Bezitters van een elektrische auto kunnen toch langer blijven profiteren van de fiscale voordelen op de wegenbelasting. Volgens bronnen wil het demissionair kabinet dit bekend maken bij het verschijnen van de voorjaarsnota meldt RTL nieuws.

Eerder was er sprake dat het belastingvoordeel niet lang meer zou voortbestaan maar zal nu de komende jaren worden afgebouwd en in 2031 volledig verdwijnen.

Aanzienlijk verlies aan inkomsten voor de overheid

De invoering van wegenbelasting voor elektrische auto’s is noodzakelijk geacht door de overheid vanwege het aanzienlijke verlies aan inkomsten als het aantal elektrische auto’s toeneemt. Benzine, gas en diesel leveren aanzienlijke accijnzen en belastingen op, terwijl elektriciteitsverbruik veel minder oplevert voor de overheid.

Eerder werd gezegd dat per 2025 de wegenbelasting voor elektrische rijders verhoogd zou worden met 25% en een jaar later, in 2026, elektrische rijders ook het volledige bedrag zouden betalen.

Korting noodzakelijk voor elektrische rijders

Voor elektrische rijders zou dit grote gevolgen hebben. Wegenbelasting wordt bepaald op basis van het gewicht van de auto en je raadt het al, elektrische auto’s wegen een stuk zwaarder door het grote accupakket. Hierdoor zouden elektrische rijders met de hoogste belastingtarieven te maken krijgen wat elektrisch rijden niet meer interessant maakt.

Het verlengen van korting op de wegenbelasting is dus noodzakelijk omdat anders veel automobilisten eerder zullen kiezen voor een benzine of dieselauto of hun elektrische auto inruilen voor een auto op fossiele brandstof.

Wegenbelasting voor de komende jaren

De komende jaren zal de korting op de wegenbelasting voor elektrische rijders langzaam worden afgebouwd. Vanaf 2026 gaan elektrische rijders 60 procent wegenbelasting betalen, vanaf 2029 wordt dat 65 procent en vanaf 2031 verdwijnt de korting dan alsnog helemaal. De overheid hoopt dat de elektrificatie hierdoor de komende jaren nog zal toenemen.

Waar je minder betaald, betaal je ergens anders meer

De korting op de wegenbelasting voor elektrisch rijden blijft nog bestaand. De overheid loopt hierdoor geld mis dus zal het elders vandaan moeten komen.

Om dat gat te vullen, zal de belasting voor plug-in hybride auto’s (met een brandstofmotor en een stekker) worden verhoogd. Zij gaan vanaf volgend jaar al de volledige wegenbelasting betalen. Nu is dat maar 50 procent.

Meer elektrische auto nieuws

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken