Via deze blog willen wij u enkele tips geven om te kijken hoe u zo efficiënt mogelijk kunt omgaan met uw wagenpark in de huidige tijd. Of het nu gaat om één auto of meerdere auto’s: er zijn altijd mogelijkheden.

U heeft een koopauto of meerdere auto’s /  bedrijfswagens gekocht

Uw voorkeur gaat uit naar het kopen van uw wagenpark, zodat u zelf grip heeft op uw mobiliteit. U bepaalt waar en wanneer de auto’s voor onderhoud gaan en hoelang u met de auto blijft rijden, maar dan komt het Coronavirus om de hoek kijken. U heeft net de nieuwe auto’s op de stoep staan en deze zijn door u zelf betaald. In deze tijd is het juist belangrijk om liquiditeit te hebben. U kunt twee dingen doen:

  • De auto’s aanbieden aan de leasemaatschappij die er een Sales-and-Leaseback constructie van maken. De leasemaatschappij neemt de financiering over en u krijgt het geld teruggestort op uw rekening. U kunt kiezen voor huurkoop of toch de lease te nemen incl. onderhoud, verzekering etc. Dit kan ook met auto’s of bedrijfswagens die al wat ouder zijn (voor meer info neem contact op met Fleximo).
  • U kunt ook kiezen voor Financial Lease. De bank koopt uw auto / bedrijfswagen terug en u gaat een vast bedrag per maand betalen. Na een aantal jaar koop u de auto / bus weer terug.

U heeft een leaseauto in de lease

U heeft een leasecontract, maar de leaseauto staat nu een paar weken stil. Dit is het moment om een afspraak te maken voor:

  • Wisselen naar de zomerbanden
  • Eventuele schades te laten repareren
  • Door bovenstaand nu uit te voeren, bespaart u de kosten van een huurauto

Als bovenstaand niet van toepassing is, gaat u dit jaar hoogst waarschijnlijk minder kilometers maken dan gepland. Rekenen dit goed uit en vraag bij uw leasemaatschappij een voorstel op om eventueel het contract aan te passen naar een lager jaarkilometrage. Het voordeel is dat uw maandelijkse kosten naar beneden gaan. Advies is om eerst goed te kijken of dit ook echt gaat gebeuren. Wanneer u kunt wachten, pas dan het contract rond september 2020 aan. U heeft dan een goed beeld over het jaar 2020.

Meerdere leaseauto’s in het wagenpark

Heeft u meerdere auto’s in het wagenpark, kijk dan goed naar de gereden kilometers. Wellicht is dit het moment om auto’s onderling te wisselen. Zorg ook hier dat alle medewerkers wisselen naar de zomerbanden en dat alle schades gemeld en gerepareerd zijn. Heeft u nu een aantal leaseauto’s stilstaan, dan kunt u wellicht gebruik maken van de stilstandsregeling van de leasemaatschappij. Elke leasemaatschappij heeft hier zijn eigen regels in. Met de stilstandsregeling kunt u enkele maanden de auto schorsen, zodat de maanlasten lager worden.

Mocht u willen sparren en advies inwinnen, neem dan contact op met Fleximo.

Mijn leasecontract loop eind 2020 af, maar twijfel om nu een nieuwe leaseauto moet bestellen

Dit is een terechte vraag die wij momenteel dagelijks krijgen. Om hier goed advies op te geven, moeten we het per geval bekijken. Hieronder enkele scenario’s. Zit uw scenario er niet bij, geen probleem! Neem dan contact op met Fleximo.

Scenario 1:

U heeft een leasecontract voor 48 maanden afgesloten dat eind 2020 afloopt. U kunt dit leasecontract nog met 12 maanden verlengen tot maximaal 60 maanden. Wanneer dit voor u een optie is, luidt ons advies om dit telkens met 3 maanden te verlengen (in overleg met Leasemaatschappij). Hierdoor behoudt u de maximale flexibiliteit. Dit is wel afhankelijk van hoeveel kilometers u per jaar maakt en of er geen grote onderhoudskosten aan uw auto aan gaan komen. U kunt altijd contact opnemen met uw leasemaatschappij om dit te bespreken.

Scenario 2:

U wilt graag naar een elektrische leaseauto gaan. Dan is het van belang om snel actie te ondernemen. Door het Coronavirus zijn een aantal fabrieken stil komen te liggen, waardoor levering van onderdelen en accu’s langer op zich laat wachten. Aangezien de bijtelling vanaf 2021 van 8% naar 12% gaat, is het van belang om zo snel mogelijk een productieplaats voor levering in 2020 te reserveren. Tip: bij het bestellen van een nieuwe elektrische auto, geef duidelijk aan wanneer uw huidige leaseauto uitloopt, zodat dit in elkaar kan overlopen. Fleximo heeft van veel modellen productieplekken voor levering 2020 beschikbaar. Voor meer info, neemt u contact op met Fleximo.

Scenario 3:

Uw leasecontract loopt af, maar u wilt graag een benzineauto gaan leasen. Door het sluiten van enkele fabrieken kan het zijn dat de levertijd langer is dan u normaal gewend bent. Het is dan belangrijk om op tijd te beginnen met oriënteren. Heeft u de ideale auto gevonden, maar is de levertijd lang, wellicht heeft de dealer of de importeur een auto op voorraad, die zij voor u kunnen regelen. Een andere optie is om een nog wijzigbare productieplek aan te passen naar uw wensen.

Scenario 4:

Het leasecontract loopt af, maar eigenlijk wilt u per direct van het contract af. Wat nu? Vraag bij uw leasemaatschappij de afkoopkosten en de overnamekosten op. Zo kunt u kijken wat het meest interessant voor u is. Daarnaast kunt u vragen of de leasemaatschappij uw auto op de overcompleetlijst zet, of u maakt gebruik van Leasetrader.

Scenario 5:

Het leasecontract loopt af, maar u wilt niet voor 4 jaar weer vast zitten aan een nieuw leasecontract. U zou kunnen kijken naar occasionlease of u neemt een leasecontract over van iemand anders. Ook zijn er flexibele leasecontracten mogelijk (shortlease). U moet ervan uitgaan: hoe flexibeler het contract, hoe hoger de maandelijkse kosten zullen uitvallen.

Scenario 6:

U gaat kijken naar uw wagenpark en zorgt dat er meer flexibiliteit in komt. Op korte termijn is hier geen winst te halen, maar naar de toekomst toe kan dit interessant zijn. Afhankelijk van de grootte van uw wagenpark, gaat u zorgen dat er elke jaar een aantal auto’s uit contract lopen. Zo kunt u altijd goed in spelen op de markt en bent u met vaste leasecontracten toch flexibel. Op deze manier het wagenpark inrichten, vergt meer tijd en focus op de contracten.

Scenario 7:

Brandstof in het leasecontract

Mocht u brandstof hebben meegenomen in het leasecontract en de auto’s staan de komende tijd stil. Neem contact op met uw leasemaatschappij om het voorschot wat u elke maand betaald te verlagen. Leasemaatschappijen verrekenen per kwartaal de daadwerkelijke brandstofkosten met het voorschot.

Wij hopen dat deze adviezen u aan het denken hebben gezet. Heeft u vragen? U kunt altijd contact opnemen met het Fleximo-team. We wensen u een goede gezondheid toe en veel succes om ook het Coronavirus te overwinnen. Laten we hopen dat we snel weer vol vooruit kunnen gaan en met dingen bezig kunnen zijn die we echt leuk vinden!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken