Verschil tussen operational leasen en financial lease

In het algemeen wordt operational lease het meest gebruikt in de volksmond. Maar dit is slechts een vorm van leasen. Naast operational lease is er ook financial lease.

Wat zijn nu de grote verschillen tussen operational en financial lease?

Financial lease

Financial lease is een zakelijke lease vorm waarmee je de aanschaf van je auto kunt financieren. De aankoopsom van de auto wordt door de bank gefinancierd. Ondanks dat de bank de auto financiert ben je wel eigenaar van de auto. Je betaald de auto niet in een keer maar in maandtermijnen. Hierdoor houd je ruimte over voor andere investeringen. Investeringen die de groei voor je onderneming realiseren. Zodra de leasetermijn is afgelopen ben je volledig eigenaar en hoef je de auto dus niet in te leveren. Het maandelijkse bedrag wat je betaald is dus een investering in je eigen auto. Bij Financial lease zijn kosten als onderhoud, verzekering en wegenbelasting voor de berijder zelf.

Voordelen financial lease

 • Behoud van vermogen binnen de onderneming
 • Bepaal zelf de looptijd van het contract en hoogte van de maandtermijn
 • Boetevrij aflossen zonder hercalculaties
 • Aan het einde van het contract is de auto is eigendom van de ondernemer
 • Mogelijk voor starters en zzp’ers, óók zonder jaarcijfers
 • Ruime voorraad nieuwe auto’s en occasions, direct leverbaar

Meer informatie over financial lease? klik hier!

Operational lease

Operational lease is de populairste leasevorm. Full operational lease houdt in dat de auto(‘s) niet op uw balans komen te staan, maar dat u maandelijks een factuur ontvangt. Alle kosten, zoals afschrijving, rente, reparatie, onderhoud, vervanging van banden, verzekering, belasting, etc. zijn in dit maandbedrag verwerkt. Bovendien loopt u geen financiële risico’s als gevolg van schade, afschrijving of een onverwacht defect aan de auto. Deze leasevorm biedt gehele ontzorging.

Voordelen operational lease

 • Inzicht in uw kosten. U betaalt een vast bedrag per maand waarmee alle kosten gedekt zijn, met uitzondering van brandstofkosten. Zo weet u precies waar u maandelijks aan toe bent. U hebt zelf geen omkijken meer naar kosten voor bijvoorbeeld reparaties, onderhoud en verzekeringen.
 • U hoeft geen grote investering te doen en rijdt toch in een nieuwe auto.
 • Een voordeel aan operational lease is dat u financieel geen enkel risico loopt. Vallen de onderhoudskosten hoger uit dan van te voren berekend? Geen probleem, u hoeft geen cent meer te betalen.
 • Operational lease bespaart tijd. Heeft u vragen over administratieve afhandelingen? Wij beantwoorden uw vragen graag!
 • De auto niet op uw balans te staan.

Meer informatie over operational lease? klik hier!

Belangrijkste verschillen naast elkaar

Wat zijn nu de grootste verschillen tussen operational en financial lease voor u als ondernemer?
1.  Bij financial lease bent u de eigenaar van de auto gedurende de periode van financial lease en ligt het economisch risico bij u. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar van de auto is.
2.  Als er sprake is van operational lease, is de leasemaastchappij verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering en onderhoud en reparatie van de auto. Als u een contract hebt ondertekend voor financial lease, dan bent u de economisch eigenaar. Dat wil zeggen dat u hier verantwoordelijk voor bent.

 

 verschillen operational en financial lease

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken