De 100% elektrische e-Vito

De Mercedes e-Vito is een betrouwbare bestelwagen in het midsize segment. De e-Vito beschikt over een accucapaciteit van 41 kWh. Dit geeft de bus een actieradius van 150 kilometer. De Mercedes e-Vito is niet geschikt voor lange afstandsritten, het is een echte stadsauto. Voor dit doeleinde is er ruim voldoende actieradius. Het bereik hangt natuurlijk ook van je rechtervoet en de weersomstandigheden af. Ook voor de sportieve rijders is er een minimale actieradius van 100 kilometer. Daar kom je de stad met gemak door!

De bus voor in de stad

In de stad ben je met een traditionele bus continu aan het koppelen en schakelen, maar dat is bij de eVito verleden tijd. Een elektrische bus heeft geen versnellingsbak nodig, en is daarom in de stad heel comfortabel. Een ander groot voordeel is het koppel.

De elektromotor van 85 kW (116 pk) heeft meteen al het koppel vanaf het allerlaagste moment beschikbaar. En daar ligt dan ook zijn kracht. Het koppel is 290 Nm, wat vergelijkbaar is met een grote dieselmotor. Maar dan zonder rookpluimen bij het optrekken bij het stoplicht.

Opladen

De batterij kan met een laadcapaciteit van 7,4 kW binnen zes uur geheel worden opgeladen. De bus kan enkel AC-laden. Dat DC snelladen niet mogelijk is lijkt opvallend, maar gek is het niet. De eVito is bedoeld om maximaal 150 kilometer op een dag te rijden. Meer kilometers maakt een busje binnen de stad normaal gesproken niet. Het is daarom niet nodig om een prijzige DC-laadoptie toe te voegen, die in de praktijk nauwelijks gebruikt zal worden.

Om het rijbereik te vergroten, zijn er verschillende rijstanden aanwezig op de eVito. Via flippers aan het stuurwiel kan de mate van regeneratief remmen worden afgesteld. Ook worden de prestaties van de elektromotor beperkt als voor de meest conservatieve rijmodus wordt gekozen.

Voldoende laadvermogen

Het accupakket van de eVito is in de bodem verwerkt. Zo ligt het zwaartepunt laag. Ook blijft hierdoor het laadvolume achterin even groot als bij de reguliere Vito, namelijk 6,4 kubieke meter. Daarnaast is eVito is niet veel zwaarder dan de normale Vito. Zo is er ook evenveel laadvermogen beschikbaar, namelijk 1.000 kg.

Het uiterlijk zoals we van een Vito gewent zijn!

Over het uiterlijk hoeven we niet veel  te zeggen. Het is een Vito zoals we hem kennen maar dan volledig elektrisch. Zoals bij de meeste nieuwe bestelbussen van Mercedes is de e-Vito van een grote zwarte voorbumper voorzien. Het verdient misschien geen schoonheid prijs maar het is wel praktisch.

Het meest voorkomende probleem bij stadsbussen zijn de schades aan de voorbumper. Door de smalle binnen wegen kan dit gebeuren. De zwarte bumper heeft het voordeel dat het niet meer zo erg opvalt. Erg praktisch dus!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken