Voor ondernemers zijn er meerdere financiële regelingen en subsidies vanuit de overheid die het nóg aantrekkelijker maken om als professional een elektrische bedrijfsauto te rijden. Laten we kijken naar overzicht met allemaal maar financiële voordelen:

  • MRB (Motorrijtuigenbelasting)
  • BPM ( Belasting Personenauto’s en motorrijwielen)
  • MIA ( Milieu Investerings Aftrek)
  • Vamil
  • Bijtelling
  • Subsidies

MRB (Motorrijtuigenbelasting)

Als je een elektrische auto rijdt betaal je in Nederland tot en met 2020 geen motorrijtuigenbelasting. Dit is een stimuleringsmaatregel die geldt voor alle elektrische auto’s, zowel zakelijk als particulier aangeschafte auto’s. Waarschijnlijk wordt de MRB tot en met 2025 niet op elektrische auto’s en auto’s met brandstofcel (waterstofauto’s) geheven!

BPM (Belasting Personenauto’s)

De hoogte van de BPM wordt bepaald door de CO2-uitstoot van een voertuig. Aangezien een elektrische bedrijfsauto geen CO2-uitstoot heeft, is dat bedrag op een elektrisch voertuig nihil. Er is door de overheid bepaald dat er in ieder geval tot en met 2020 geen BPM op elektrische auto’s zal worden toegepast. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit ook verlengd tot 2025.

MIA (Milieu Investerings Aftrek)

De Milieu Investerings Aftrek is in het leven geroepen om ondernemers te helpen duurzamer te ondernemen. Het is een belastingvoordeel die milieuvriendelijker willen zijn. Bedrijven die hun energierekening willen drukken door bijvoorbeeld zonnepanelen te gebruiken of hun pand beter te isoleren kunnen een verzoek indienen bij de Belastingdienst voor de Milieu Investerings Aftrek.

Ook elektrische auto’s en bedrijfswagens vallen onder dit soort milieu sparende zaken. Met de MIA krijg je tot 36% investeringsaftrek bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek die je sowieso al kunt genieten als ondernemer.

Er is een heel overzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waar je precies kunt zien waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een investeringsaftrek. Waterstofauto’s genieten op dit moment 36% investeringsaftrek bovenop de reguliere investeringsaftrek op auto’s tot €50.000 euro. BEV’s (Batterij Elektrische Voertuigen) genieten een MIA-korting van 27% op een bedrag tot €40.000 euro. Voor elektrische bedrijfswagens en bestelbussen geldt in beide gevallen echter een plafond van €75.000 euro.

Vamil

De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (ook wel Vamil genoemd) betekent dat 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment mag worden afgeschreven. Dat kan dus ook in het jaar van aanschaf al zijn. Dit kan je als ondernemer voordelen opleveren zoals rentevoordeel en een gunstiger liquiditeit.

Subsidies

Buiten de zoals hierboven genoemde landelijke regels zijn er ook nog per gemeente en provincie regelingen en subsidies om duurzaam ondernemen te stimuleren. Waar is dit per stad verschillend? Veel steden willen bijvoorbeeld minder vervuilende auto’s in hun binnensteden toelaten en geven daarom extra kortingen op elektrische bedrijfswagens. Veel gemeenten leveren bijvoorbeeld ook gratis laadpalen als je aan kunt tonen dat je veel elektrisch rijdt.

De bijtelling in de toekomst?

De kans is groot de regeling komende jaren zal worden aangepast. De reden daarvoor is dat het belastinggeld dat wordt opgehaald bij de automobilist ook voor andere zaken van de rijksbegroting worden gebruikt. Als iedereen elektrisch gaat rijden loopt de Nederlandse staat veel euro’s mis die ze nodig hebben voor andere zaken dan de automobilist. Wel heeft de overheid de voordelen op de reeds verkochte auto’s gehandhaafd. Dit hebben ze gedaan door door belastingkortingen 5 jaar te laten gelden. Koop je voor 2020 nog een elektrische auto profiteer je hiervan tot minstens 2024. Het voordeel is ook overdraagbaar naar de volgende eigenaar.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken