Subsidie elektrische auto’s in 2024

In het jaar 2024 blijft de subsidie voor elektrische auto’s ongewijzigd, aangezien het oorspronkelijke plan om de aankoopsubsidie van € 2.950 in dat jaar met € 400 te verminderen, niet wordt uitgevoerd. Deze beslissing is gebaseerd op het feit dat de vraag naar elektrische auto’s momenteel onder de verwachtingen ligt, en het hoofddoel van deze subsidie is om de adoptie van elektrisch rijden te bevorderen.

 

Subsidievoorwaarden voor Elektrische Auto’s in 2024

Onderstaand hebben we de scenario’s voor u op een rijtje gezet om in aanmerking te komen voor subsidie op een elektrische auto!

1. Koop een Nieuwe Elektrische Auto

Als je in 2024 een gloednieuwe elektrische auto aanschaft en de koopovereenkomst afsluit op of na 1 januari 2024, kom je in aanmerking voor een aankoopsubsidie van € 2.950.

2. Koop een Gebruikte Elektrische Auto

Voor liefhebbers van tweedehands elektrische auto’s biedt 2024 ook een kans. Als je een gebruikte elektrische auto koopt en de koopovereenkomst afsluit op of na 1 januari 2024, kun je een subsidie van € 2.000 aanvragen.

3. Private Lease van een Nieuwe Elektrische Auto

Als je de voorkeur geeft aan private lease voor een nieuwe elektrische auto en de leaseovereenkomst afsluit op of na 1 januari 2024, kun je nog steeds rekenen op een aankoopsubsidie van € 2.950.

4. Private Lease van een Gebruikte Elektrische Auto

Zelfs als je kiest voor het privé leasen van een gebruikte elektrische auto en de leaseovereenkomst afsluit op of na 1 januari 2024, kun je een subsidie van € 2.000 aanvragen.

 

De voorwaarden van de SERP-subsidie (aankoopsubsidie)

In 2024 kunnen particulieren in Nederland blijven profiteren van stimulerende maatregelen om de overgang naar volledig elektrisch rijden te bevorderen. Als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen of te leasen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de specifieke voorwaarden die van toepassing zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Hier zijn de gedetailleerde subsidievoorwaarden voor elektrische auto’s in 2024:

 

Volledig Elektrische Auto

Om in aanmerking te komen voor subsidie in 2024, moet de auto volledig elektrisch zijn, wat betekent dat deze geen hybride-aandrijving heeft en uitsluitend op elektriciteit rijdt. Dit benadrukt het streven naar een volledige elektrische toekomst in het Nederlandse wagenpark.

 

Aanschaf of Lease door Particulieren

De subsidie is beschikbaar voor particuliere eigenaren of leasers van elektrische auto’s. Dit benadrukt de toegankelijkheid van elektrische voertuigen voor individuele burgers en moedigt particuliere elektrische mobiliteit aan.

 

Overeenkomst in het Subsidiejaar

De auto moet zijn aangeschaft of de leaseovereenkomst moet zijn afgesloten in hetzelfde jaar waarin de subsidie wordt aangevraagd. Voor het jaar 2024 betekent dit dat de overeenkomst op of na 1 januari 2024 moet zijn afgesloten. Dit zorgt ervoor dat de subsidie up-to-date blijft met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van elektrische voertuigen.

 

Beschikbaar Subsidiebudget

Een belangrijk aandachtspunt is dat de subsidie beschikbaar is zolang het subsidiebudget niet is uitgeput. Het principe hier is “op = op,” wat betekent dat het cruciaal is om tijdig een aanvraag in te dienen om de kans op subsidietoekenning te vergroten.

 

Eigendom van de Auto

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet de elektrische auto minimaal 3 jaar onafgebroken op naam van de aanvrager staan. In het geval van private lease wordt dit verlengd tot 4 jaar. Dit stimuleert langdurig gebruik en eigenaarschap van elektrische voertuigen.

 

Actieradius van Minimaal 120 Kilometer

Een minimum actieradius van 120 kilometer is vereist om in aanmerking te komen voor de subsidie. Dit garandeert dat de ondersteunde voertuigen geschikt zijn voor dagelijks gebruik en dat ze in staat zijn om langere afstanden af te leggen.

 

Catalogusprijs Tussen € 12.000 en € 45.000

De subsidie is van toepassing op elektrische auto’s met een catalogusprijs van minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000. Deze prijsrange omvat een breed scala aan elektrische voertuigen, waardoor meer mensen toegang hebben tot de voordelen van elektrische mobiliteit.

Het begrijpen van deze subsidievoorwaarden is essentieel voor particulieren die overwegen om in 2024 over te stappen op elektrisch rijden. Door aan deze criteria te voldoen, kunnen ze niet alleen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook profiteren van financiële voordelen bij de aanschaf of lease van een elektrische auto.

 

Wat wordt de bijtelling in 2024?

Voor nieuwe elektrische auto’s uit 2024 betaal je 16% bijtelling over de eerste €30.000. Over het deel boven de €30.000 betaal je 22% bijtelling. Voor auto’s met een fossiele brandstof geldt een fiscale bijtelling van 22% over de hele fiscale waarde. Dit is allemaal ongewijzigd ten opzichte van 2023.

 

Leasen bij Fleximo?

Heeft u interesse in het leasen van een nieuwe auto of wenst u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op! Fleximo adviseert MKB-bedrijven op het gebied van autolease. Ons advies beperkt zich niet tot offertes voor lease auto’s, maar strekt zich uit tot alle facetten van autolease en mobiliteit.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken