De Skoda Octavia is al vijf generaties succesvol!

Je zou het niet zeggen, maar recent presenteerde Skoda de alweer vijfde generatie van haar Octavia-modelreeks. De allereerste Skoda Octavia zag het levenslicht in 1959, ruim zestig jaar geleden! Al is dat niet helemaal eerlijk: de eerste generatie van de Octavia was tamelijk succesvol en werd gebouwd tot 1971, maar daarna bleef het rondom de Octavia lang stil. Skoda uit het Tsjechische Mladá Boleslav zat ver verstopt achter het ijzeren gordijn en moest met zeer beperkte middelen de fabrieken draaiende houden. Geld voor innovaties was er niet, hoe zeer de Skoda-ingenieurs ook bekend stonden om hun creatieve en vindingrijke oplossingen. De Octavia stond in die tijd al bekend als een auto die veel waar en ruimte voor het geld bood. In 1991 nam de Volkswagen Group Skoda over en het eerste nieuwe model ontwikkeld met de techniek van Volkswagen, kreeg de naam Octavia mee. Deze werd in 1996 geïntroduceerd en vervolgens is de Octavia nooit meer uit het straatbeeld weggeweest. De Octavia bood wederom veel ruimte en waar voor het geld. Inmiddels staat de teller al op meer dan 7 miljoen geproduceerde auto’s met Skoda Octavia op het naamplaatje. Een prestatie van formaat!

Skoda Octavia voorkantSkoda Octavia achterkant

 Skoda Octavia kofferbak

 

Heel veel ruimte

De compleet nieuwe Octavia meet in lengte 4,69 meter en is daarmee bijna net zo groot als auto’s die een klasse groter worden ingedeeld. Skoda deelt de ruimte slim in: in tegenstelling tot de meeste concurrenten bieden zij geen sedan aan, maar een Octavia Hatchback. Die biedt een gigantische kofferruimte van 600 liter, maar door de grote achterklep is deze ook nog eens zeer makkelijk te gebruiken. De Skoda Octavia Combi is een nog grotere slok-op, de kofferruimte meet hier maar liefst 640 liter. Dat is een balzaal van ruimte, ideaal als gezinsauto of voor de zakelijke rijder met veel spullen om mee te nemen. Ook de ruimte op de achterbank is bij de Octavia altijd bovengemiddeld, zeker als je het vergelijkt met zijn concurrenten uit dezelfde prijsklasse.

Skoda Octavia voorkant rechtSkoda Octavia first zijkant

Skoda Octavia laadruimte

 

Veel nieuwe techniek

De Skoda Octavia deelt zijn techniek met zijn broers en zussen van de Volkswagen Group. Deze familieleden – de Audi A3, de Seat Leon en Volkswagen Golf 8 – zijn ook allemaal zeer recent vernieuwd. De Octavia is dan ook, hoewel de gunstigste aanbieding van deze familie, helemaal up to date voor wat betreft de techniek en mogelijkheden. Benzinemotoren van 110 tot 190 pk en dieselmotoren van 115 tot 200 pk, handgeschakeld of automaat, met of zonder mild-hybrid: er is keuze genoeg. Een volledig elektrische Octavia staat niet in de planning, wel een Octavia met Plug-In Hybrid, de Octavia iV. Deze auto met benzinemotor en elektromotor kan ongeveer 50 kilometer elektrisch rijden, alvorens de benzinemotor weer bijspringt. Vanwege het accupakket lever je wel wat ruimte in de kofferbak in, maar daar blijft nog een bovengemiddelde bagageruimte van over. Skoda heeft het ook al over een zeer snelle Octavia RS met 245pk, maar daar moeten we nog even op wachten.

Interieur volledig nieuw

Zoals het gebruikelijk is bij een nieuwe auto, is ook het interieur van de Octavia compleet vernieuwd. Met name het dashboard heeft de stap richting 2020 gezet en biedt nu diverse grote schermen (afhankelijk van de gekozen opties tussen de 8 en 10 inch groot), waaronder een optioneel volledig digitaal instrumentenpaneel, waarop je de weer te geven informatie zelf kunt configureren. Ook heeft Skoda veel werk gemaakt van het praktische gebruiksgemak en het aantal fysieke knoppen zoveel mogelijk verminderd. Alle functies zijn op een scherm te bedienen, waardoor het interieur heel opgeruimd en rustig oogt. Dat is ook goed voor de verkeersveiligheid, aangezien er zich minder afleiding in de directe omgeving van de bestuurder bevindt. Ook het bijzonder vormgegeven 2-spaaks stuurwiel draagt bij aan het gevoel van ruimte.

Prijzen vanaf begin april

Skoda houdt de prijzen van de nieuwe Octavia nog even voor zich. Begin april 2020 zal men deze bekend gaan maken. Skoda begint de leveringen met de 150pk benzinemotor met handgeschakelde versnellingsbak. De andere varianten zullen vanaf de zomer te bestellen zijn. De Plug-In Hybrid en RS varianten komen nog iets later, er moet immers altijd iets nieuws te melden blijven!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken