Je banden zijn het enige contact tussen je leaseauto en de weg. Het is daarom ook belangrijk dat je goede banden hebt, vooral in de winterperiode. Ook in Nederland zijn winterbanden de veiligste keuze. Hier lees je alles over winterbanden voor je lease auto.

Waarom winterbanden voor je leaseauto?

Een winterband verhoogd de veiligheid als je rijdt onder slechte omstandigheden zoals op een nat of glad wegdek. Een goede winterband is gemaakt van een speciaal soort rubber en ze zijn voorzien van een speciaal profiel. De band beschikt op het loopvlak brede groeven, waardoor sneeuw, modder en water makkelijker worden afgevoerd. Daarnaast beschikt de band over speciale lamellen die ervoor zorgen dat je meer grip hebt op ijs of sneeuw. Je hebt daardoor tijdens de winterperiode meer controle over je voertuig.

Krijg je winterbanden bij je lease contract?

Het is niet bij elk leasecontract vanzelf sprekend dat er winterbanden bij in zitten. Bij enkele aanbieders zit het er bij in maar bij de meeste heb je de keuze om het toe te voegen voor een meer prijs. Zodra je winterbanden bij je contract zitten krijg je automatisch een oproep om je banden om te wisselen. Daarnaast worden de omgeruilde banden voor je opgeslagen.

Mag je zelf winterbanden onder je leaseauto laten zetten?

Bij de meeste leasemaatschappijen zitten er standaard all-seasonbanden of zomerbanden onder. Als je deze wilt omwisselen voor winterbanden, moet je altijd even checken of dit mag en hoe je dit moet regelen met je maatschappij. Bij sommige leasemaatschappijen mag je zelf kiezen waar je je banden laat vervangen, en andere hebben een overeenkomst met een bepaalde garage. Let wel op, zodra je leasecontract is afgelopen moet je de leaseauto in originele staat inleveren. Als je je auto hebt gekregen met zomerbanden moet je ook zorgen dat de auto weer word ingeleverd met zomerbanden.

Winterbanden leaseauto

Zijn winterbanden verplicht?

Momenteel geldt dit nog niet in Nederland. Mocht je bijvoorbeeld op wintersport gaan moet je er echter wel rekening mee houden dat het in het buitenland wel verplicht kan zijn. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. Houdt er dus goed rekening mee dat voordat je op wintersport vakantie gaat of het verplicht is in het land waar je heen gaat.

Wanneer winterbanden?

Het hangt van de weersomstandigheden af of je winterbanden nodig hebt. Zodra het maandenlang koud is, is het verstandiger om op winterbanden te rijden. Het rubber van een winterband blijft flexibeler bij lagere temperaturen dan bij een zomerband. Hierdoor heb je met een winterband dus meer grip. Bij een zomerband zal je tijdens de winter een langere remweg hebben. Als het volgens de kalender de winter begonnen is, hoeft het nog niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk meteen op winterbanden moet gaan rijden. Het hang echt af van de temperatuur. Boven de 7 graden slijt een winterband namelijk harder.

Kan je het hele jaar door op winterbanden rijden?

Zodra winterbanden tijdens te warme omstandigheden worden gebruikt slijten ze sneller. Bij een winterband is voldoende profiel belangrijk om te profiteren van maximale grip in de koude periodes. Het is dus verstandiger om tijdens de winter te rijden op winterbanden, en tijdens de zomer op zomerbanden. Als u het hele jaar op dezelfde banden wilt rijden kunt u beter kiezen voor all-season banden. Deze banden hebben qua grip de middenweg voor iemand die geen banden wil wisselen.

Profiel van een winterband

Het wettelijke minimum profieldiepte van een autoband is vastgesteld op 1,6 millimeter. Dit geldt zowel voor een zomerband als een winterband. Winterbanden verliezen hun kenmerkende eigenschappen bij een profieldiepte van minder dan 4 millimeter. Het is daardoor onverstandig om een winterband tot op de 1,6 millimeter op te verslijten.

Winterbanden bij een elektrische auto

Ook voor elektrische auto’s zijn winterbanden een must. Doordat de auto meer grip heeft verliest de auto minder energie waardoor je een grotere actieradius hebt dan met zomerbanden. Daarnaast is grip erg belangrijk met het relatief hoge koppelvermogen van een elektrische auto.

Winterbanden wel of niet?

Mocht je er na het lezen nog niet uit zijn of je wel of geen winterbanden moet nemen kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen voor een passend advies.

Bekijk tevens ook ons YouTube kanaal om weer te weten te komen over rijtesten

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken