De nieuwe elektrische Citroën ë-C3

In de wereld van compacte elektrische auto’s heeft Citroën een sprong voorwaarts gemaakt met de onthulling van de Citroën ë-C3. Dit elektrische voertuig combineert betaalbaarheid, comfort en unieke kenmerken die het tot een opvallende keuze binnen het Stellantis-concern maken. Laten we dieper ingaan op de details en ontdekken wat deze auto zo speciaal maakt.

 

Een Belangrijke Opvolger

De Citroën ë-C3 vertegenwoordigt niet alleen de elektrificatie van het Franse merk, maar markeert ook de vierde generatie van de Citroën C3. Dit model is van uitzonderlijk belang voor Citroën, omdat de C3 nog steeds goed is voor bijna 30 procent van alle verkopen van het merk. Deze nieuwe generatie C3 valt meteen op door zijn opvallende verschil met zijn voorgangers. Het heeft een hogere koets, grotere bodemvrijheid en een SUV-achtig uiterlijk, wat hem onderscheidt van zijn voorgangers.

nieuwe elektrische Citroën ë-C3Actieradius en Prijs

Een van de meest in het oog springende kenmerken van de Citroën ë-C3 is de verrassende betaalbaarheid. De basisprijs begint bij €24.290, wat een buitengewoon concurrerend aanbod is voor een elektrische auto. Bovendien is er keuze uit twee verschillende actieradiussen: 200 of 320 kilometer, afhankelijk van de uitvoering. Dit betekent dat de ë-C3 geschikt is voor uiteenlopende behoeften en rijomstandigheden.

 

Uniek Platform en Aandrijflijn

Wat de ë-C3 onderscheidt van andere elektrische modellen binnen het Stellantis-concern, is het gebruik van een eigen platform en aandrijflijn. Het ‘Smart Car Platform’ is speciaal ontwikkeld voor elektrische voertuigen en herbergt een 44 kWh LFP-accu. Deze accu is gebouwd met minder zeldzame aardmetalen en kan zonder problemen volledig worden opgeladen tot 100 procent, zonder overmatige slijtage. Dit resulteert in een royale actieradius van 320 kilometer, wat opmerkelijk is voor een auto in deze prijsklasse.

elektrische Citroën ë-C3Comfort en Prestaties

Hoewel de Citroën ë-C3 geen snelheidsduivel is, biedt de elektromotor van 113 pk toch voldoende vermogen om in ongeveer 11 seconden van 0 naar 100 km/u te versnellen. De topsnelheid ligt op een respectabele 135 km/u. Deze auto is echter niet bedoeld voor indrukwekkende prestaties, maar richt zich nadrukkelijk op comfort. De ë-C3 is de eerste C3 die is uitgerust met Citroëns Advanced Comfort-dempers en -stoelen, bekend van grotere Citroëns. Dit resulteert in een buitengewoon comfortabele rijervaring, zelfs in het B-segment.

 

Ruimte en Interieur

Ondanks zijn compacte formaat biedt de Citroën ë-C3 verrassend veel binnenruimte. Met een lengte van 4,01 meter en een breedte van 1,76 meter valt hij binnen het B-segment, maar zijn 10 centimeter hogere koets zorgt voor een rechtere zitpositie en iets meer bagageruimte. Achter de achterbank bevindt zich een royale bagageruimte van 310 liter, wat 10 liter meer is dan het vorige model. Dit geldt ook voor de elektrische versie van de auto. Het interieur van de ë-C3 is doordacht ontworpen, met een eenvoudig dashboard dat door slimme accenten toch een aantrekkelijke uitstraling heeft. Een digitaal instrumentarium bevindt zich boven het stuur, dat fungeert als een combinatie van een instrumentenpaneel en een head-up display. Voor de climate control zijn er fysieke knoppen, waardoor de bediening intuïtief en gebruiksvriendelijk is.

Interieur elektrische Citroën ë-C3Zetels Citroën ë-C3Vernieuwend design

Het design van de Citroën ë-C3 is eveneens een hoogtepunt. De Europese ë-C3 onderscheidt zich van de versie die in India is gepresenteerd door zijn prestaties en koetswerk. Terwijl de Indiase versie nog herkenbaar is als een Citroën van de huidige generatie, heeft de Europese ë-C3 aanzienlijke wijzigingen ondergaan. Het design wordt gekenmerkt door een meer eigentijdse uitstraling en de introductie van het nieuwe Citroën-logo uit 2022. Het ontwerp van de koplampen en achterlichten is gebaseerd op het Oli-studiemodel, dat als inspiratie diende voor de ë-C3. Een interessant detail zijn de ‘color clips’ die rondom de auto zijn geplaatst, waardoor het mogelijk is om accenten in verschillende kleuren toe te voegen aan je ë-C3. Het dak van de duurdere Max-uitvoering kan worden uitgevoerd in wit of zwart, terwijl de rest van de auto kan worden gekozen in de kleuren wit, zwart, blauw, rood of grijs.

 

Beschikbaarheid in Nederland

De Citroën ë-C3 wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 beschikbaar in Nederland. De Nederlandse overheid biedt ook nog steeds de SEPP-subsidie voor nieuwe auto’s van €2.950, wat de prijs van de ë-C3 nog aantrekkelijker maakt. Dit betekent dat particuliere kopers de ë-C3 kunnen aanschaffen voor slechts €21.340, waardoor elektrisch rijden nog toegankelijker wordt. De versie met een actieradius van 200 kilometer wordt later, in 2025, verwacht.

Uiteraard is de nieuwe elektrische Citroën ë-C3 binnenkort ook te leasen bij Fleximo! Bekijk hier alle elektrische auto’s! Benieuwd naar de goedkoopste elektrische auto’s op dit moment? Bekijk ze dan in onze uitgebreide blog!

 Citroën ë-C3 - Laadpaal

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken