De populaire BMW 1-serie is grondig vernieuwd, hij is zo grondig aangepakt dat BMW spreekt van een vierder generatie 1-serie. De nieuwe BMW 1-serie komt in oktober op de markt in twee benzine versies (120 & M135 xDrive) en twee dieselversies (118d & 120d).

Een nieuw fris uiterlijk

Het is meteen duidelijk dat de nieuwe BMW 1-serie een fris uiterlijk heeft. De vooroverhang is langer dan bij het vorige model, en de koplampen hebben een vernieuwd ontwerp. Net als de 5-serie heeft de 1-serie een uitsparing in het midden van de motorkap die dieper wordt richting de nieren en daarin overgaat. De wielbasis en de binnenruimte zijn hetzelfde gebleven, maar de buitenmaten zijn veranderd. Hij is nu 4.361 millimeter lang, wat 42 mm langer is dan voorheen. De hoogte bedraagt nu 1.459 millimeter, wat hem 25 mm hoger maakt. De breedte is ongewijzigd gebleven op 1.800 millimeter.

Vanaf de zijkant zie je ook meteen dat het een nieuwe 1-serie is. De oplopende lijn in het voorportier blijft dezelfde, maar loopt door in het achterportier waar de styling vlakker wordt. Het cijfer ‘1’ hoog op het achterportier is een nieuw designelement van BMW, geïntroduceerd bij de nieuwste 5-serie die ruim een jaar geleden werd gelanceerd. Daarnaast is de hogere lichtunit een kenmerk van de vierde generatie 1-serie. De achterlichten hebben aan de onderkant een inkeping en een dubbele lichtsignatuur.

BMW 1-serie 2025

Benzine en dieselversies

Zoals eerder gezegd zijn er vooralsnog twee benzine en twee dieselversies. De welbekende ‘’i’’ aanduiding komt te vervallen.  De instapper is op dit moment de BMW 120. De 1.5 driecilinder benzinemotor met 170 pk vermogen wordt ondersteund door een 48 volt mild hybride aandrijving. Een snelheidsduivel is het niet, van 0-100 km/u gaat hij in 7,8 seconden en bij een snelheid van 226km/u zit hij op zijn max. Je rijdt de 120 benzinevariant vanaf € 41.457,-.

Voor de sportieve rijders komt de 1-serie ook als M135 xDrive met een 2.0 liter turbo viercilinder aan boord. Het vermogen van deze combinatie bedraagt 300 pk en 440 Nm koppel. Een stoplichtsprintje van 0-100 km/u haal je in 4,9 seconden. Op de Duitse autobaan (waar het is toegestaan) kun je een topsnelheid behalen van 250 km/u! Het voorlopige topmodel staat voor € 75.962,- op de prijlijst.

In tegenstelling met de benzinemotoren heb je bij de dieselmotoren altijd een 2.0 liter motor onder de motorkap. De 118d heeft een vermogen van 150 pk en de 120d heeft 163 pk. Het verschil is niet groot en zit hem vooral in het verbruik. Bij alle vier de modellen is een automatisch transmissie standaard, er komt geen enkele variant met handgeschakelde transmissie. Voor 118d betaal je € 48.288,- en de 120d staat voor € 47.932,- op de prijslijst.

Vernieuwde BMW 1-serie

Compleet vernieuwd interieur

Bij een nieuw model hoort een compleet vernieuwd interieur, en de BMW 1-serie is daarop geen uitzondering. Dit model beschikt over een ‘curved display’, een groot scherm dat licht naar de bestuurder is gekanteld voor een betere zichtbaarheid en ergonomie. Het dashboard is bedekt met een zachte kunststof laag, wat een premium gevoel geeft. Fysieke knoppen zijn nagenoeg afwezig; alleen enkele schuifregelaars voor de ventilatie zijn nog aanwezig.

Op de brede middenconsole bevinden zich kleine aanraakvlakken, ontworpen om snel toegang te bieden tot belangrijke functies zonder dat de bestuurder veel hoeft te swipen. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld waarschuwingsfuncties uit te schakelen of rijmodi aan te passen met minimale afleiding. Na het selecteren van een functie moet er vaak nog wel een handeling op het scherm worden uitgevoerd.

Een opvallend kenmerk is de mogelijkheid om verschillende sfeermodi te activeren via het centrale scherm. Deze modi veranderen zowel de interieurverlichting als de schermachtergronden, waardoor de ambiance in de auto aan te passen is aan de voorkeuren van de inzittenden. Het infotainmentsysteem draait op BMW Operating System 9, de nieuwste versie van de iDrive-software, die zorgt voor een soepelere en intuïtievere gebruikerservaring.

Interieur BMW 1-serie
bmw-1-series-achterbank

Vanaf media oktober

Als we een blik werpen in de configurator op de website van BMW zien we dat de uitvoeringen flink te personaliseren zijn. Zo zijn er verschillende exterieur kleuren, meerdere interieur opties en nog een aantal packs waarmee je je 1-serie flink kunt upgraden.

De prijzen van de vernieuwde BMW beginnen bij € 41.507,- voor de 120. Er zullen ongetwijfeld in de loop naar de showroom introductie nog een aantal uitvoeringen aansluiten aan het bestaande aanbod. Vanaf oktober wordt de nieuwe BMW 1-serie bij de dealers in de showroom verwacht.

exterieur-nieuwe-bmw-1-serie

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken