Steeds meer bedrijven zien de voordelen van een elektrische bedrijfswagen, maar dit gaat in de meeste gevallen over personenwagens. Is elektrisch rijden ook interessant voor bedrijfswagens?

Elektrisch rijden is een vorm van mobiliteit die moet passen bij de inzet van een bedrijfsauto. Zo is bijvoorbeeld de aanschafprijs veel hoger dan die van een diesel of benzine. In andere gevallen is elektrisch rijden wel goedkoper. Dit zie je vooral terug in de onderhoudskosten die vele malen lager zijn. Bovendien zijn de kosten per kilometer ook lager, zeker als er goed wordt omgegaan met laden. Ook de range van de elektrische bedrijfswagen blijft stijgen.

Maatschappelijk verantwoord

Wat we ook zeker niet moeten vergeten is dat het maatschappelijk verantwoord is. Veel klanten zullen het waarderen als u in een elektrische bedrijfswagen komt in plaats van een rokende diesel. Bovendien waren er eerder vooral kleine bestelauto’s te krijgen die elektrisch hun kilometers maakten, maar tegenwoordig is er ook een groeiend aanbod van grote elektrische bedrijfsauto’s.

Elektrisch rijden heeft dus voor- en nadelen?

Dat klopt, elektrisch rijden heeft voordelen maar zeker ook nadelen. Het is vooral belangrijk goed te kijken naar de toepassing voor jouw nieuwe bedrijfsauto. Rijd je veel korte stukjes en niet teveel kilometers op een dag? Rijd je veel binnen steden of net daarbuiten, maar niet veel op de snelweg? Dan kan een elektrische bedrijfsauto zeker erg interessant zijn. Maar als je honderden kilometers moet overbruggen op een dag waarvan een groot deel op de snelweg, dan zul je in ieder geval beperkte keuze uit bedrijfswagens hebben en wellicht behoort een elektrische bedrijfsauto helemaal nog niet tot de mogelijkheden.

Voordelen

  • Veel economische stimulering vanuit de overheid.
  • Een elektrische bedrijfsauto is erg stil.
  • Bij elektrisch rijden is het optimale koppel vermogen altijd bereikbaar.
  • Het is beter voor het milieu. Dat kan een prima overweging zijn vanuit persoonlijke overwegingen of overtuigingen. Maar daarnaast laat je ook aan anderen zien dat je probeert milieuvriendelijk en vooruitstrevend bezig te zijn.
  • Elektrisch rijden is goedkoper.
  • De onderhoudskosten zijn lager.

Nadelen

Het is natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn, er zijn ook nadelen aan elektrisch rijden.

  • Er zijn nog relatief weinig laadpalen. Hoewel er de laatste tijd in rap tempo wordt gewerkt om dit uit te breiden.
  • De aanschaf van elektrische auto’s zijn relatief prijzig in verhouding met een benzine of diesel.
  • Opladen duurt langer dan tanken.

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken