Het automerk Smart heeft een lange reis achter de rug sinds het debuteerde met de bescheiden City Coupé in de late jaren 90. Van compacte stadsauto’s evolueerde het merk naar middelgrote elektrische cross-overs, met de recente lancering van de indrukwekkende Smart #3!

De Evolutie van Smart: Van City Coupé tot SUV-Coupé

Smart, het merk dat ooit bekendstond om zijn compacte stadsauto’s, heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan. Het begon allemaal met de City Coupé, een piepkleine auto met een lengte van ongeveer 2,5 meter. Later voegde het merk de Forfour toe, die met zijn lengte van 3,75 meter al als ruim werd beschouwd. Maar de tijden zijn veranderd, en Smart biedt nu elektrische cross-overs aan die de Smart #1, zijn voorganger, doen verbleken.

Smart startte zijn automobiele carrière eind jaren 90 natuurlijk met de aanvankelijk City Coupé geheten Fortwo. Die zo’n 2,5 meter korte stadsrakker kreeg later gezelschap van een op Mitsubishi-leest geschoeide Forfour. Dat was wat, die vijfdeurs Smart was namelijk maar liefst 3,75 meter lang! Ook die Forfour verbleekt bij de auto’s die Smart nu aanbiedt. Zo kun je bij het merk al terecht voor 4,27 meter lange elektrische #1. Die Smart #1 blijft voorlopig nog wel even, maar moet nu wel zijn meerdere erkennen in deze Smart #3. De Smart #3 is wat zijn scheppers aanduiden als een ‘SUV-Coupé’. Een hoogpotig model met een vrij sterk aflopende daklijn dus. De Smart #3 strekt zich uit over een afstand van 4,4 meter en is dus nog eens 13 centimeter langer dan de #1. Ook zijn wielbasis is groter. Tussen de voor- en achteras zit 2,79 meter, zo’n 4 centimeter meer dus dan bij de #1. Wel is de #3 zo’n 8 centimeter lager dan de #1.

Smart #3 voorzijdeSpecificaties en Uitrusting: Wat Maakt de Smart #3 Zo Bijzonder?

De Smart #3 wordt aangeboden in vier uitvoeringen: Pro+, Premium, 25th Anniversary en de sportieve Brabus-smaak. Elke versie wordt geleverd met adaptieve cruise control, rijbaanassistentie, dodehoekdetectie, verkeersbordherkenning en meer. Bovendien zijn standaard voorzieningen onder andere een groot 12,8-inch infotainmentscherm, een 9,2-inch digitaal instrumentarium, inductieladen voor smartphones, elektrisch verwarmbare stoelen, een elektrisch bedienbare achterklep en 19-inch lichtmetalen wielen.

De Premium-uitvoering voegt extra luxe toe, zoals adaptief grootlicht en een head-up display, terwijl de 25th Anniversary-versie speciale extraatjes biedt, waaronder een warmtepomp en een panoramadak. De Brabus-versie, de sportieve krachtpatser, wordt geleverd met een geavanceerd Beats-audiosysteem, 20-inch lichtmetalen wielen en geperforeerde suède bekleding.

Elke Smart #3 heeft overigens adaptievecruise control met stop & go-functie, een actieve rijbaanassistent, dodehoekdetectie, verkeersbordherkenning, een ‘snelwegassistent’ parkeersensoren en een 360-graden-camera. Instapversie Pro+ heeft net als elke andere Smart #3 in de portieren verzonken deurgrepen. Ook standaard zijn zaken als een 12,8 inch groot centraal infotainmentscherm, een 9,2 inch digitaal instrumentarium, een inductielader voor je smartphone, met kunstleer beklede elektrisch verwarmbare stoelen, een elektrisch bedienbare achterklep en 19-inch lichtmetalen wielen.

Achterzijde Smart #3Tot 455 kilometer actieradius!

De Smart #3 is uitgerust met een accupakket van 66 kWh. De Smart #3 actieradius bedraagt 455 kilometer (WLTP) voor de uitvoeringen Premium en 25th Anniversary. De instapper Pro+ heeft een actieradius van 435 kilometer. Topuitvoering Brabus met standaard AWD komt op een volle accu 415 kilometer ver. De maximale laadsnelheid van alle vier de uitvoeringen is 150 kW. Hiermee kun je de Smart #3 in minder dan een halfuur opladen (10-80 procent).

Vermogen tot wel 428 pk?!

De Smart #3 Pro+, Premium en 25th Anniversary hebben achterwielaandrijving en 272 pk. Vanuit stilstand zit je in 5,8 seconden op 100 km/h. De Smart #3 Brabus is met een extra elektromotor vierwielaangedreven en schopt het tot 428 pk. In 3,7 seconden rijd je 100 km/h. De topsnelheid is 180 km/h, ongeacht de uitvoering.

De Smart #3 is de zwaarste Smart ooit maar alle uitvoeringen blijven onder 2000 kg. De Pro+ weegt 1780 kg, de Premium en 25th Anniversary 1810 kg en de Brabus 1910 kg. De bagageruimte bedraagt 370-1160 liter.

Smart #3 vs Smart #1Debuut op de IAA in München

De Smart #3 beleeft zijn Europese debuut op de IAA in München. De Smart #3 komt begin 2024 naar Nederland, maar de prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Die liggen uiteraard hoger dan die van de Smart #1, die te koop is vanaf 42.395 euro.

Met al deze indrukwekkende functies en prestaties komt de prijs van de Smart #3 uiteraard hoger te liggen dan die van zijn voorganger, de Smart #1. Kortom, de Smart #3 is een elektrische revolutie die doet denken aan Porsche, met zijn krachtige specificaties en verfijnde uitrusting.

Interieur Smart #3

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken