Wat is operational lease?

Operational lease is een veel voorkomende variant in de lease wereld. Als je kiest voor operationale lease betekend dit dus dat de leasemaatschappij de investering op zich neemt. De leasemaatschappij blijft hierdoor dus ten alle tijden eigenaar van de leasemaatschappij. De klant betaald het geïnvesteerde bedrag terug in termijnen.

Je kunt operationale leasen dus eigenlijk een beetje vergelijken met een lening. Bij een lening gebeurd hetzelfde, je lost het bedrag in termijnen terug aan de investeerder. We onderscheiden operationale leasen in twee verschillende vormen: Netto operational en full operational lease.

Netto operational lease

Netto operational lease komt eigenlijk op hetzelfde neer als financial lease. Het is een huurkoop. Dit wilt zeggen dat de leasemaatschappij op het einde van de looptijd de klant de mogelijkheid geeft om eigenaar van het voertuig te worden.

Full operational lease

Full operational lease is een vorm van leasen die het vaakste wordt gebruikt in het zakelijk verkeer. Bij full operationale lease zijn alle kosten inbegrepen in het leasetarief. Met full operationale lease wordt dus aangegeven dat de lease auto wordt aangeboden op basis van een all-inclusive tarief: banden, standaarduitrusting, verzekering, rente, vrije kilometers per maand en onderhoud van de auto zijn allemaal inbegrepen in het leasetarief.

Kosten bij full operational lease

Onderstaand een overzicht van kosten die allemaal zijn inbegrepen in een full operationale leasecontract:

 • Rente en afschrijving
 • Onderhoudskosten
 • Reparatiekosten
 • Schadekosten
 • Verzekeringspremies
 • Houderschapsbelasting
 • Service bij pech of schade in binnen- en buitenland
 • Vaak heb je ook de mogelijkheid om de benzinekosten in het contract op te nemen

De voordelen 

Een grote voordeel van operational leasen is dat je als klant een duidelijk overzicht van alle maandelijkse kosten hebt. Hierdoor kun je alle kosten goed budgetteren.

 • Inzicht in uw kosten. U betaalt een vast bedrag per maand waarmee alle kosten gedekt zijn, met uitzondering van brandstofkosten. Zo weet u precies waar u maandelijks aan toe bent. U hebt zelf geen omkijken meer naar kosten voor bijvoorbeeld reparaties, onderhoud en verzekeringen. Ook het restwaarderisico aan het einde van het contract valt onder verantwoordelijkheid van MKB Lease
 • U hoeft geen grote investering te doen en rijdt toch in een nieuwe auto.
 • Een voordeel aan operational lease is dat u financieel geen enkel risico loopt. Vallen de onderhoudskosten hoger uit dan van te voren berekend? Geen probleem, u hoeft helemaal niks meer te betalen. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor deze kosten.
 • U bent geen eigenaar van de auto, maar u huurt de auto van de leasemaatschappij. Dit kan u veel financiële voordelen opleveren.
 • U profiteert van schaalvoordelen door het groot inkopen van kapitaal (rente), onderhoud en assurantie
 • Tot slot komt de auto niet op uw balans te staan, waardoor u uw geld kunt investeren in andere dingen.

Nog nooit zó aantrekkelijk

Bij operationale lease heb je dus de mogelijkheid om de mooiste modellen te rijden voor een vast bedrag per maand zonder financieel risico. Kies voor zekerheid en administratieve voordelen en laat u volledig ontzorgen!

 Let op: Bij netto operational lease heeft de klant de mogelijkheid om de auto aan het einde van de contractperiode over te nemen voor een vooraf bepaald bedrag. Deze mogelijkheid kent full operational lease niet.

Bekijk ook ons YouTube kanaal om video’s zoals rijtesten te bekijken!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken