Visuele vernieuwingen en behoud van het model

Kia heeft besloten om zijn kleinste model, de Kia Picanto, niet volledig te vervangen of te schrappen. In plaats daarvan heeft het gekozen voor een stevige facelift die vooral gericht is op visuele vernieuwingen.

Een maand geleden werd de gefacelifte Kia Picanto per ongeluk al online geplaatst door concurrenten in andere delen van de wereld. Hierdoor was de verrassing er al vanaf. Maar vandaag is de officiële onthulling van de vernieuwde Kia Picanto.

Het is opmerkelijk dat de Koreanen ervoor hebben gekozen om de Picanto, die in 2017 werd gelanceerd, voor de tweede keer een facelift te geven. Na de subtielere update in 2020 en de introductie van het nieuwe logo, zou het logisch zijn geweest om het model volledig te vervangen. De reden voor deze keuze heeft voornamelijk te maken met financiële overwegingen. Tegenwoordig is het moeilijk om winstgevend te zijn in het zogenaamde A-segment, waardoor de meeste merken ervoor kiezen om dit segment helemaal te verlaten. Kia daarentegen heeft besloten om de Picanto te behouden en heeft met deze facelift alsnog voor een grondige vernieuwing gezorgd.

Uiterlijke veranderingen voor een moderne uitstraling

De facelift van de Kia Picanto heeft gezorgd voor uitgebreide veranderingen aan het exterieur. Niet alleen de koplampen en voorbumper zijn vernieuwd, maar ook de motorkap en voorschermen zijn compleet nieuw. Hiermee gaat de facelift verder dan wat gebruikelijk is. De verticale lichtunits zijn vergelijkbaar met die van de geheel nieuwe Kia EV9. Bij duurdere uitvoeringen zijn deze lichten verbonden door een ledstrip, die tevens het bovenste deel van de ‘Tiger Nose’-grille vormt. Eenvoudigere versies hebben deze opvallende led-verlichting niet. Na de facelift zijn halogeenkoplampen standaard, maar met led-verlichting ziet de Picanto er aanzienlijk moderner uit.

De getoonde auto met de GT-Line-voorbumper heeft een sportieve en stoere uitstraling, terwijl de voordeligere modellen een bescheidener voorkant hebben. Aan de achterkant zijn de lichtunits ook vernieuwd en met elkaar verbonden. Hoewel er geen doorlopende ledstrip is vanwege de handgreep, brandt de balk onder de achterruit grotendeels mee bij duurdere uitvoeringen. Vier nieuwe kleuren, Signal Red, Smoke Blue, Sporty Blue en Adventurous Green, maken het feest compleet.

Picanto Facelift KIA - Achterzijde

Interieur en motoren

Binnenin de Kia Picanto zijn er nieuwe kleuropties, zoals ‘Adventurous Green’ dat past bij de gelijknamige lakkleur, en ‘Rich Brown’. Verder blijft het interieur grotendeels hetzelfde, met uitzondering van een nieuw digitaal instrumentenpaneel. Het instrumentarium is eenvoudig en volledig digitaal, maar niet zo geavanceerd als in grotere modellen met configureerbare schermen.

Wat betreft de motoren blijft alles hetzelfde. Het nieuws zit voornamelijk in het aanbod, want de 1.0 T-GDi-turbomotor met 100 pk verdwijnt. De enige motoroptie die overblijft is de 67 pk sterke turboloze 1.0-motor. Er is nog steeds de keuze tussen een handgeschakelde vijfversnellingsbak en een gerobotiseerde handbak, waardoor de Picanto ook zonder koppelingspedaal beschikbaar is. Wat betreft uitrustingsniveaus verdwijnt de ‘opgestoerde’ X-Line, dus er zal geen SUV-achtige Picanto meer zijn. De Picanto blijft echter beschikbaar als vierzitter en vijfzitter. De vierzitter is minder praktisch, maar heeft een lager theoretisch verbruik en is daardoor goedkoper.

Prijs van de Kia Picanto

Op dit moment zijn de prijzen en exacte uitrustingsspecificaties van de gefacelifte Kia Picanto nog niet bekend. De huidige Picanto is momenteel verkrijgbaar vanaf €17.245, dus de prijs van het vernieuwde model zal naar verwachting minstens dat bedrag zijn. Ook kijken we uit naar de private lease tarieven, aangezien dit van groot belang is in dit segment.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken