Audi heeft officieel bevestigd dat de succesvolle Audi e-tron een facelift krijgt: de Audi Q8 e-tron. Bij veel merken en modellen betekent een facelift een aantal aanpassingen aan het in en exterieur, maar bij de huidige e-tron gaat er een stuk meer veranderen!

Het grootste elektrische model krijgt een nieuwe naam en gaat de Audi Q8 e-tron heten. Naast de naamswijziging krijgt de Audi Q8 e-tron ook nog een aantal grote technische aanpassingen.

Audi heeft ervoor gekozen om het nieuwe elektrische model te vernoemen naar het topmodel Q8. Hiermee positioneert Audi hem direct als topmodel binnen de elektrische SUV’s en crossovers.

Audi Q8 e-tron facelift

Exterieur aanpassingen Audi Q8 e-tron

Zoals je in de meeste gevallen ziet bij een facelift, zijn er niet hele grote verschillen betreft het exterieur. De voorzijde van de nieuwe Q8 e-tron is daar in tegen wel goed aangepakt. De grootste aanpassing is de Grill, die onder de koplampen doorloopt en iets anders is ingedeeld. De singleframe grille met gaas wordt tegenwoordig in kleur uitgevoerd. Boven in de singleframe grille zit een LED-strip verwerkt. De LED-strip die in de breedte loopt verbindt de koplampen met elkaar. Hierdoor herken je de Audi Q8 e-tron in het donker nog beter.

Audi Q8 e-tron grille

De Q8 e-tron is de eerste Audi waarbij het gebied rond de grille automatisch afdicht, naast de elektrische shutters die de luchttoevoer naar de radiateur sluiten. Hierdoor wordt de luchtstroom rond de voorzijde van de auto geoptimaliseerd en worden ongewenste verliezen tegengegaan

Ook het logo is aangepast. Audi introduceert een herzien logo met een ander lettertype en een frisse kleurstelling. Het embleem kan je al eerder ergens hebben gezien, namelijk op het stuur van de Audi Q4 e-tron. De elektrische SUV is het eerste model dat is voorzien van Audi’s nieuwe tweedimensionale logodesign van de vier ringen.

Audi Q8 e-tron 2023 logo

Grotere accu’s en een betere range

Volgens Audi gaan de nieuwe versies 30-40% meer range krijgen. Dankzij een geoptimaliseerde chemie van de cellen en nieuwe batterij management software kon de energiedichtheid met 20% worden vergroot. Kort samengevat: de kleine accu gaat verdwijnen en de grote accu’s worden nog groter!

De nieuwe Audi Q8 e-tron wordt verkrijgbaar in drie verschillende aandrijflijnen. Naast de 50 en de 55 zal er ook weer een sprotieve versie komen, namelijk de Audi SQ8 e-tron. De nieuwe Audi Q8 e-Tron komt dus in drie verschillende varianten, met een elektrische aandrijflijn die minstens twee motoren telt. Alle versies van de elektrische SUV komen dus standaard met de Quattro-vierwielaandrijving.

De nieuwe e-tron Q8

Specificaties Audi Q8 (sportback) e-tron en SQ8 (sportback) e-tron

Audi Q8 e-tron 50 (sportback)

We beginnen met de Audi Q8 e-tron 50 (sportback). Deze variant zal voorzien worden van een 95 kWh accupakket waarvan 89 kWh bruikbaar zal zijn. Met dit accupakket moet je een actieradius behalen van 491 kilometer en 505 kilometer met de Sportback uit twee elektromotoren volgens de WLTP-cyclus. Qua power zit je bij dit model al prima, met 340 pk en 664 Nm koppel trek je een 0-100 sprintje in slecht 6,0 seconden. De topsnelheid is begrensd op 200 km/u.

Audi Q8 e-tron, facelift en meer range - Autoblog.nl

 

 

Audi Q8 e-tron 55 (sportback)

De Q8 e-tron 55 variant heeft wat extra vermogen, 408 pk en ook 664 Nm koppel. Daarmee sprint je van 0-100 km/u in 5,6 seconden. Een verschil van slechts 0,4 seconden ten opzichten van de Q8 e-tron 50 variant. Het grote verschil zit hem in het accupakket. Met het accupakket van 114 kWh waarvan 104 kWh bruikbaar is behaal je een actieradius van 582 kilometer of 600 kilometer voor de Sportback. Ook hier ligt de topversie op 200 km/u.

 

Audi SQ8 e-tron (Sportback)

Het topmodel wat voorzien de e-tron S was, gaat voortaan door het leven als de Audi SQ8 e-tron. Het topmodel is voorzien van hetzelfde accupakket als de Q8 e-tron 55 variant, 104 kWh bruikbaar. Het grote verschil is dat er maar liefst drie motoren aan boord aanwezig zijn die gecombineerd 504 pk en een gezonde 973 Nm koppel leveren. De Audi SQ8 e-tron haalt 494 km en de SQ8 e-tron Sportback 513 km aan WLTP range.

De nieuwe modellen zijn dus voorzien van nieuwe looks, verbeterde efficiency en grotere range!

Audi SQ8 e-tron

Recyclebare materialen

Zowel in Europa, als in de VS, wordt de Audi Q8 e-tron gecertificeerd als CO2-neutraal. Een aantal onderdelen van dit model is door Audi gemaakt van recyclebare materialen, zoals de vloerbekleding en isolatie in het interieur. De “tech layer”, de inleg boven het instrumentendisplay welteverstaan, is gemaakt van gerecyclede PET-flessen welke verkrijgbaar is in een nieuwe antracietkleur. Daarnaast zijn de S line uitrustingen voorzien van synthetisch leer in de sportstoelen en de microvezels Dinamica. Dinamica is tot 45 procent gemaakt van gerecyclede PET-flessen, textiel en vezelresten.

interieur facelift audi e-tron

Comfort en sportiviteit

De nieuwe Audi Q8 e-tron heeft standaard luchtvering met adaptieve schokdempers. Om de dynamiek van de auto te optimaliseren, is de veerkarakteristiek verder verfijnd. De elektronische stabiliteitscontrole (ESC) staat nu een betere manoeuvreerbaarheid toe, met name in krappe bochten. Daarnaast is de Q8 e-tron duidelijk verbeterd op het gebied van stuurgedrag dankzij de aangepaste progressieve besturing.

Elektrische torque vectoring

Audi heeft met de nieuwe Q8 e-tron een verbeterde asynchroonmotor op de achteras. Wanneer de motor niet wordt gebruikt, heeft hij minder energie nodig voor trekkracht. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat de actieradius en het stroomverbruik efficiënter worden gebruikt. Ook de SQ8 e-tron, die drie elektromotoren bezit, heeft een verfijndere aandrijving gekregen. De vooras wordt aangedreven door een 124 kW sterke elektromotor. De achteras heeft twee elektromotoren, elk goed voor 98 kW vermogen, die beide de aandrijving van een achterwiel voor hun rekening nemen. Totaal dus goed voor 370 kW aan maximaal vermogen.

Audi Q8 logo

Naamswijziging

De Audi Q8 e-tron wordt de naam van de facelift voor de sinds 2018 op de markt gezette Audi e-tron . De voorganger, Audi e-tron was de allereerste 100% elektrische Audi welke logischerwijs de naam e-tron meekreeg. Audi is met de Q8 in de volgende fase beland van het succesnummer. Toch heeft de Q8 e-tron een nieuwe look gekregen, met daarbij sterk verbeterde prestaties op het gebied van aerodynamica, aandrijving en actieradius.

Audi Q8: nieuwe naam en meer bereik voor Audi E-Tron

E-tron modellen nu en in de toekomst

Audi heeft de afgelopen jaren al meerdere e-tron modellen op de markt gebracht zoals de Audi Q4 e-tron, Audi Q4 Sportback e-tron, e-tron GT quattro, Audi e-tron en de Audi e-tron Sportback.  Later staat er bij Audi ook nog een Audi Q6 e-tron gepland.

Prijzen zijn helaas nog niet bekend, wij verwachten deze nog in 2022.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een scherpe offerte!

[caldera_form id=”CF637e3e6751170″]

Meer autolease nieuws

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken