Na de Mercedes EQC betreedt Mercedes Benz nu met een kleiner elektrisch model de markt. Mercedes heeft zich dus al bewezen op het gebied van elektrisch rijden. Met een toenemend aantal elektrische auto’s dat in Nederland wordt verkocht, komt Mercedes op een goed moment. Wat heeft deze Mercedes EQA voor ons in petto?

Sprekend exterieur van de Mercedes EQA

Aan smaak valt niet te twisten, maar net zoals de Mercedes Benz EQC, heeft deze Mercedes een hele elegante lijn, daarnaast beschikken beide Mercedes broertjes over een doorlopend achterlicht. Rondom zijn de lichten van LED voorzien. De LED-voorlichten van de Mercedes lopen door in de grill. De ster, het welbekende logo van Mercedes op de voorkant, is gemonteerd op een dichte grill voor luchtgeleiding. Standaard staat de Mercedes EQA op 18 inch lichtmetalen velgen. Liefhebbers kunnen echter kiezen voor 20 inch roségouden sloffen onder hun bolide.

Interieur van de Mercedes EQA

Binnenin is het typische interieur van Mercedes te vinden. De EQA komt met een digitaal dashboard, waarmee hij helemaal met de tijd meegaat. De digitale cockpit wordt geprojecteerd op het doorlopende scherm waarnaast het navigatiescherm zit. Tevens kunnen liefhebbers kiezen voor een extra optie in de auto genaamd: Electric Art. Dit pakket bevat onder andere de mogelijkheid om ook te kiezen voor roségouden accenten binnenin de auto. Deze accenten zijn vervolgens terug te zien in de ventilatieroosters, de stoelen en zelfs in de sleutel. Daarnaast beschikt de EQA natuurlijk ook over sfeerverlichting die verstelt kan worden in maar liefst 64 verschillende kleuren.

Mercedes passagier portierMercedes EQA stuurwiel EQA dashboard display

Met de EQA rijd je overal heen

De nieuwe elektrische Mercedes Benz EQA staat op een aangepast platform van de Mercedes GLA. Het 66,5 kWh accupakket bevindt zich in een stalen frame onder de auto. Deze accu heeft een WLTP actieradius van 426 kilometer. Deze accu kan voor 80 procent opgeladen worden in 30 minuten bij een sneloplaadpunt. Het snelladen kan tot een laadvermogen van 100 kW. “Normaal” laden heeft een maximaal laadvermogen van 11 kW, daarbij doet de Mercedes EQA ongeveer 5 uur over het laden.

Het 66,5 kWh accupakket ligt onder de basis uitvoering, dit is de Mercedes EQA 250. Deze elektromotor heeft 375 Nm koppel en 190 pk. Al het vermogen gaat naar de voorwielen waarmee hij een sprint kan trekken van 0 naar 100 km/h in 8,9 seconden. Accelereren kan tot 160 km/h, daarna is de Mercedes EQA elektronisch begrensd. Voor een elektrisch aangedreven auto, zijn dit niet overdreven cijfers. Door meteen al het koppel ter beschikking te hebben, zal het wel voelen als een snelle auto.

De EQA 250 met 140 kW elektromotor is er ook met een 200 kW motor en zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid een nog krachtere upgrade krijgen. Datzelfde geldt voor een 4Matic uitvoering, waardoor het vermogen beter tot zijn recht komt.

Comfort en veiligheid die je gewend bent van Mercedes

Het “hey Mercedes”-systeem dat bij de Mercedes A-klasse werd geïntroduceerd vindt ook zijn intrede in deze compacte elektrische Mercedes Benz EQA. De ‘basis’ EQA 250 uitvoering beschikt over Apple Carplay en Android Auto. Naast technische opties heeft deze Mercedes EQA 250 de mogelijkheid tot een trekhaak. Daar waar veel elektrische auto’s eerst niks konden trekken, kunnen dat er nu veel meer. De Mercedes EQA kan tot 750 kilo trekken. Met een caravan gaat nog steeds niet lukken, maar een karretje achter je Mercedes Benz EQA 250 kan wel.

Wat betreft veiligheid zit je helemaal goed bij de EQA modellen. Mercedes is al jaren bezig met innovatie op het gebied van techniek en veiligheid. Het is daarom niet voor niks dat er standaard tal van veiligheid opties op deze auto zitten. Naast een tal van actieve en passieve rijsystemen die de berijder en andere weggebruikers beschermen tegen ongelukken, heeft de Mercedes EQA ook een uitstapwaarschuwing als je op plaats van bestemming bent.

Mercedes EQA voorkantMercedes SUV zijkantMercedes EQA achterkant

De Mercedes EQA zakelijk rijden

Ondanks dat de Nederlandse overheid de bijtelling op 1 januari 2021 weer heeft verhoogt voor elektrische auto’s, is er nog altijd een fiscaal voordeel. Tot €40.000 euro hoeft maar 12% bijtelling betaald te worden. Alles wat je meer aan deze nieuwe Mercedes Benz SUV besteedt betaal je 22% over. De EQA 250 heeft slechts een basisprijs vanaf 49.995 euro. Daarvoor krijg je alle bovenstaande opties. Volgend jaar gaat de bijtelling van personenauto’s naar 16% over 40.000 euro. Voor de geïnteresseerden is het dus van belang dat zij dit jaar de auto nog scoren. De bijtelling geldt voor maximaal 5 jaar. Daarna gaat het belastingbedrag over naar 22%.

Het elektrisch wagenpark van Mercedes

Mercedes heeft de afgelopen jaren al een aantal grote elektrische auto’s op de markt gebracht. Naast compacte SUV van Mercedes, heeft het merk natuurlijk al de grotere versie. De EQC, de concurrent van de Audi E-Tron, is relatief weinig te zien op de weg. Dat geldt ook voor de elektrische bestelauto’s van Mercedes. De eSprinter en eVito van Mercedes zien er goed uit, maar de actieradius valt nog enigszins tegen met een maximaal bereik van 150 kilometer. De elektrische familie bus daarentegen, de EQV, heeft wel een hele goede actieradius en prestatie. In de nabije toekomst gaat Mercedes hun elektrische model gamma nog verder uitbreiden met een elektrische versie in het E- en S-klasse segment.

 

Bekijk ook ons YouTube kanaal om video’s zoals rijtesten te bekijken!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken