoerdere hogere auto’s, denk bijvoorbeeld aan de V70 Cross Country. Daarna kwamen de echte SUV’s van Volvo en hoewel zij vaak niet de allereerste waren in de klasse, waren ze er wel op tijd bij. Denk aan de eerste Volvo XC90, die in het eerste jaar niet aan te slepen was, zozeer dat klanten een bonus betaalde om er een te mogen aanschaffen. Het grote voordeel van de SUV’s van Volvo was dat zij, naast de kernwaarden veiligheid, comfort en praktisch gebruiksgemak, ook nog eens een bijzonder neutraal uiterlijk tentoonspreiden.

Sportieve lijnen van de Volvo XC40 Recharged

Met de introductie van de Volvo XC60 in 2008 bracht Volvo de eerste sportieve SUV in het gamma. Het heeft de Zweedse firma geen windeieren gelegd: de XC60 is vanaf de introductie in 2008 Volvo’s bestverkochte model (nog altijd!) en wereldwijd marktleider in het segment van premium midsize-SUV’s. De klanten van Volvo verlangden echter een kleiner model. Volvo heeft hiermee lang gewacht, maar begin 2018 stond dan eindelijk de XC40 in de showroom. Een kleiner, veel stoerder gelijnd broertje van de XC60 en XC90. Door de populariteit van de SUV’s was deze auto geen dag te laat en dat blijkt wel. Vorig jaar verkocht Volvo er in Nederland bijna 4.500, dat is meer dan het dubbele van zijn drie directe concurrenten opgeteld! De kernwaarden die Volvo voorstaat passen blijkbaar goed bij Nederlanders. De XC40 is door een internationale jury uitgeroepen tot auto van het jaar 2018, een primeur voor Volvo!

Volvo XC40 P8 recharge leaseVolvo XC40 P8 recharge lease zijkant linksVolvo XC40 P8 recharge lease zijkant rechtsVolvo XC40 P8 recharge lease achterkant

Diverse aandrijflijnen

Volvo biedt de XC40 aan met diverse aandrijflijnen, allen met een benzinemotor. In de range van 122 tot 254 paardenkrachten is altijd iets van uw gading terug te vinden. Per 2020 is Volvo gestopt met het maken van dieselmotoren, dus die kunt u niet meer kiezen. In 2019 is de Volvo XC40 T5 Recharge geïntroduceerd: een plug-in hybride XC40. Deze kan ongeveer 50 kilometer autonoom elektrisch rijden, waarna de benzinemotor het overneemt. 

Volledig elektrische Volvo XC40 Recharged

Het wachten was nog op de volledig elektrische Volvo XC40. Onlangs heeft Volvo deze auto geïntroduceerd, genaamd XC40 P8 Recharge. Voorzien van een krachtige elektromotor met liefst 408pk en een fors accupakket van 78kWh, is dit een uitermate competente elektrische auto. Volvo heeft veel aandacht besteed aan elektrisch rijden onder winterse omstandigheden, iets dat in thuisland Zweden natuurlijk veel voorkomt. Elektrische auto’s houden niet zo van kou en de actieradius lijdt daar vaak onder, maar Volvo geeft aan dit zoveel mogelijk onder de knie te hebben. De auto is dermate krachtig, dat Volvo zelfs een trekhaak aanbiedt en een maximaal trekgewicht adviseert van liefst 1.500 kilogram. De actieradius zal dan wel wat korter worden, maar de mogelijkheid bestaat in elk geval.

Vision 2020 van de Volvo XC40 Recharged

In 2012 presenteerde Volvo een ambitieus plan: vanaf 2020 wilden zij ervoor zorgen, dat er niemand meer om het leven komt of levensgevaarlijk gewond raakt bij een aanrijding met een nieuwe Volvo. Een dergelijk statement is in autoland een unicum: je kunt een auto nog zo veilig maken, maar er blijven bijzonder veel omgevingsvariabelen over die een autofabrikant niet in de hand heeft en die invloed hebben op een aanrijding. Toch heeft Volvo volgehouden en nu in 2020 zijn zij nog steeds overtuigd van hun gelijk. Volvo’s zijn al jaren de veiligste auto’s in hun klasse en bij elke introductie van een nieuw model staan er weer enkele nieuwe innovaties klaar om de auto’s nog veiliger te maken. Daarnaast is Volvo koploper voor wat betreft autonoom autorijden. De XC40 P8 Recharge is dan ook volgens Volvo de veiligste elektrische auto die op de markt is. Volvo is zo serieus met het oog op veiligheid, dat wij weinig reden hebben om hieraan te twijfelen!

Populariteit van de Volvo XC40 Recharged

De Volvo XC40 P8 Recharge is leverbaar met een vanafprijs van € 59.900,-. De eerste leveringen beginnen in de tweede helft van dit jaar. Helaas zijn alle productieplekken voor 2020 nagenoeg uitverkocht, maar ook in 2021 biedt deze auto nog bijzonder veel om u door te laten verleiden: een actieradius van 400+ kilometers, fiks trekgewicht, opvallend uiterlijk, veel mogelijkheden om de auto te personaliseren, ruimte te over, hoge instap, heel veel veiligheid (passief en actief) en uiteraard emissie-loos rijden. Dat is iets waarvoor Volvo zich sterk maakt, u toch ook?

Bekijk ook ons YouTube kanaal om video’s zoals rijtesten te bekijken.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken