Tesla heeft de Model S en de Model X vernieuwd met een facelift. Beide elektrische bolides worden volledig herzien. De wijzigingen die Tesla doorvoert op de twee modellen zitten volledig op een lijn. Naast het exterieur wordt ook het interieur goed onderhanden genomen.

Tesla Model S facelift

Exterieur

Tesla heeft de Model S voorzien van een facelift. Tesla nam de Model in 2016 ook al onder het mes. Deze keer is niet alleen het exterieur veranderd maar ook het interieur! De uiterlijke veranderingen van die nieuwe facelift zijn niet groots. De Model S krijgt een andere voorbumper met onder meer grotere openingen en Tesla trekt het chroom van de elektrische sedan. Ook de achterbumper ziet er nu anders uit.

Interieur

De grote veranderingen zijn in het interieur zichtbaar. We gelijk opvalt is het compleet nieuwe dashboard. Het verticale scherm is vervangen door een horizontaal 17 inch display scherm. DezeTesla facelift dashboard display zit ook in de Tesla Model 3 en Model Y.  De resolutie van het scherm is vergroot en ook de reactiesnelheid van het display is verbeterd. De ruimte die is vrijgekomen door het scherm te draaien, wordt opgevuld door een nieuwe opbergruimte en een inductielader die groot genoeg is voor twee smartphones. Achter het stuur bevindt zich wederom een 12,3-inch digitaal instrumentarium, al is de overkapping ervan – net als de vormgeving van de rest van het dashboard volledig nieuw.

Naast de nieuwe display is er nog een grote verandering wat niet onopgemerkt kan blijven. De Model S wordt uitgerust met een opengeknipt stuurwiel. Hendels op de stuurkolom ontbreken, eveneens een opvallende wijziging. Functies die voorheen met de stengels werden bediend, zoals de ruitensproeiers, zijn nu via aanraakgevoelige knoppen rond de draaiwieltjes aan te sturen. Ook de stengel waarmee de Tesla in de standen P, R, N en D in te stellen valt, is dus verdwenen. Als de Model S met zijn snuit richting een muur staat, weet de auto dankzij sensoren dat ‘R’ de enige optie is en schakelt deze rijrichting in zodra de bestuurder het rempedaal aanraakt. Toch liever kiezen voor zekerheid? De rijstanden P, R, N en D zijn handmatig te kiezen via het grote scherm.

Modellen en prijzen

De venrieuwde Model S heeft in Nederland een vanafprijs van € 89.990. Dat bedrag is voor de Long Range die volgens Amerikaanse cijfers voortaan 663 kilometer* uit zijn accupakket perst. In 3,2 tellen lanceert -ie zich naar een snelheid van 100 km/h. De topsnelheid bedraagt 250 km/h. Deze tweemotorige Model S heeft de € 119.990 kostende 1.020 pk sterke driemotorige Plaid boven zich, een variant met een geschat rijbereik van 628 kilometer. De Plaid ramt in 2,1 tellen naar de 100 km/h en heeft een top van 320 km/h … Daarboven staat de Plaid+ met zijn krankzinnige en meer dan 1.100 pk sterke aandrijflijn en een prijs van €139.990. Die dendert in minder dan 2,1 seconden naar de 100 km/h, heeft eveneens een topsnelheid van 320 km/h en moet meer dan 840 kilometer uit zijn accupakket knijpen.

De definitieve cijfers voor Europa worden later vrijgegeven, dan wordt ook meer bekend over de herziene accutechniek waarvan Tesla melding maakt. Het merk spreekt over een nieuwe thermische architectuur. Het accupakket moet onder meer sneller oplaadbaar zijn. De vernieuwde Model S is per direct te bestellen en wordt naar verwachting in september geleverd. De Plaid+ laat tot het eind van dit jaar op zich wachten. Wel is bekend dat de PLaid + de snelste acceleratie van 0-100 km/u en op de kwart mijl van alle productieauto’s ooit bereikt.  In minder dan 9,0 s moet het 1100+ pk sterke bolide de kwart mijl halen. Alle cijfers zijn gebasseerd op de amerikaanse waarden.*

Tesla facelift voorkantTesla facelift voorkant schuinTesla facelift achterkant

 

Tesla Model X facelift

Tesla geeft niet alleen een facelift op de Model S maar ook op zijn grote broer de Model X.

De Tesla Model X profiteert van dezelfde wijzigingen als de Model S. De Model X krijgt net als zijn kleine broertje minder chroomafwerkingen. Ook de voor een achterbumper worden vervangen. Ook in de Model X treffen we het vernieuwd dashboard aan. Compleet vernieuwd met een futuristisch ogend stuurwiel dat van aanraakgevoelige knoppen is voorzien waarmee Tesla de hendels op de stuurkolom ondervangt. Dat het 17-inch verticaal geplaatste display is vervangen door een horizontaal liggend exemplaar met een verbeterde resolutie, mag geen verrassing meer heten. DeTesla facelift achterbank rijstanden P, R, N en D zijn handmatig te kiezen via het grote scherm, al is de auto in staat de stand te ‘kiezen’ op basis van wat hij op zich heen waarneemt. Hoe dit in de praktijk precies uitpakt, is nog niet helder. Uiteraard is het ook altijd handmatig te besturen via het display scherm.

Nieuwe achterbank

Evenals in de Tesla Model S profiteren de achterpassagiers in de gefacelifte Model X van een nieuwe achterbank, compleet met een middenarmsteun met opbergruimte. Achterop de middenarmsteun die zich tussen de voorstoelen bevindt, zit net als in de Model S nu een 8-inch display dat bij het infotainmentsysteem hoort. Je kunt er volgens Tesla met een draadloze controller op gamen. De game computerzoals Tesla de hardware noemt, heeft 10 teraflops aan rekenkracht. De Model X krijgt onder meer standaard tri-zone temperatuurregeling, geventileerde voorstoelen en HEPA-luchtfiltratie. Een audiosysteem met 22 luidsprekers is eveneens beschikbaar.

Modellen en prijzen

Het leveringsgamma is net even anders dan voorheen. De Long Range-variant blijft. Deze € 99.990 kostende Dual Motor-variant heeft een geschat rijbereik van 580 kilometer, een topsnelheid van 250 km/h en sprintin 3,9 seconden naar de 100 km/h. De Performance-variant is vervangen door de Plaid, een dankzij drie elektromotoren 1.020 pk sterke uitvoering die de Model X in 2,6 seconden aan de 100 km/h helpt. De elektrische actieradius wordt geschat op 547 kilometer. De topsnelheid ligt op 262 km/h. Een Plaid+ variant zoals de nieuwe Model S die kent, heeft de Model X vooralsnog niet. De vernieuwde Model X is per direct te bestellen en wordt naar verwachting in september geleverd. Alle cijfers zijn gebasseerd op de amerikaanse waarden.*

Tesla facelift model x grijsTesla facelift model x witTesla facelift model x fietsendrager

 

 

 

 

 

 

Let op: dit zijn nog niet de definitieve cijfers, de cijfers zijn gebasseerd op de Amerikaanse waarden van Tesla. De definitieve Europese specificaties worden later vrijgegeven.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken