Kia heeft een tijdje geleden haar nieuwste concept onthuld: de EV5. Met de EV5 zet KIA de volgende stappen in de EV-modellenreeks, eerder maakte we al kennis met de EV6 en EV9 maar daar laat KIA het niet bij zitten! De KIA EV5 is een nieuw elektrisch model van de Zuid-Koreaanse autofabrikant en wordt gezien als een elektrisch alternatief voor de KIA Sportage. In eerste instantie beperken die zich echter tot de Chinese markt, maar ze sluiten niet uit dat het model na dit jaar ook richting de VS en Europa gaat. Kia presenteert met de EV5 Concept ook een compacte elektrische SUV

Over de KIA EV5

  • Verwacht in 2024
  • 500 km achtieradius
  • Elektrische alternatief voor de Sportage
  • Achter en vierwielaandrijving
  • e-GMP-basis

KIA EV5 Concept

Kia was een van de weinige merken die niet direct met een elektrische SUV op de markt kwam, maar twee jaar geleden hun EV-label aftrapte met de EV6, die relatief laag was. Dit jaar voegt Kia zich echter bij de elektrische SUV-hype met de EV9 en binnenkort de EV5, die je zou kunnen zien als een iets kleiner model van de EV9. Ondanks de vergelijkbare marktpositie als de EV6, heeft de EV5 een geheel eigen uitstraling met zijn bonkige design, scherpe vouwen en hoeken, en minimalistische verlichting.

De EV5 zal de middenklasse bedienen, naast de Sportage, die alleen beschikbaar is als plug-in hybride. De elektrische aandrijflijn van de EV5 maakt het interieur waarschijnlijk ruimer dan dat van de Sportage, ondanks dat de EV5 ook ongeveer 4,7 meter lang zal zijn. Het dashboard van de EV5 lijkt veel op dat van de EV6, met digitale schermen in één paneel en een rijtje knoppen onderaan het dashboard. De EV5 zal echter niet meer verkrijgbaar zijn met een zwart interieur en leren bekleding zal ontbreken.

Het moet naar verluidt veel ruimte en comfort. De EV5 Concept beschikt over achterwaarts scharnierende achterdeuren en een panoramisch zonnedak met geïntegreerde zonnepanelen. De zijwaarts draaiende pilotseats kunnen, in combinatie met de zijdeuren en een picknicktafel, een soort van loungezitje vormen.

e-GMP basis

De EV5 zal dezelfde e-GMP-basis delen als zijn verwanten, waardoor we al een idee hebben van wat we kunnen verwachten qua prestaties. Het accupakket zal naar verwachting bijna 60 kWh aan capaciteit bieden, en er zal ook een versie beschikbaar zijn met een capaciteit van 80 kWh, wat een actieradius van ongeveer 500 km mogelijk maakt. Of de EV5 net als de EV9 ook een accupakket van bijna 100 kWh krijgt, is nog onzeker. Gezien zijn formaat is het echter wel mogelijk om in de EV5 een groter accupakket te plaatsen dan in de EV6, wat hem misschien een bereik van wel 600 km kan geven.

Overeenkomsten met de KIA EV6

Het motorengamma zal waarschijnlijk sterk lijken op dat van de EV6, met keuzes tussen achter- en vierwielaandrijving en vermogens van 170 pk tot 585 pk. De mogelijkheid bestaat zelfs dat er van de EV5, net als bij de EV9, een supersnelle GT-versie op de markt komt met bijna 600 pk.

KIA EV5 - Diverse aandrijflijnen

Positionering op de markt

De Kia EV5 zal niet alleen fungeren als elektrisch alternatief voor de Sportage en een ruimere optie naast de EV6, maar ook concurreren met andere SUV’s zoals de Skoda Enyaq iV, Ford Explorer en Nissan Ariya. Het feit dat de EV5 later op de markt verschijnt, geeft Kia de gelegenheid om hem te voorzien van de nieuwste innovaties op het gebied van elektrische auto’s. Het is dan ook mogelijk dat er nog meer verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van accu- en actieradius.

Eerst naar China

Overigens meldt Kia dat deze EV5 Concept voor de Chinese markt is bedoeld. De productieversie voor die markt laat het later dit jaar zien. Dan laat het ook weten in welke andere markten het deze EV5 gaat voeren. Gezien Kia’s succes in ons land kunnen we met zekerheid zegggen dat deze EV5 ook naar Nederland komt, alleen wanneer dat is kunnen we helaas nog niet vermelden.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken