Op 28 maart was het dan eindelijk zover: de wereldpremière van de nieuwe KIA EV9! Op dit event werden onder meer alle technische gegevens bekend gemaakt. Over het design konden we je al eerder het een en ander vertellen, het staat symbool voor een nieuwe weg die KIA op designvlak is ingeslagen. Nu weten we eindelijk ook wat voor techniek de grote SUV in huis heeft.

Specificaties KIA EV9

  • Grootste SUV van KIA
  • Tot 541 kilometer actieradius
  • Maximaal 383 pk
  • 99,8 kWh accupakket
  • Luchtweerstandscoëfficiënt 0,28
  • Achter of vierwielaandrijving

KIA EV9 - zijaanzicht

Grootste SUV van KIA

De KIA EV9 is om precies te zijn 5,01 meter lang. Slechts één centimeter langer dan de KIA Telluride. De Telluride is een SUV die de Koreanen aanbieden in de VS. Kia’s grootste Europese SUV in Europa was tot op heden de KIA Sorento met een lengte van 4,81 meter. De EV9 wordt aanzienlijk langer en stoot hiermee de Sorento van de troon af.

Elektrische aandrijflijnen van de KIA EV9

De aandrijflijnen van de Kia EV9 SUV zijn van cruciaal belang voor de voortstuwing van het voertuig. Het elektrische topmodel van Kia beschikt over drie zitrijen en kan tot zeven passagiers vervoeren. Er zijn twee verschillende aandrijflijnen beschikbaar op de markt.

De eerste aandrijflijn is de achterwiel aangedreven Long Range RWD-smaak, die in Nederland wordt geïntroduceerd met een enkele elektromotor op de achteras. Deze motor kan 204 pk en 350 Nm opwekken, genoeg om de SUV in 9,4 seconden naar een snelheid van 100 km/h te helpen. Het gewicht van de SUV is echter nog niet bekend. De voorlopig enige andere motorversie die voor de Nederlandse markt is bevestigd heeft dankzij twee elektromotoren vierwielaangedreven en is 383 pk en 600 Nm sterk. Als Long Range AWD beukt de Kia EV9 in slechts 6 tellen naar een snelheid van 100 km/h en is dus aanzienlijk rapper dan de achterwiel aangedreven versie.

Ongeacht de gekozen aandrijflijn is de EV9 altijd voorzien van een 99,8 kWh accupakket tussen de voor en achteras. Kies je voor de Long Range RWD heeft een bereik van 541 kilometer WLTP, dit is in combinatie met 19-inch velgen. Kies voor een groter formaat dan zal de actieradius natuurlijk lager liggen. E-GMP-platform met 800v-architectuur waar de EV9 op rust maakt het mogelijk dat je in 15 minuten 239 kilometer aan actieradius kunt bijladen, maar een definitief laadvermogen vermeldt Kia nog niet. De EV9 mag – afhankelijk van de markt tot 2.500 kilo trekken.

Nieuwe designtaal

Het design hebben we in onze vorige blog van de EV9 al uitgebreid besproken. Opvallend is dat de grote KIA EV9 een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28 achter zijn naam noteert. Ter vergelijking, dit is lager dan bijvoorbeeld een KIA Niro of Mercedes CLA. Dat heeft de EV9 onder meer te danken aan de wijze waarop de bodem van de auto is vormgegeven en aan de vormgeving van de wielen en luchtopeningen. De SUV is 5,01 meter lang, 1,98 meter breed en 1,75 meter hoog. Je kunt het model krijgen met 21, 20 of 19 inch wielen.

 

Interieur met 3 zitrijen in de KIA EV9

De KIA EV9 in uitgerust met 3 zitrijen en 7-zitplaatsen. Er is ook een zeszitsconfiguratie beschikbaar voor de EV9 GT-Line. In deze variant vind je op de tweede zitrij twee losse stoelen die je 180 graden kunt draaien.

Voor de fans van een zogeheten een kleurig interieur hebben we slechts nieuws. De KIA EV9 heeft altijd een in twee tinten uitgevoerd interieur. Wat ook niet mogelijk is: lederen bekleding. Dit zal KIA in de EV9 niet leveren. Het merk bouwt de beschikbaarheid van koeienhuid in zijn modellen stapsgewijs terug. Daarbij past Kia in de EV9 juist biomaterialen toe, waaronder uit maïs en suikerriet verkregen materialen.

Het dashboard is vrij ingetogen en rustig. We zien een zwevend panoramische dashboard dat van het stuurwiel doorloopt naar de middenconsole. Dit met drie displays die eruit zien als één, waarvan twee 12,3 inch groot zijn. Ook zullen er een aantal fysieke knoppen aanwezig zijn, wat persoonlijk onze voorkeur heeft.

Veiligheidssystemen en gadgets

Geen nieuw vlaggenschip zonder een arsenaal aan passieve en actieve veiligheidssystemen. Zo komt de EV9 in GT-Line-trim onder meer beschikbaar met Highway Driving Pilot waarmee je in theorie zonder je handen aan het stuur je kilometers kunt maken op de snelweg (autonoom rijden niveau 3). In theorie inderdaad. In Nederland dicteert de wet namelijk gewoon dat je je handen aan het stuurwiel moet houden. Het Highway Driving Pilot-systeem maakt gebruik van de 15 sensoren, waaronder twee lidars, waarmee de EV9 is uitgerust. Vehicle-to-Load (V2L) is standaard op de EV9 en dat betekent dat je met tot 3,68 kW apparaten zoals laptops of koelboxen kunt opladen.

Kia’s EV9 is verder optioneel te krijgen met Remote Smart Parking Assist 2. Daarmee kan de SUV zichzelf zonder bemoeienis van de bestuurder parkeren, ongeacht of hij of zij in de auto zit of ernaast staat. De lijst met veiligheidssystemen gaat verder met zaken als Blind-Spot Collision Assist, Lane Keeping Assist, Intelligent Speed Limit Assist, Smart Cruise Control, Highway Driving Assist 2 en ga zo maar door. Interessant is wat Kia de Digital Key 2.0 noemt. Wat dat is? Een virtuele versie van je autosleutel die op je smartphone staat. Daarmee neemt je telefoon dus de rol van autosleutel over. Handig!

Meer digitaal nieuws: de EV9 is de eerste Kia die is aangesloten op de nieuwe Kia Connect Store van het merk. Daarmee valt de EV9 niet alleen te updaten, maar ook uit te breiden met nieuwe functies. Zo moet je bijvoorbeeld de Lighting Pattern-functie van voor de Digital Pattern Lighting Grille kunnen aanschaffen, maar ook een Boost-functie voor de vierwielaangedreven EV9 AWD die 100 Nm extra spierkracht toevoegt. Met dat extra koppel duurt de 0-100 sprint nog maar 5,3 tellen.

De KIA EV9 komt naar Nederland

Uitgebreide informatie omtrent de prijzen zijn helaas nog niet bekend en zullen later volgen. Naar alle waarschijnlijkheid is de KIA EV9 al in het tweede kwartaal te bestellen. De KIA EV9 te groot? Kia komt in de vorm van de EV5 namelijk met een kleinere elektrische SUV die sterke gelijkenissen met zijn grotere broer vertoont.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken