Update: Togg vanaf 2025 in Nederland met EV!

Het Turkse Togg richt zich momenteel vooral op de thuismarkt, maar heeft ook ambities om zijn waren buiten de Turkse landsgrenzen te verkopen. Omstreeks 2025 wil Togg ook de Nederlandse markt betreden.

Begin 2025 wil Togg voor het eerst voet op Nederlandse bodem zetten. In 2025 wil het zowel in Scandinavische landen als in Nederland een elektrische cross-over op de markt brengen die gaat opereren in het segment van auto’s als de Peugeot e-2008, Kia Niro EV en de straks nieuwe Hyundai Kona Electric. In thuisland Turkije brengt het eind dit jaar een elektrische SUV in het C-segment op de markt.

De Turks Crossover TOGG komt eraan! De toekomst is elektrisch, crossover SUV en premium, dat is wat veel automerken op dit moment roepen. Voor autofabrikanten is het dus vrij eenvoudig om een segment uit te kiezen. De elektrische Crossover is razend populair geworden en niet meer weg te slaan uit het straatbeeld.

De Turkse autofabrikant TOGG speelt hier slim op in. Inmiddels zijn de eerste testauto’s van de band gerold. In het eerste kwartaal van 2023 wil TOGG de Europese kwalificatie en certificering af te ronden. Als dit rond is kunnen de auto’s ook op Europees niveau worden verkocht. Het was eerste de bedoeling om de elektrische crossovers in eerste instantie op de Turkse thuismarkt te houden maar vanaf 2024 moeten de auto’s nu ook in Europese landen op de markt komen.

Turkse EV

Turkse autofabrikant

Qua design is de TOGG wel premium. De Turkse joint venture (TOGG staat voor Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) heeft namelijk het design uitbesteed aan de firma Pininfarina.

Design

Op het eerste gezicht ziet het design er zeker geslaagd uit. Het voldoet aan de verwachtingen die je verwacht bij een nieuwe elektrische crossover, futuristisch uiterlijk, strakke lijnen en innovatief. Zoals op de afbeeldingen te zien is de TOGG voorzien van een verticale grill die verbonden staat aan LED-koplampen. De onderzijde van de voorbumper is ook nog voorzien van dagrijverlichting.

TOGG achterzijde

Actieradius en prijzen

De eerste Crossovers van TOGG krijgen een actieradius tussen de 300 en 500 kilometer. Dit afhankelijk van de versie en het accupakket. Over de prijzen is nog niks bekend. Dit heeft onder andere te maken met de Turkse inflatie.

Voorzijde interieur TOGGTOGG interieur achterzijde

Toekomst plannen turkse ev fabrikant TOGG

Het bedrijf is erg trots op het merk. 75% van alle toeleveranciers komt namelijk uit eigen land, slecths 25% komt uit de rest van Europa en Azië. Na de productie van de eerste auto wil TOGG ook nog andere modellen gaan lanceren. De fabriek in Gemlik krijgt daarvoor uiteindelijk een productie capaciteit van maar liefst 175.000 auto’s per jaar. In 2030 wil het al een miljoen auto’s op jaarbasis bouwen. Aan toekomst plannen geen gebrek als je naar de ambities kijkt!

TOGG voorzijde

Overheidsinstelling

De naam Togg is een acroniem van Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, oftewel Turkse automobiel joint venture groep. Het is een joint-venture van Anadolu Group, BMC Turkey, Kök Group, Turkcell en Zorlu Holding onder het overkoepelende organisatie Tobb, de unie van kamers van koophandel in Turkije. De 5 aandeelhouders hebben elk 16 procent, de resterende 5 procent is van Tobb. Door deze constructie is het bedrijf een semi-overheidsinstelling.

De Turkse overheid heeft dan ook al aangegeven 30 duizend van de auto’s te kopen. Ook kondigde de Turkse overheid aan om zo’n 3,3 miljard euro in het project te investeren.De onderneming is in 2019 speciaal opgericht door enkele grote Turkse conglomeraten om het land aan een eigen elektrisch automerk te helpen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een scherpe offerte!

[caldera_form id=”CF637e3e6751170″]

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken