De zomer staat weer bijna voor de deur, en dat betekent zonnige dagen, vakanties en roadtrips. Maar voordat je op pad gaat, is het belangrijk om je auto zomerklaar te maken. Het warme weer kan een zware tol eisen van je voertuig, en door enkele eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je auto in topconditie blijft en je veilig de weg op kunt. Hier is een stapsgewijze gids om je auto klaar te maken voor de zomer.

1. Controleer en ververs de vloeistoffen

Motorolie

De motorolie speelt een cruciale rol in het smeren en koelen van je motor. Zorg ervoor dat je de olie regelmatig controleert en op tijd vervangt, volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Bij zomerse temperaturen kan verse olie beter presteren en oververhitting voorkomen.

Koelvloeistof

De koelvloeistof helpt je motor op de juiste temperatuur te houden. Controleer het niveau van de koelvloeistof en vul bij indien nodig. Het kan ook nuttig zijn om het systeem door een professional te laten doorspoelen en nieuwe koelvloeistof te laten toevoegen.

Ruitensproeiervloeistof

Tijdens de zomer heb je een helder zicht nodig. Vul de ruitensproeiervloeistof bij en zorg dat de sproeiers goed werken, zodat je eenvoudig insecten en stof van je ruiten kunt verwijderen.

2. Controleer de banden

Bandenspanning

Banden met de juiste spanning verbeteren de rijveiligheid, het rijcomfort en de brandstofefficiëntie. Controleer de bandenspanning regelmatig, vooral voor lange ritten. De aanbevolen druk staat meestal in de handleiding van de auto of op een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur.

Profiel

Een goed profiel zorgt voor voldoende grip, vooral tijdens zomerse regenbuien. Controleer de profieldiepte en vervang de banden indien nodig. De minimale profieldiepte in Nederland is 1,6 mm, maar voor optimale veiligheid wordt minimaal 3 mm aangeraden.

3. Airconditioning checken

Een goed werkende airconditioning is essentieel voor comfort tijdens warme zomerdagen. Laat de airco controleren en indien nodig bijvullen. Een goede airconditioning zorgt niet alleen voor koelte, maar helpt ook om vocht uit de lucht te verwijderen, wat beslagen ramen voorkomt.

4. Accu testen

Zomerhitte kan net zo belastend zijn voor je accu als winterkou. Laat de accu testen om te voorkomen dat je met een lege accu komt te staan. Vervang hem indien nodig, vooral als hij al enkele jaren oud is.

5. Inspecteer de remmen

Veiligheid staat voorop, en goed werkende remmen zijn daarbij essentieel. Laat de remmen controleren op slijtage en zorg ervoor dat de remvloeistof op peil is. Het kan verstandig zijn om de remvloeistof te verversen, zeker als deze al enige tijd in gebruik is.

6. Schoonmaken en poetsen

Een schone auto ziet er niet alleen beter uit, maar helpt ook om lakschade door insecten, vogelpoep en stof te voorkomen. Was de auto grondig, inclusief de onderkant om vuil en zoutresten van de winter te verwijderen. Wax de auto om de lak te beschermen tegen UV-straling.

7. Voorbereiden op noodsituaties

EHBO-kit

Zorg dat je een goed gevulde EHBO-kit in je auto hebt. Controleer de houdbaarheidsdata van de artikelen en vervang wat nodig is.

Nooduitrusting

Draag altijd een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een noodhamer bij je. Het kan ook handig zijn om een opgeladen powerbank en een zaklamp in de auto te hebben.

8. Controleer de verlichting

Zorg dat alle lichten van je auto goed werken, inclusief koplampen, remlichten en richtingaanwijzers. Vervang defecte lampen onmiddellijk en houd reservelampen bij de hand.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je met een gerust hart de weg op deze zomer. Je leaseauto zal beter presteren, en jij en je passagiers zullen veiliger en comfortabeler reizen. Geniet van de zon en ga een fantastische zomervakantie tegemoet!

Opzoek naar een leaseauto? Bekijk ons uitgebreide aanbod! Voor vragen of meer informatie kun je uiteraard conctact met ons opnemen!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken